Sabiha Gökçen metrosu 29 Ekim 2019’da açılıyor!

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda ilçenin yarısından fazlasını depreme dayanıklı hale getirdiklerini belirterek, deprem riskini 10 yıl içinde yüzde 5’in altına indireceklerini ifade etti. Şahin ayrıca bir müjde de verdi! İstanbulluların merakla beklediği, Sabiha Gökçen metrosunun açılış tarihini ilk kez paylaştı...

31 Mart Yerel Seçimleri’ne sayılı günler kala partilerin adayları belli olmaya başladı.

Belediye başkanlığına yeni aday olacak isimlerde liyakat ön plana çıkarken, halen görevini devam ettiren isimlerde ise başarı, vatandaşla kurdukları etkileşim, gerçekleştirdikleri projeler ve gelecek vizyonu gibi kıstaslar esas alınıyor.

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı henüz açıklanmazken ilçe belediyelerinde ise üç dönem kuralına takılmayan, aynı zamanda başarılı projeleriyle halkın gönlünde yer etmiş isimlerle devam etme geleneği sürüyor.

İstanbul’da başarılarıyla adından sıkça söz ettiren Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin “Başkana Sor” programında geride kalan 10 yılda edindiği tecrübenin ışığında önümüzdeki 5 yılda yapacaklarını anlattı. Programda vatandaşların sorularını yanıtlayan Şahin, Pendik’i sadece belediyecilik vizyonuyla değil bir şehir vizyonuyla ele aldıklarını ve şehrin tüm katmanlarının ve STK’ların desteğiyle sinerji yaratarak hızlı çözümler ürettiklerini kaydetti.

İSTANBUL'UN KESİŞME NOKTASI: PENDİK

Pendik’in İstanbul’un doğu tarafındaki bütün ulaşım hatlarının kesiştiği nokta olduğunu bunun ihtiyaç ve değişimleri de beraberinde getirdiğini belirten Kenan Şahin belediye olarak hayatın akış hızına yetişmeye gayret ettiklerini anlattı.

Son on yılda ilçenin nüfusunun yüzde 40 artarak 700 bin’e ulaştığını anlatan Şahin bunun yeni ihtiyaçları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Kentin temel problemlerinden birinin deprem gerçeği olduğunu belirten Şahin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla beraber ilçenin yarısından fazlasını depreme dayanıklı hale getirdiklerini söyledi. İlçenin ulaşım ağlarının merkezinde olmasını fırsat bilerek ilçeyi özellikle kongre turizmi açısından cazibe merkezi haline dönüştürdüklerini belirten Şahin, 100 binden fazla çalışanıyla aynı zamanda sanayi şehri olan Pendik’in istihdam açısından da başarılı bir durumda olduğunu kaydetti.

Programda vatandaşların sorularını da yanıtlayan Başkan Kenan Şahin özetle şunları kaydetti;

OKUL AİLE BİRLİKLERİNE 6 MİLYON LİRALIK BÜTÇE VERİYORUZ

(Eğitim ve spor) 140 binden fazla çocuğumuz eğitim hayatı içinde. 150’den fazla okulumuz var. Pendik Belediyesi olarak biz de gündemimizin en önemli maddesi olarak eğitimi ilan etmiş durumdayız. Geldiğimiz noktada 10 yıl önce 1900 dersliğimiz vardı. Bugün derslik sayımız 5 bine yaklaştı. Türkiye’de böyle bir rakam yok. Çok iddialı bir şey söyleyeceğim ama İstanbul’daki toplam eğitim yatırımının 39 ilçe içinde 4’te birini biz Pendik olarak alıyoruz. Buradaki başarımız bu işi takip ettiğimizden ve dert ettiğimizden. Derslik sayısı önemli mi evet. Çünkü kalabalık sınıflarda kaliteli bir eğitimin olması mümkün değil.

10 yıl içinde 72 yeni okul yapıldı Pendik’te. Bunun eğitim meselesi sadece binayla bitmiyor. Eğitim içeriğinin kalitesinin artırılmasıyla ilgili belediye olarak çok ciddi destek veriyoruz. Geçtiğmiz yıl ilk defa bir belediye olarak 6 milyon liralık bir bütçeyi okul aile birliklerine okulların ihtiyaçlarının giderilmesi için tahsis ettik bu yıl 8 milyon liraya çıkardık.

Okullarımızın bahçesi, binası gibi fiziki anlamdaki bütün ihtiyaçlarını 15 milyon lira bütçe harcayarak ilçe milli eğitim müdürlüğümüzle beraber gideriyoruz.

Ben 10 yıldır her pazartesi bir lisemizi ziyarete gidiyorum. Liselerimizi ihmal etmiyorum. Gençlerimiz hayatın kritik döneminde. Öğretmenlerimizle bir araya geliyorum. Bayrak törenine katılıyorum. Sonrasında da lise öğrencilerimizle bir iki saatlik söyleşi gerçekleştiriyoruz. Aslında bu işten en çok ben istifade ediyorum.

Hekim olarak söylüyorum. Sağlıkta yaptıklarımızın sonuçlarını birkaç saatte görüyoruz. İlacı veriyoruz iyileştiriyoruz. Ama eğitimde yaptıklarımızın sonucunu 30 yıldan önce göremeyiz. Türkiyede eğitimde çok önemli işler yapıldı. Ama sabırsızız. Şimdi yetiştirdiğimiz gençlerin gelecekte Türkiye’ye nasıl bir katkı sağlayacağını görmek için biraz sabretmek lazım.

4 KİLOMETRELİK SU SPORLARI VE SANAT VADİSİ

(Sanat vadisi) Bizim Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bağlantı yolunun sol tarafında seraların olduğu alan var. Bu alanın önce mülkiyet problemini çözmek gerekiyordu. Çözdük. Planlarını hallettik. Neomarin’den ta Tuzla sınırına kadar alan içersinde yaklaşık 4 kilometre çok güzel bir keyifli su mekanımız, hemen yan tarafında da her türlü aktivitenin yapılabildiği yeşil alan bulunacak. İşin içine biraz da spor katalım istedik alanımız müsait olunca. Ama öncelikle mülkiyet meselesinin çözülmesi gerekiyor. Çözülür çözülmez iki yıl içinde tamamlanabilecek bir proje.

“TARIM İŞİ DE BİZİM DEDİK, O İŞTEN DE GERİ KALMADIK”

(Tarım uygulamaları) Bizim 5 tane köyümüz var. Belediyelere en çok gelen taleplerden biri istihdamla ilgili. Ancak bir kısmı var ki bunları ne yaparsanız yapın çözemiyoruz. Kim bunlar. Yaşlı işsizler. Adam 45 yaşında fabrikası kapanmış işsiz kalmış. Emeklisine kalmış 5 yıl kimse onu işe almıyor. Ya da eski mahkum. Çıkmış iş arıyor ama bulamıyor. Aslında iş veren başka alan var ama o oradan kaçmış zaten. Normal hayata katılmak istiyor. Öbür hayattan kurtulmak istiyor. Bu adama iş vermemiz lazım. Yüzde 40’ın üzerinde olanların iş bulması kolay. Ama yüzde 30 engelliyse kimse iş vermiyor. O zaman bunlar için çözüm üretelim diye düşündük.

O zaman bu konuda çiftlikler oluşturalım. Meraklı insanlarımızı yetiştirelim. İstihdam garantili projeler üretelim. Sonra da onlara balık tutmayı öğretmek açısından bir destek verelim. Tabiri caizse ilk hamle bizden olsun. O destekle sonra o işini kursun. Önce arıcılıkla başladık. Kursta başarılı olanlara beşer onar tane kovan hediye ettik. Kovanları da bizim engelsiz atölyelerimizde ürettik. Sonra aslında başlamış oldu. Şimdi 200’ün üzerinde kovanı olan pek çok arıcımız var.

Meyve fidancılığı projesi başlattık. Bunun eğitmini biz veriyoruz.

Bu yıl da özellikle küçükbaş besiciliğinin büyükbaş besiciliğine göre çok avantajlı olduğunu gördük. Erciş ve Patnos bizim kardeş belediyelerimiz. Pendik’te eğitim çiftliği kurduk. Eğitim çiftliği içinde bin baş küçükbaşı barındıracak ağılımız var. Açıkçası biz bile çok heyecan duyuyoruz.

Şimdi manda yetiştiriciliği ile ilgili kursumuz başladı.

Biz de belediye olarak tarım işi de bizim işimiz dedik o işten de geri kalmadık.

AÇIK HAVA SİNEMA GÜNLERİNE İLGİ ÇOK FAZLA

(Kültür Sanat) Kültür sanat konusunda Pendik Belediyesi çok ciddi manada gayret ediyor. Ama bir İstanbul merkeziyle yarışma iddiamız yok. Pendik’te 3 sahne ile tiyatro konserler etkinlikler konusunda daha önemli işler yapacağız ama en çok açık alanda yaptığımız kültürel etkinliklerde başarılı olduğumuzu görüyorum. Yaz aylarında meydanlarda. Çünkü Pendik meydanı çok güzel oldu. Bakıyorum konserlerimize ilgi çok fazla.

Açık hava sinema günlerimize ilgi çok fazla. Kültür etkinliklerimize sergilerimize kitap fuarlarımıza ilginin çok fazla olduğunu görüyorum.

SABİHA GÖKÇEN METROSU 29 EKİM 2019’DA BİTİYOR!

(Tavşantepe-Sabiha Gökçen metrosu) Pendik’te metromuz devreye girdi. Kadıköy-Pendik hattında Pendik-Tavşantepe-Yeşilbağlar istasyonu olarak üç tane istasyona çok yoğun talep var. Bu istasyonları uzatıyoruz. Şu anda Tavşantepe-Sabiha Gökçen hattında son 1 yıl. Geri sayım başladı.

Çok önemli aksama olacağını beklemiyoruz. 29 Ekim 2019’da inşallah Sabiha Gökçen’den kesintisiz şekilde Kadıköy’e ulaşım imkanı sağlanacak.

Ama asıl ulaşımda çok önemli fırsatı sağlayacak olan aslında eski banliyö. Marmaray'ımız inşallah 2019’a girmeden Aralık ayı içinde devreye girecek. Bunun için gün sayıyoruz. O hat çok rahatlatacak. İETT ile çok ciddi hazırlık yapıyoruz. Çünkü asılında İETT ile hedefimiz uzun hatlar değil kısa hatlar. Biz metroya insanlarımızı eriştirelim diye şu anda ücretsiz hatlar kondu.

Aslında bu da yetmiyor gene İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından planlanan Tavşantepe-Tuzla hattımız var. Süreç 3, 3.5 yıl sürede tamamlanacak. İnsanımız kent efsanelerine çok itibar ediyor. Hattın güzergahı değişti şu bu. Bunların hiç biri geçerli değil. Zaten hat güzergahları öyle akşamdan sabaha canımız istediği zaman belirlenmiyor. Onun için vatandaşımız müsterih olsun.

BİNLERCE ARAÇLIK OTOPARK

(Otopark) Pendik Belediyesi olarak çok yakın zamanda, yaklaşık 600 araçlık bir kapalı otoparkı bitirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Pendik merkezde şu anda 1000 araçlık bir otoparkın inşaatında son aşamalara geldi. İnşallah 2019’un başında o otopark da devreye girmiş olacak. Pendik’te şu anda sokaklardaki toplam araç sayısı 1600. Yani biz yaklaşık 6-7 ay içerisinde, çarşıda var olan araç sayısı kadarlık bir otoparkı devreye sokmuş olacağız. Bununla da yetinmiyoruz, hemen yakınımızda parkımız var. Bu parkın deniz tarafında yaklaşık olarak 400 araçlık bir otopark için Büyükşehir Belediyesi tüm hazırlıklarını tamamladı ve yakın zamanda ihale edecek.

Yine Deniz Kulübü’müzün içerisinde yaklaşık 600 araçlık bir otoparkın yapımı konusu da yine ihale aşamasında. Devlet Demir Yolları’nın istasyon alanı içerisinde, yer altında yaklaşık 300 araçlık bir otoparkla ilgili kaba işlerini Ulaştırma Bakanlığı yapıyor, ince ve detay işlerini Pendik Belediyesi olarak biz yapacağız. Yeni belediye binamızı da eski imam hatip okulun arka tarafına, yani demir yolunun üst tarafına taşımayı planlıyoruz. Bu projenin de en önemli bileşeni, yaklaşık 2500-3000 araçlık otopark. Şimdi bunları tamamlayınca Pendik çarşısının otopark ihtiyacını rahatlatacağız, ‘ortadan kaldıracağız’ demiyorum. Şimdi doğal olarak; biz şehrin otopark ihtiyacını çözmek için çok önemli bir şey yaptık. Bizim sahil pazar alanımız içerisinde 5000 araçlık kapasiteli otopark var. Dedik ki ‘Burası ücretsiz otopark. Aracınızı buraya park edin.’ Ücretsiz servis koyduk. Ücretsiz servisle de çarşının içerisine gidin.

İnsanımız şöyle bir beklenti içerisinde; otoparkı istiyor, mümkünse kapısının önünde istiyor. Bunu çarşının içerisinde çözme şansımız yok. Çarşının içerisinde otopark olsun istemiyoruz. Pendik çarşı çok rahat alışveriş edilen, geniş kaldırımları olan bir alana dönüşsün. Yani otopark alanlarına ayırdığımız alanları kaldırım genişletmeye harcayalım.

Çarşı esnafımız kendisi için avantajlı otopark istiyor. Şimdi kusura bakmasın müşteri için otopark yaparsak iş daha çok artar. Biraz fedakârlığı biz yapacağız.

Kocaman pazar alanında cumartesi, pazar hariç haftanın beş günü park edebileceği geniş geniş alanlar var. Hiç de para istemiyoruz. Servisimiz de var… Ama dediğim gibi o biraz fedakârlık gerektiriyor. 10 dakikalık bir zaman ayırmanız gerekiyor, gidiş-geliş mesafesine. Ama hem 10 dakika zamanımız yok olmasın, hem kapının önünde olsun, hem ücretsiz olsun, hem herkese olsun taleplerini çözebilecek bir formüle sahip değiliz. 


30 KİLOMETRELİK BİSİKLET HATLARI OLUŞTURDUK

(Bisiklet yolu) Biz biraz geriden gidiyoruz ama Pendik bu durumda kısmen avantajlı kısmen dezavantajlı. Mesela sahil bölgesi çok avantajlı. Şu anda 30 kilometrelik bisiklet hatları oluşturduk. Halkımızın bisiklet kültürünü geliştirmek için yılda iki defa bisiklet festivalleri gerçekleştiriyoruz, çok da eğlenceli oluyor.

KÖYLER BÖLGESİNDE 10 BİN KÖPEĞİMİZ VAR. AÇ DEĞİLLER, SÜREKLİ O BÖLGEDEYİM

(Başıboş köpekler) İkinci problemimiz, İstanbul’un en önemli problemlerinden biri başıboş köpeklerimiz. Hayvan severlerimizi çok takdirle karşılıyorum. Ben de bir hayvan severim, bizim bahçemizde de inanılmaz çok kedimiz var.

Bizim ormanlık alanda, köyler bölgesinde yaklaşık 10 bin köpeğimiz var. Pendik belediyesi olarak yılda yaklaşık 2 milyona yakın bir parayı bu köpeklerimizin maması için harcıyoruz. Sulama noktalarımız, yüzlerce gönüllümüz var. Bütün otellerimizin yemek fazlalarını biz alıyoruz, köpeklerimizi beslemek için kullanıyoruz. Bölgemizdeki bütün bayat ekmekleri topluyoruz ve yine köpeklerimizi beslemek için kullanıyoruz. Diyorlar ki “Bu bölgede köpekler aç” Hiç aç değiller… Ben sürekli o bölgedeyim ve biliyorum.

Hatta bırakın köpekleri sahilde martı kalmadı. Bütün martılar o bölgeden besleniyorlar. O kadar fazla işte. İnsanlar gitseler görürler; her taraf mama, her taraf ekmek, her taraf yem… Binlerce barınak var orada.

ZİHİNSEL ENGELLİLER İÇİN TÜRKİYE’DEKİ NADİR TESİSLERDEN BİRİ PENDİK’TE

(Engelliler) Öncelikle tabii, engellileri hayatın içerisine katmak lazım. Belediyemizin sosyal işlerle ilgili müdürlüğünün en önemli konusu bu. Engelliler konusunda, onları hayata katma konusunda çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Yollarımız mümkün olduğunda engellilere uygun hale getirildi. Özellikle de fiziksel engellilerimiz açısından.

Engelsiz atölyelerimiz var. 20 den fazla engellimiz bu atölyelerde çalışyor. Down sendromlularımız için yeni kafeler ve diğer alanlarda çalışmaları için çok ciddi eğitim programları yaptık. Zihinsel engellilerin kaldığı metro alanı içinde kalan merkezimizi komple yeniledik. Yepyeni yemyeşil bir alana taşıdık.

Zihinsel engellilerimizin kaldığı Türkiye’deki nadir tesislerden birini Pendik Belediyesi olarak hayata geçirdik. Otistik çocuklarımızın eğitimi için merkezlerden ikisi Pendik'te.

 

DEPREME YÜZDE 60 HAZIRIZ, 10 YIL SONRA DEPREM RİSKİNİ YÜZDE 5’E İNDİRECEĞİZ

(Pendik Belediyesi depreme hazır mı?) En hazırlardan biriyiz. Depreme yüzde yüz hazırız demek için henüz erken. Ama yüzde 60 hazırız. Yüzde 60 çok iyi bir rakamdır. İstanbul ortalamasında. Zaten şanslı bir ilçedeyiz. Bizim riskli bölgelerimizin önemli bir kısmını öne aldık. Batı mahallesinde çok önemli bir dönüşüm oldu. Şu anda yüzde 60’ı dönüşüyor. Onun dışında kente bütüncül dönüşümler yapmak zor ve sıkıntılı. Bizim bir Taşlıbayır problemimiz var. Taşlıbayır aslında zemin açısından Pendik’in en dayanıklı bölgesi. 60 yıllık gecekondu bölgesi. Bütün problemlerini çözdük.

GECEKONDU SORUNUNU BİZİM ÇÖZDÜĞÜMÜZ KADAR ÇÖZEN BAŞKA İLÇE YOK

Türkiye’de gecekondu sorununu bizim kadar çözen başka bir ilçe olmadığnı çok iyi biliyorum.

Gecekondu ve kentsel dönüşüm işleri çok sancılı işlerdir. Herkesi memnun edemiyorsunuz. Bunun siyasi riski var. Ama biz yaptığımız işten emin olduğumuz için 10 bin gecekondusu olan bir ileçede 8 bin gecekondunun problemini çözdük. İstiyoruz ki sıfıra insin.

Pendik’te 10 yıl sonra deprem riskini yüzde 5’in altına indireceğimizi öngörüyoruz. Niye sıfıra indiremiyorsunuz. Sadece bizde olmuyor. Bazen vatandaşımız diyor ki işte dönüşüm alanı içinde yaşayan vatandaşımız ‘ben ölmeden binamı vermeyeceğim’. Şimdi ben burada kesinlikle vatandaştan yanayım. Kimse kusura bakmasın yani. Evet şehirler önemlidir ama hiçbir şey bir insanın mutluluğu kadar önemli değildir. Eğer yol yapacksak hiç acımayız kimse kusura bakmasın.

VATANDAŞTAN YANAYIM AMA YOL YAPARKEN BABAMIN BİNASI OLSA ACIMAM

Yol yaparken babamın binası olsa dahi hiç acımam. Herkes bunu biliyor. Yol önemli. Çünkü bir zaruret. Kent demek yol demek zaten. Ama onun dışında parkı burada yapmaz biraz ötede yaparız. Bu binayı burada yapmaz biraz ötede yaparız. Bir şey olmaz Ama yolu biraz öteye alamıyorsunuz. Yolun kendi teknik kulpları var. Ama onun dışında insanların binalarını zorla kaldırmam. Evet deprem riski var. Kanun bize bu yetkiyi veriyor. Ama sonuçta biz insanlara bunu anlatırız. İkna etmek için biz zorlarız. Ama asla kimsenin yerine karar verme hakkımız yok.

ÇÖP TOPLAMA VE AYRIŞTIRMADA BİRİNCİYDİK, AÇIK ARA ÖNDE OLDUK

(Geri dönüşüm) Pendik’te belediye olarak en hassas olduğumz konu çevre. Ekip olarak da iyi bir ekip olunca da bu konuda çok ciddi başarılar elde ettik. Çöp konteynırlarımızın yarısından fazlasını yer altına indirdik.

Şu anda Türkiye’nin en iyi ambalaj atığı ayrıştırma tesislerinden birini belediye olarak Pendik’te biz kurduk. Şimdi size bir rakam vereceğim. Bizim yaklaşık olarak aylık çöpümüz 21 bin ton. Aylık 21 bin ton çöp topluyoruz. Bu 21 bin tonun yüzde 20’sinin geriye dönüştürülebilir ambalaj atıkları olduğunu biliyoruz. Şu andaki bilgi o. Yani toplamamız gereken 4 bin 200 ton aylık ambalaj atığımız var. Bu güne kadar biz Pendik Belediyesi olarak yaklaşık 200 ton topladık ve bu 200 tonla da İstanbul’un en iyi rakamlarından biriyiz. Türkiye için 2023 hedefi toplama ambalaj atığının yüzde 33’ünü yani 3’te birini geriye dönüştürmek. Pendik Belediyesi olarak geldiğimz nokta şu anda aylık 2 bin ton. Biz yüzde 50’ye eriştik. Ve 200 tondan 2 bin tona eriştik. Daha önce birinciydik şimdi birici falan demiyorum. Çünkü açık ara önde olduk. Ama bunu yeterli bulmuyoruz 4 bin 200 ton toplanacak. 4 bin 200 ton ambalaj atığını biz mutlaka toplayacağız. Hedefimiz o. Yüzde 100. Bunu başarabilir miyiz. Başarırız.

VİZYON BİZDE, EKİP BİZDE

(Tekrar seçilirseniz en büyük hedefiniz nedir) Çok iddialı bir siyasetçi değilim. ‘İlla ben aday olurum, millet beni seçer’ gibi bir iddiam yok. Ama şunu çok rahat ifade ediyorum, önümüzdeki 5 yıl içerisinde ne yapılacağını kurumsal olarak belirleyecek vizyon bizde, bizim ekibimizde var ve hazırlıklarımız devam ediyor. Pendik Belediyesi’yle ilgili olarak burada bahsetmediğimiz vatandaşın az bildiği en büyük avantajı, çok iyi bir kadrosu var. Biz kurumsallaşma konusunda çok ciddi mesafe almış bir belediyeyiz. Teknolojiyi en iyi kullanan belediyelerden biriyiz. Pardus milli yazılımlar konusunda tabiri caizse ülke çapında liderliğini yapan belediyeyiz.

İmar ve gecekondu problemlerimizin az bir kısmı kaldı. Önümüzdeki süreçte bunlar tamamlanacak inşallah. Bunlar gerçekleşince otomatik olarak, bu kentin önümüzdeki süreçteki vizyonu Teknokent. Burası, yeni oluşturduğumuz planlarla çok sayıda Teknokentin oluşacağı bir şehir. Ve yine buradaki sanayiler, yüksek teknolojili sanayiler. Onun için Pendik geleceğe adını teknoloji ile duyuracak, eğitimi ile duyuracak, üniversiteleri ile duyuracak. Bunun için biz bu boyutuyla hazırlıklarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bunlar şehrin en çok ihtiyaç duyacağı alanda kreatif ihtiyaçlar.

Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Millet Bahçelerinden biri Pendik’te gerçekleşiyor. Eski YTONG alanı.

Bizim gerçekten yeşile doyacağımız bir kente ulaşmamız lazım. Biz 300’den fazla park yaptık. Çok ciddi bir rakam. Ancak hala bizim arzu ettiğimiz yeşil Pendik’e ulaşamadık.

İmar problemleri çözüldükçe bunları halledebiliyorsunuz. 10 yıl 20 yıl sonra baktığınızda özellikle önemli bir kısmı yemyeşil bir şehir olsun arzuluyorum.

Ömerli Baraj Gölü’nü kano sporu için çok önemli bir merkez haline getirdik.

Yeşil alanlarımızı en iyi şekilde kullanacağız. Hayvancılık için tarım için kullanacağız, yaşamak, eğlenmek, gezmek için kullanacağız. Artık önümüzdeki süreçte daha çok bu alanlara zaman ayıracağımız bir süreç yaşayacağız. Çünkü öbür tarafta yapılacak işlerin çoğu yapıldı, altyapı-üstyapı anlamında çok önemli işler tamamlandı. / SuperHaber

Hurda Araçlarda ÖTV İndirimi Var mı? Teşvik için Hangi Araç Alınabilir Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma 26 Kasım 2024 Reyting Sonuçları! Aşk Evlilik Boşanma, Bahar
Sonraki Haber