Moldova'da gezilecek yerler! Moldova para birimi nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moldova ziyaretinden sonra Türkiye ve Moldova arası seyahatlerde pasaport yerine kimlik uygulamasına geçildiği kesinleşti. Moldova'da gezilecek yerler, gece hayatı ve para birimi gibi konular vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Moldova'da gezilecek yerler, gece hayatı ve Moldova para birimi! Tüm detaylarıyla haberimizde...

Türkiye Moldova arası kimlikle seyahat dönemi başladı! Yapılan haberler sonucundan Moldova'da gezilecek yerler, gece hayatı ve para birimi gibi konular vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Moldova'da gezilecek yerler, gece hayatı ve Moldova para birimi! Tüm detaylarıyla haberimizde...

Moldova veya resmi adıyla Republica Moldova, denize kıyısı olmayan küçük bir Doğu Avrupa ülkesi. Avrupa’nın en az turist giden ülkesi olmasına rağmen manastırları, orman yürüyüş alanları, verimli toprakları, şarapları, zengin tarihi ile seyahat etmek için eğlenceli, renkli, güzel ve ucuz bir ülke. Bu blog yazım Moldova hakkında bilgi, şehirleri, başkent Kişinev, alışveriş, gece hayatı, gezilecek yerler, gezi notları ve yorumları, Moldova dili, dini, nüfusu, yöresel yemekleri ve kıyafetleri, konumu, tarihi, müzikleri, insanları, Gagavuz ve Transdinyester özerk bölgeleri.

Moldova'da Moldova Leyi para birimi kullanılmaktadır. 

KONUMU

Ülke batıda Romanya, kuzey, güney ve doğuda Ukrayna ile çevrili olup, bir kara ülkesi olduğu için deniz tatili amaçlı seyahat etmek isteyenlere uygun değil. Prut ve Dinyester nehirlerinin arasında tarihi adı Besarabya olan bölgede yer alıyor. İşte ülkenin haritası ve Moldova gezi bilgileri.

MOLDOVA HAKKINDA

Bayraki’de 800 bin-1.2 milyon yıllık en eski tip taş aletlerin bulunması, ülkede Paleolitik çağda ilk insanların yaşadığını gösteriyor. Neolitik çağda M.Ö. 5500-2750 yıllarında Cucuteni-Trypillian kültürünün merkezi olan bölgede insanlar tarım, hayvancılık, avcılık ve çömlekçilik yapıyorlardı. Antik çağlarda Daçyalılar tarafından yaşanan ülkede daha sonra Roma ve Bizans İmparatorlukları hakim oldu. Orta Çağda Gotlar, Hunlar, Avarlar, Bulgarlar, Macarlar, Peçenekler, Moğollar ve Tatarlar tarafından işgal edildi.

1359 yılında kurulan Moldavya Prensliği 1538 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından vergiye bağlandı ama iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde yarı bağımsız olma özerkliğini korudu. 1600 yılı Mayıs ayında Kahraman Michael, Bacau savaşında Ieremia Movila’yı yenerek Moldavya, Valaçya ve Transilvanya adlı üç Romanya prensliğini birleştirdi ama kısa süre sonra dağıldı. Movila Polonya Litvanya Birliği Devleti himayesinde yeniden taç giydi, ülke 1621 yılında yeniden Osmanlı hakimiyetine döndü.

1812 yılına kadar yaklaşık 300 yıl Boğdan eyaleti olarak Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan ve 1812 yılında Osmanlı-Rus Barış Anlaşmasıyla Rusya egemenliğine giren ülkede, 1924 yılında etnik Ukraynalıların hakimiyetindeki Dinyester’in doğu yakasında Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. Ülke 27 Ağustos 1991’de SSCB’den ayrıldı.

33.846 kilometre kare yüz ölçümlü Moldova’nın nüfusu 3 milyon 600 bin. En yaygın dini inanç Ortodoks Hristiyanlık olup, yerel dili Rumence yanı sıra Rusça da yaygın konuşuluyor. Ünlü Moldovalı halterci Nicolae Birliba, dokuz kez dünya şampiyonu oldu.

HAVA DURUMU VE İKLİM

Ülkede karasal iklim hakim; Yazlar sıcak ve uzun, Kışlar soğuk geçiyor. Yazın hava sıcaklıkları 19-30 derece arasında, Kış mevsiminde -4 ile +3 derece civarında, Nisan ayında 8-15, Kasımda 2-8 derece arasında oluyor. En çok yağmur Haziran, en az Ekimde yağıyor. Moldova gezi için İlkbahar mevsiminde en uygun.

İNSANLARI

Ülke nüfusunun çoğunluğu kırsal bölgelerde yaşıyor. Avrupa standartlarına göre genç bir nüfusa sahip. Moldova kadınları nüfus oranı olarak erkeklerden biraz daha fazla. Yetişkin halkın okuma yazma oranı %100. Şehirlerde genç ve eğitimli bir nüfus var.

EKONOMİ

Ülke ekonomisinde en önemli unsurlar tarım, gıda üretimi ve işlenmesi. Verimli topraklarında buğday, mısır, arpa, tütün, şeker pancarı, soya fasulyesi, ayçiçeği, ceviz, elma ve diğer meyveler yetiştiriliyor. Sığır eti için hayvancılık, çiftçilik ve arıcılık da yaygın. En ünlü ürünü, ülkenin orta ve güneyindeki bağlarda yetişen üzümlerden üretilen şarap. 3-4 Ekim Ulusal Şarap Bayramı olarak ülke çapında kutlanıyor. Köpüklü şarap ve brendi de üretiliyor. Tekstil, ayakkabı, deri ve halı üretilen hafif sanayiye sahip.

Şarap festivali ülkedeki en önemli ve turistik yerel etkinlikler arasında.

BAŞKENT KİŞİNEV

Moldova Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri Kişinev, Avrupa’nın yeşil alan oranı en yüksek şehirlerinden biri. Dinyester Nehrinin bir kolu olan Bic nehri kıyısında yer alan ülkenin ticaret ve sanayi merkezi Kişinev’in beş ilçesi var. Nüfusu 820.500 olup çoğunluk sırasıyla Moldovlar, Romanyalılar, Ruslar, Ukraynalılar, Bulgarlar, Gagavuzlar ve diğerleri yaşıyor.

ALIŞVERİŞ

Kişinev tipik bir eski Sovyet kenti. Halkın ekonomik durumu, yoksul ülkenin kırsalında yaşayan insanlara göre biraz daha iyi. Turistik alışveriş ve eğlence yerleri, gece hayatı, modern oteller, restoranlar, kafeler, barlar var. Ülkenin ana yaşam ve ulaşım merkezi.

Alışveriş ve hediyelik için Hatıra Eşya Pazarı, ana cadde Stefan cel Mare’de Unic Alışveriş Merkezi, Piata Centrala, Atrium, Megapolis Mall, MallDova, Metro Market, Nr.1 Hypermarket, yiyecek için Fidesco Süpermarket var.

YEMEK, EĞLENCE VE GECE HAYATI

cuz yemek için Beleas, Foisor, ASEM kantin, II Panino, Express Bravo Cafenea Bar; orta seviyede fiyatlı yemekler için Pizza Celentano, La Placinte, Robin Pub ve Smokehouse lokantaları; pahalı ve şık restoranlar olarak Marius, Symposium ve Panna Cotta restoranlar; gece hayatı için City Club, Booze Time Club, Deja Vu ve Military gece kulüpleri var.

ABD Savunma Bakanı Austin İsrailli mevkidaşı ile görüşecek Okan Buruk: Faul vermediği pozisyon en net pozisyon! Galatasaray evinde tek attı, 3 puanı hanesine yazdırdı!
Sonraki Haber