MSÜ’nden Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü’nün genç araştırma kadrosu tarafından hazırlanan ‘Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası’ internet sitesinde yayımlandı.

Milli Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü’nün hazırladığı ‘Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası’ internet sitesinde yayımlandı. Bibliyografya Hamza Bilgü, Perihan Karademir, Ahmet Taşdemir, Serkan Osmanoğlu, Coşkun Ünsal, Hasan Yapıcı ve Fatmanur Çelmeli gibi genç araştırma kadrosu tarafından hazırlandı. ‘Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası’nın içeriğinde Genel epidemi-Pandemi, Veba, Cüzzam,Çiçek, Frengi, İspanyol gribi, Kolera, Sıtma, Tifüs, Trahom, Verem-Tüberküloz ve diğer salgın hastalıklara ilişkin bilgileri yer verildi.

BİBLİYOGRAFYA’YA İLİŞKİN BİLGİ

“Türkiye Salgın Hastalıklar Tarihi Bibliyografyası” çalışmasında öncelikli olarak Türkiye ve yakın çevresinde Antik Çağ’dan bugüne dek görülen salgın hastalıkların tarihine dair Türk veya yabancı akademisyenler tarafından yapıldı. Türkçe ve İngilizce kitap, tez, makale ve ansiklopedi maddesi çalışmalarının künyeleri tespit edildi. Konusu Türkiye yahut yakın çevresini kapsamayan önde gelen ve yakın tarihte yayımlanmış İngilizce salgın hastalıklar tarihi çalışmalarının künyeleri ise çalışmanın “Ek” kısmında verildi.

Bu bibliyografyada yayın künyeleri, hastalık çeşitlerine göre tematik tasnife tâbi tutuldu. Birden fazla salgın hastalığın tarihini konu edinen çalışmalar en başta, “Genel Epidemi-Pandemi” kısmında gösterildi. Daha sonra künyeler hastalık üst başlıklarının altında “Genel”, “Antik Çağ&Orta Çağ”, “Osmanlı Dönemi” ve “Cumhuriyet Dönemi” şeklinde kronolojik olarak tasnif edildi. Her bir kronolojik tasnif içerisinde yer alan künyeler, basım yıllarına göre tekrar kronolojik olarak tasnif edilerek literatürün gelişim çizgisi gösterildi.

Covid-19 salgını esnasında yapılan bu çalışmanın meydana getirilmesi için birçok veritabanı taranmış, kütüphane katalogları incelenmiş ve nihayet salgın hastalık tarihi çalışmalarının bibliyografları mercek altına alındı.

 BİBLİYOGRAFYA’YA ULAŞMAK İÇİN…

Akif Kocaoğlu neden öldü, ne oldu? Hektaş hisse yorum analiz 25 Kasım Pazartesi Hektaş neden yükseliyor? Haluk Bilginer, Emmy Ödülleri'nde ülkemizi yeniden temsil edecek
Sonraki Haber