Milyonları ilgilendiren Vatandaşlık Maaş Sistemi nedir? Kimler yararlanabilecek? Sistem nasıl işleyecek?

Vatandaşlık Maaş Sisteminin hayata geçirilmesi, Türkiye'de ailelerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik önemli bir adımdır. İsviçre ve Finlandiya gibi zengin ülkelerde halihazırda uygulanmakta olan sistem, maaşın kişiye değil aileye verilmesini içeriyor. Maaş miktarı, yaş ve aile büyüklüğü gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Vatandaşlık Maaş Sisteminin detayları haberimizde…

Hükümet, seçim beyannamesinde açıklanan yeni sosyal politikaları hızla hayata geçirmek için kolları sıvadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar, yeni sistemin devreye alınması için eylem planlarını ve desteklerini güncellemek için birlikte çalışıyor. Halihazırda elektrik, doğalgaz, eğitim, sağlık, gıda, barınma, engelli yaşlı aylığı, GSS prim ödemeleri, Türkiye Aile Desteği, kreş desteği, acil durum yardımları gibi elliden fazla sosyal destek hizmeti verilmektedir. Bu desteklerin çoğu, işsiz olmak, sosyal güvenceye sahip olmamak ve kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinden az olması gibi kriterlere göre veriliyor.

VATANDAŞLIK MAAŞ NEDİR?

Yeni dönemde İsviçre ve Finlandiya gibi gelişmiş ülkelerde de uygulanan Vatandaşlık Maaş Sistemi Türkiye'de de hayata geçirilecek. Bu sistem, her aileden en az bir kişiye istihdam sağlamayı ve aynı zamanda vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek için faizsiz vatandaşlık maaşı vermeyi içermektedir.

Vatandaşlık maaşı, İsviçre, Finlandiya, İskoçya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi yüksek gelirli ülkelerde kendi ülkelerinde yaşayan vatandaşlara yapılan bir ücret ödemesidir. Bu ödemeler vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Örneğin Finlandiya, vatandaşlarına yaşam koşullarını iyileştirmek ve nüfusun devamlılığını sağlamak için 800 Euro civarında bir ödenek ayırıyor.

BİREYE DEĞİL HANEYE ÖDEME

Vatandaşlık maaşı, ülkelerdeki beyin göçünü durdurmayı amaçladığı gibi tersine göçü de teşvik ediyor. Türkiye'de maaş kişiye değil aile bazında haneye ödenecek. Aileye Dayalı Vatandaşlık maaşı uygulaması, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi adı altında hayata geçirilecek ve vatandaşlık maaşının miktarı yaş, aile büyüklüğü gibi kriterlere göre belirlenecek.

Aile Koruma Kalkanı Programı, yeni ailelerin kurulmasını teşvik etmenin yanı sıra başta gençler olmak üzere her aileden en az bir kişiye istihdam olanağı sağlamayı hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için devlet, özel sektör işletmelerinin tüm sigorta primlerini belirli bir süre için karşılayacaktır. Bu programın finansmanı uluslararası standartlarda dijital Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanacak.

TEM otoyolunda muz yüklü TIR cayır cayır yandı 25 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! Karabük Gerede kara yolu 7 saat sonra açıldı
Sonraki Haber