Mindfulness nedir? Ne anlama gelir?

Mindfulness, Türkçede "bilinçli farkındalık" olarak da ifade edilen, kişinin bulunduğu anın farkında olma ve o ana odaklanma pratiğidir.

Mindfulness, bir yargıda bulunmaksızın, şimdiki anı olduğu gibi kabul etmeyi ve o ana odaklanmayı içerir. Düşüncelerin, duyguların ve bedensel duyumların farkına varmak, onları eleştirmeden veya değiştirmeye çalışmadan gözlemlemek bu pratiğin temelidir. Zihni geçmişe veya geleceğe odaklayan endişe, stres ve kaygılardan uzaklaşarak, anın içinde bilinçli bir farkındalıkla kalmayı hedefler.

MINDFULNESS NE ANLAMA GELİR?

Mindfulness pratiği, modern psikoloji ve nörobilim alanında da dikkat çekici bir şekilde incelenmiş ve özellikle stres yönetimi, kaygı bozuklukları, depresyon ve hatta kronik ağrı tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu teknik, bireyin dikkatini bilinçli olarak mevcut ana yönlendirmesiyle, zihinsel sağlığın yanı sıra duygusal denge ve esenlik sağlamayı amaçlar. Kişinin düşüncelerini sürekli olarak gözlemleyerek, otomatik tepkilerden kaçınmasına ve bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olur. Günümüzde mindfulness, iş hayatında odaklanmayı artırmak, duygusal zekayı geliştirmek ve kişilerarası ilişkilerde daha empatik ve sabırlı olmayı sağlamak amacıyla da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Farha Filmi Afyonkarahisar’da izleyiciyle buluştu 10 Ekim 2024 borsa günü düşüşle tamamladı! 11 Ekim 2024 Cuma yurt genelinde yağış bekleniyor mu?
Sonraki Haber