Müsilaj yeniden hortladı! Marmara Denizi komaya girdi ve artık can çekişiyor
İstanbul Kent Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş, Marmara Ereğlisi açıklarında müsilajları çekti. Çetintaş,”Marmara Denizi komaya girmiş ve artık can çekişiyor. Tam 5 yıl boyunca avlanmanın yasaklanması ve kuyularda mantar biyolojik arıtmaya geçmesi gerekiyor.”dedi.
Marmara Denizi'nde geçtiğimiz yıllarda,yaz aylarında görülen müsilaj,bu kez kışın tam ortasında bir kez daha gündeme geldi.
MARMARA DENİZİ’NDE MÜSİLAJ NEDEN VE NASIL OLUŞUYOR?
Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıllarda çok ciddi bir müsilaj oluşmuş,yapılan araştırmalarda sorunun İstanbul kaynaklı olduğu belirlenmişti.Yine çeşitli üniversiteler tarafından yapılan araştırmalarda,Marmara Denizi’nin son 30 metrelik bölgesinde oksijen seviyelerinin tehlikeli derecede düştüğünü ortaya koydu.Bu durumun, deniz canlılarının yaşamını geri dönülmez şekilde olumsuz etkilerken, ekosistemin dengesini de bozduğu ifade edildi.
Bu durumun da Marmara Denizi’ne direkt olarak salınan sanayi atıkları ile evsel atıklar ve atık nehrine dönmüş olan Ergene gibi nehirlerin bıraktığı kirlilik sonucunda müsikaj oluştuğu belirtildi.Müsilajla beraber deniz içerisinde bulunan tüm canlılarında, büyük ölçüde canlı kaybı yaşandığınında ortaya çıktığı vurgulandı.
“MARMARA DENİZİ KOMAYA GİRDİ VE ARTIK CAN ÇEKİŞİYOR”
Marmara Denizi’nde oluşwn ölümcül müsilaj (deniz salyası) salgınını,önceki yıllarda çaresizlik içinde izlendi. İlk anda Şarköy ve civarında görülen ve ardından hızla tüm Marmara ve kuzey Ege’ye yayılan müsilaj konusunda bir süre açıklama yapılmadı.İstanbul Kent Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş,Marmara Ereğlisi açıklarında oluşan müsilajlara dikkati çekti.
Çetintaş Marmara Denizli’nin büyük bir tehlike içinde olduğunu belirterek,”komaya girdiğini ve artık can çekiştiğini ifade ederek,çeşitli uyarılarda bulundu.
İstanbul Kent Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş
“MÜSİLAJ TEHLİKESİ KIYILARDAN SONRA BU KEZ AÇIKLARDA DA DEVAM EDİYOR”
Çevre uzmanı Çetintaş, ”Marmara Denizi komaya girmiş ve artık can çekişiyor.Tam 5 yıl boyunca avlanmanın yasaklanması ve kuyularda mantar biyolojik arıtmaya geçmesi gerekiyor.”dedi.Çetintaş açıklamasının devamında,”Bugün öğlen saatlerinde balıkçılarımızla birlikte,Marmara Ereğlisi açıklarında denize açıldık.Radar da balık görünce ağlarda denize bırakıldı, ancak ağların çekilmesi sırasında makinalar zorlamaya başladı.Sonuç olarak ağların içinde büyük oranda deniz salyası Deniz görüldü.Ekmeğini denizde arayan tüm Marmara kıyılarında da bulunan balıkçılarımızı zor günler bekliyor.Marmara kıyılarında milyonlarca insanın atıkları, biyolojik arıtma yapılmadan denizin derinliklerine bırakılıyor.Bir de bu yetmiyormuş gibi, Ergene nehrinin bir kolunu Marmara denizine bağladılar.Bu nedenle kirlilik hızla artmaya ve içinden çıkılamaz sona doğru gitmeye başladık.2021 yılında 21 maddelik eylem planı, hiç bir işe yaramadı.Tam tersi felaket hızla yaklaşıyor.”şeklinde konuştu.