Milyonlarca Iraklı çocuğu öldürmekle övünmüştü: ABD eski Dışişleri Bakanı Albright öldü

Irak'a uygulanan ambargo sırasında milyonlarca Müslüman çocuğun ölümüyle övünen ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright öldü. 84 yaşında hayatını kaybeden Albright kanser tedavisi görüyordu.

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, 84 yaşında öldü. Albright'ın ailesi tarafından yapılan açıklamada, eski dışişleri bakanının yakalandığı kansere yenik düştüğü belirtildi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 1993'te önce ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği görevine atanan Albright, ardından da 1997-2001 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Albright'ın, ABD Televizyonundaki "60 Dakika" programında, sunucunun "Irak'a uygulanan ambargo sonucu Hiroşima'dan daha fazla, yarım milyon çocuğun öldüğü, buna değip değmediği" sorusuna "Bu çok zor bir seçimdi ancak bu bedele değdiğini düşünüyorum" şeklinde cevap vermişti.

MADELEİNE K. ALBRİGHT KİMDİR?

ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton tarafından 1996 yılında Dışişleri Bakanı olarak atanan Albright, 1997'de Senato’daki oturumda oybirliğiyle bakanlık görevi için onaylandı.

1997 yılında göreve gelen Albright, 2001 yılına kadar görevini sürdürdü. Clinton yönetiminin son dört yılında bu görevi yürüten Albright, ABD hükümeti tarihindeki en yüksek makamda görev yapan kadın politikacı olmuştu.

1937 yılında eski Çekoslavakya'da dünyaya gelen Albright, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler'den kaçan ailesiyle ABD'ye gelmişti. Albright, 1990'ların en büyük iki dış politika krizine, Ruanda ve Bosna Hersek'teki soykırımlarla ilgili çekimser davranan bir yönetimde, sözünü sakınmayan bir diplomat olarak dönemin siyasetçileri arasından sivrilmişti.

1993 yılında ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi olan Albright, Bosna'daki Sıplar'a karşı daha sert bir tutum sergilenmesi için baskı yapmış ancak dönemin Başkanı Clinton'ın ilk yıllarında, yönetimin üst düzey dış politika uzmanlarının çoğu, ABD'nin Vietnam'daki hatasını tekrarlamamak konusunda kararlıydı.

Bosna'da daha hızlı ve daha güçlü bir müdahale için çabalayan Albright, savaşın mimarları sayılan Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç ve Bosnalı Sırp liderleri hapse atacak bir Birleşmiş Milletler (BM) savaş suçları mahkemesine verdiği destekle de adından söz ettirmeyi başarmıştı.

90'lı yılların sonunda, Albright, iş yerinde fırsat eşitliği ve saygınlık isteyen tüm genç kadınlar için simge isim haline gelmişti. Albright "Birbirine yardım etmeyen kadınlar için cehennemde özel bir yer var" sözünü sık sık dile getirirdi.

MEB yayınladı: Uzman ve Başöğretmenlik başvuruları başlıyor Kızıl Goncalar'da Zeynep Sadi Hüdayi'nin sırrını öğreniyor mu? Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi!
Sonraki Haber