Milyonların gözü kulağı bu haberde... TEOG yerine hangi sistem geliyor?

Son günlerin en çok merak edilen konularından biri de TEOG sınavının durumu. TEOG sınavının kaldırılmasının düşünülmesinin ardından yerine hangi sistemin geleceği konusu öğrenci ve veliler tarafından merak konusu oldu. Milyonların gözü kulağı gelecek bu haberde. TEOG sınavı kaldırılıyor mu? Peki, TEOG sınavının yerine hangi sistem gelecek? İşte, MEB müsteşarının TEOG’taki yeni sisteme ilişkin gerçekleştirdiği son dakika açıklaması…

2017 - 2018 yılında TEOG kalkıyor mu? Geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından binlerce öğrenci ve veli bu sene Temel Öğretime Geçiş Sınavı olacak mı? sorularını sormaya başladı. Bu konuya istinaden hazırladığımız haberde TEOG sınavının kalkmasıyla ile ilgili tüm haberleri derledik.

TEOG sınavının kaldırılması düşülmesinin ardından yerine hangi sınavın geleceği gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Öğrenci ve velilerin gözü kulağı TEOG sınavı kaldırılması sonrasındaki sürecin nasıl işleyeceği ve yeni sisteminin neler getireceğinde. MEB Müşteşarı Yusuf Tekin tarafından TEOG sınavının yerine hangi sistemin geleceği konusuna ilişkin açıklama gerçekleştirildi. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in açıklamalarında TEOG’un yerine işleyecek sistemle ilgili öğrenci ve velileri yakından ilgilendirecek önemli detaylar yer alıyor. Buna göre MEB Müsteşarının açıklamaları doğrultusunda TEOG'taki hayata geçirilmesi düşünüldüğü yeni sistem şekillenmiş olacak. 2017-2018 yeni eğitim-öğretim döneminde TEOG'un hangi sistemin geleceğini merakla bekleyen öğrenci ve veliler için MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in gerçekleştirdiği son dakika açıklamasını haberimizden öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda haberimizin içerisinde, son 15 senede değişen sınav sistemi ile ilgili bilgilere de erişebilirsiniz.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN'İN TEOG AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin TEOG yerine gelecek olan sistem hakkındaki çalışmaların bittiğini açıkladı.
Tekin, "Biz sunum için hazırız, Bakanlar Kurulumuz bizi ne zaman çağırırsa sunum yapacağız" dedi.
Tekin yeni sistemi şöyle tanımladı: "Ana felsefesi liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model"

MEB MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN AÇIKLAMASI!

MEB müsteşarı Yusuf Tekin tarafından TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili olarak "Sınavsız model seçeneği değerlendiriliyor." ifadelerine yer verildi.

MEB müsteşarı Yusuf Tekin’in gerçekleştirdiği açıklamasında, "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak." cümlelerine yer verildi.

Yusuf Tekin, yeni modelin Cumhurbaşkanı'na sunulacağını söyledi. Yusuf Tekin, konuyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacağı sözleri kaydedildi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ’IN SON DAKİKA AÇIKLAMASI!

Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz. Bizdeki test olması. Mümkünse a,b,c test usulünden… hepimiz aynı odadayız, farklı dünyalardayız. Aile içi iletişim aksar mı aksar. Kendisi ile barışık olsun. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olabilmek için eğitimin kalitesini artırmak lazım. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Alternatifler bize geldikten sonra Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Ek kısa zamanda velilerimizin önüne bir sonuç çıkaracağız.

Bu yıl ilk defa, sosyal, kültürel, spor faaliyetlerini öğrencilerimizin, kayıt altına alıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığımız ölçme değerlendirme konusunda Türkiye’nin en uzman kuruluşu. Bakanlar Kuruluna sunacağız. Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunarız, tamamdır denildikten sonra hemen açıklarız.

SON 15 SENEDE DEĞİŞEN SINAV SİSTEMİ

Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi.

BU SENE TEOG OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında yaptığı açıklamada, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım.

Biz TEOG'la mı geldik Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün.

Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞEN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DAN TEOG AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede TEOG'un kaldırılmasının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan'la dün mutabakatımız da oluştu. Temenni ediyorum ki hemen, süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bizim bir defa bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmelerinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, okullarda orta kısımları bitirdikten liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu okullardaki atılacak adımlardır. Ondan sonra gidecekleri liselere yönelik, girecekleri liselerde yapılacak hazırlıklarla atılacak adımlardır. Bu liseler özellikle Milli Eğitim'in kontrolü altında yapılacak imtihanlarla, yani fen lisesine mi gidecek veya farklı bir düz liseden Anadolu lisesine mi gidecek, buralarda bu liseler kendi imtihanlarını kendileri yapar ve bu sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır. Ama o okullarda imtihanlar da yapılırken, Milli Eğitim'in bizzat kontrolü altında, müfettişleriyle veya farlı bir şekilde bu kontrol yapılır ve böylece bu imtihanlar da yapılarak bu okullara kaç kişi lazım, '50-100 alacak', bu 50-100 kişiyi bunların içerisinde en başarılı olanlar hangisiyse onlardan seçer, alır. Böylece bu TEOG denilen hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz."

İŞTE TEOG KALKTIKTAN SONRA GELECEK YENİ SİSTEM

Artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu elde edilecek. Yani öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınavlar esas olarak değerlendirilecek. Öğrencilerin performans notlarına katıldıkları sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etki edecek. İzledikleri tiyatro oyunları, opera, bale gibi aktiviteler, çaldıkları enstrumanlar, katıldıkları spor aktiviteleri, devam ettikleri sanat ve spor kursları da belli bir katsayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan puanlarla öğrenci, gitmek istediği liseye göre tercih yapacak. Liseler ise kendi puanlarını kendileri belirleyip ilan edecek.

Bakanlık yetkilileri insanların kafasındaki “bütün okullarda aynı notlandırmanın yapılmayacağına yönelik inancın” ise doğru olmadığını, bu tip bir problemin istisna olabileceğini kaydediyor.

MEB MÜSTEŞARI AÇIKLADI! TEOG'UN YERİNE O SİSTEM GELİYOR

MEB müsteşarı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada, "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak" dedi. Tekin, yeni modelin Cumhurbaşkanı'na sunulacağını söyledi. Tekin, konuyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.

TEOG NEDİR?

Teog 8. sınıf öğrencileri için yapılan 12 merkezi ortak sınavın kısa adıdır. Merkezi ortak sınavın yapılacağı dersler;

Türkçe
Matematik
Fen ve Teknoloji
T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Yabancı Dil
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber