Müsilaj tehlikeli atık mı? Bakan Kurum çalışma sonucunu duyurdu

Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele çalışmalarında son durumu açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajın toksik özellik göstermediğini söyledi. Bakan Kurum ayrıca denize kirlilik taşıyan kaynakları kontrol altına almak için Sürekli Atıksu İzleme Sistemi'ne geçileceğini duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ndeki çevre felaketi müsilajla ilgili çalışmalardan bilgiler paylaştı. Müsilajın tehlikeli atık olmadığının tespit edildiğini açıklayan Bakan Kurum, Marmara'ya kirlilik taşıyan kaynakları kontrol altına almak için Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getireceklerini söyledi.


"MÜSİLAJ TEHLİKELİ ATIK DEĞİL"

Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele seferberliği son hızla devam ederken, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni adımları anlattı. Müsilajın içerik analiz çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Bakan Kurum, "Bugün itibarıyla İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ'da 169 bölgede temizlik faaliyetlerini yürütüyoruz. 7 gün boyunca yaptığımız çalışmalarla toplam 2 bin 684 metreküp müsilajı topladık. Toplanan müsilajı, Bakanlığımız tarafından izin verilmiş, özel geçirimsizliğe sahip düzenli depolama alanlarına göndererek, bertarafını sağlıyoruz.

Bugün itibarıyla 7 ilimizde toplamda 2 bin 942 denetim gerçekleştirdik. Gerek İçişleri Bakanlığımız, gerek Sahil Güvenlik Komutanlığımız, gerekse belediyelerimizle birlikte farklı noktalardan 550 numune aldık. Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık. Bu çalışmalar ilk test gruplarımız. Oluşturduğumuz alt gruplarla birlikte denizlerdeki canlılara etkisi, kirliliğin insan sağlığına olan etkisi, balık türlerine olan etkisi, denizde yüzülüp yüzülmeyeceği gibi araştırmaları da kurullarımız bu çerçevede yapıyorlar. Sonuçlarını almaya müteakip kamuoyu ile paylaşacağız. Sağlık Bakanlığımız, ODTÜ, TÜBİTAK ve bilim insanlarımızla yürüttüğümüz ileri analiz ve test çalışmalarımız devam ediyor." dedi.


TÜM ARITMA TESİSLERİNE SÜREKLİ ATIKSU İZLEME SİSTEMİ GELİYOR

Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getireceklerini açıklayan Kurum, "Marmara Denizi için başlattığımız bilimsel çalışmaları inşallah temmuz ayı sonuna kadar tamamlayacağız. Koruma bölge ilanı çalışmalarımızı temmuz ayı itibarıyla tamamlamak istiyoruz. Marmara Denizi Koruma Alanımız, bu çerçevede Türkiye'nin en büyük denizel koruma alanı. Yine dünyada sayılı büyüklükte ve etrafında 7 şehrin olduğu ilk koruma alanı olarak inşallah literatüre geçecektir.

"Üç hafta içerisinde Marmara Denizi Havzası'nda yer alan tüm evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerini, yerinde izlemeye devam edeceğiz. Bu süreç 7 gün 24 saat de fiilen devam edecek. Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için de tüm atık su arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz. Bütün Marmara Bölgesi'nde kamu kurum ve kuruluşları, belediyelerimizin, vatandaşlarımızın, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm binalarda sıfır atık sistemini kuracağız. Şunu çok rahat söyleyebilirim ki; yaptığımız bu çalışmalarla Marmara Denizimiz bugün, dünden, bir hafta öncesinden çok daha temiz durumda" ifadelerini kullandı.

Trabzonspor Bodrumspor maçını canlı izle beın Sports 1 şifresiz Trabzonspor Bodrumspor Maçı Canlı İzle Selçuk Sports Taraftarium24 Kayserispor Galatasaray maç özeti ve golleri izle
Sonraki Haber