MOSSAD, niye ajan arıyor, adayları nasıl seçiyor?
Gazeteci-Yazar Tuncer Bahçıvan'dan çarpıcı İsrail istihbarat Servisi Mossad analizi: Mossad nedir, ne değildir?
İsrail istihbarat Servisi Mossad geçenlerde ilk kez, kadınlara denizaşırı casuslukta kullanılmak üzere, saha ajanları (Field officers) olmaları için çağrı yaptı. Yani Mossad, kadın ajan bulmak için medyaya ilan verdi!
Peki Mossad nedir ne değildir? Çalışanlarını nasıl seçer? Mossad, İsrail kurulduğundan beri efsane olarak konuşulan bir örgüttür. Deniz aşırı hedefleri bile bulup yok ettiği, ya da paketleyip getirdiği anlatılır. Maceraları filmlere romanlara konu olur. Örgüt personelinin yüzde 40’ının kadın olduğu söylenir. Üst düzey teknik ve yönetim işlerinin yüzde 20’sinden fazlası da bu rakama dahildir. Mossad Kadınlarının hatırı sayılır bir kısmının da İsrail’in dışında çalıştıkları bir sır değildir. Kadınlar da erkekler gibi en tehlikeli operasyonlar için yetiştirilir. Çeşitli metodlarla bilgi toplama,insan devşirme, gerektiğinde silah kullanıp hedefi imha etme konusunda eğitilirler.
Bu yeni işe aday alma programı da sürpriz değil. Çünkü 2011 Arap Baharı’ndaki karmaşası, İran tehditi, bitmeyen Suriye ve Irak savaşları bu kararda etkili oldu.
Peki Mossad kadınları ya da genel adayları işe nasıl alır? Örneğin, II. Dünya Savaşı sırasında, İngiltere gazetelerde özel bulmacalar yayınlayarak bunların çözülmesi için yeni istihbaratçı adaylarını görevlendirdi. Sonra onları çözecek olanların, cevaplarını görünüşte, “hükümet dışı” bir adrese göndermelerini istedi.
Aslında içlerinde bir dizi özel kurgu bulmaca vardı ve hepsini çözmeyi başaranların örgüte katılmaları istendi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra onlarca İngiliz casusunun kadın olduğunu, çok ciddi başarılara imza attıkları ve çok sayıda kadın casusun, işgal altındaki Avrupa’da hayatlarını kaybettiği de yıllarca gizli kaldı.
Bu İngiliz casusların büyükçe bir kısmı da aslında Yahudi idi. Onlar savaştan sonra bir şekilde İsrail’e taşındı.Ülkelerinde ll. Dünya Savaşı casusluk tekniklerini, yeni Iarail istihbarat servislerine aktardılar. Mossad, geçtiğimiz günlerde, yine aynı temeli yani, İngiliz II. Dünya savaşı yöntemini kullandı; adaylara özel bulmaca dağıttı, bulmacaların doğru bir şekilde çözülüp, hatta daha da geliştirilmesini istedi.
Tüm bulmacaları tamamlayanların da Mossad’da resmen iş başvurusunda bulunması talep edildi. Daha sonra, bulmacayı tamamlayanların çoğunun, istihbarat alanında bir yeteneklerinin olmadığı, ancak sadece bulmaca çözmenin keyfini çıkardıkları da ortaya çıktı. Bu, sonuç aslında İkinci Dünya Savaşı sırasında da gerçekleşmişti. Ama yine de birileri bu teknikle seçildi.
İsrailli kadın asker, servisin seçim kaynaklarından biridir. (Alttaki videoyu izle)
Mossad, yeni işe alım çabalarına, 2014 yılında farklı bir yöntem kullanmıştı. Yeniden tasarlanan işe aday alma websitesinde yayınlanan, çok etkileyici şekilde üretilmiş, bir dizi video kullandı. Seçimde bu videoların analizi istendi. Aday seçiminde bu son yöntemi kullandı. Mossad, aday seçiminin, dikkatle belirlenmiş ve yoğun olarak eğitilmiş birkaç operatörle yapıldığını açıkladı. Bu operatörlerin ayrıntıları ve çalışmada kaç kadının bulunduğu, hala devlet sırrıdır.
Mossad, seçimde yeni teknolojiler kullanmak konusunda hep istekli olmuştur. 1990’ların sonundan beri bir web sitesi aracılığıyla işe alım yapıyor. 2002 sonlarında ise Mossad, göz kamaştırıcı bir işe alım ilanı yayınladı. Web tabanlı uygulama oldukça etkileyiciydi, sonucu da oldukça verimli oldu.
Örgüt, 2004 yılında bilgi toplama amaçlı yeni bir web sitesi daha eklemişti. Bu siteden tüm İsraillileri, “İsrail’in güvenliğine yardımcı olacak bilgileri sağlayabilecek herkesi”, ihbar etmeye davet etti. Yani haber alma sistemine aday seçme metodunu ihbar-muhbir sistemi üzerine kurdu!
Mossad her zaman daha fazla muhbir teminine bağımlı bir örgüttür. 2004 yılındaki web tabanlı bu çalışma ile ilk 48 saat içinde, 350.000’den fazla ziyaretçi aldı. Mossad sitesi, ayrıca 2.500’den fazla iş başvurusu aldı. Web’in bu kullanımı devam ediyor ve görünüşe göre yeni işe alma yöntemleri için bazı yeni metodlar da geliştirildi.
Hebrew dilinde resmi adı; “Mosad LeModi’in U-LeTafkidim Miyuhadim” (İstihbarat ve Özel Görevler Enstitüsü) olarak bilinen ve 1951’de kurulan Mossad, aslında 2.000’den daha az, tam zamanlı çalışanı bulunan küçük bir organizasyondur. Kuruluşundan sonra İlk bir kaç on yılda Mossad’ın, herhangi bir ülkedeki istihbarat ajanslarına göre çok büyük bir avantajı vardı.
Bunun avantajın nedeni, İsrail’in 1948’de kurulmasından sonraki ilk yıllarda, dünyanın her yerinden, bir milyondan fazla Yahudi İsrail’e taşındı. Bu olay, yabancı ülkeleri analiz eden ve gözlemleyen bir örgüt için altın madeniydi. Bütün bu göçmenler, yerliler gibi eski ülkelerinin dilini konuşuyorlardı. Ki bu bir istihbarat servisi için inanılmaz bir kaynaktı. Mossad hep bu avantajın kaymağını yedi. Bu sistem hala da çalışır. Yaşadıkları ülkelerin dilini çok iyi bilen yatkın İsrailliler hala en önemli kaynaktır.
Mossad, sadece bilgi toplamaz gerektiğinde operasyon da yapar. Örgüt olarak tek de değildir. İsrailin varlığını kabul etmediği, ancak yaptıklarıyla dikkat çeken, birkaç örgütün de desteğiyle çalışır. Ayrıca dost batı ülkelerinin devasa istihbarat örgütlerinin de, Mossad’a ciddi yardım sağladıklarını belirtmeden geçemeyiz.
İlgili haber: İSRAİL ORDUSU KADIN ASKERLER
www.savunma-istihbarat.com
tuncer.bahcivan@gmail.com