Müsilajla mücadelede yeni adım: Arıtma tesislerinin standartları yenilendi
Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında hem müsilajla mücadele hem de denize ulaşan suların temizlenmesi konusunda yeni adımlar atılıyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları getirdiklerini duyurdu.
"Marmara hepimizin" sloganı ile başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında hem müsilajla mücadele hem de denize ulaşan suların temizlenmesi konusunda yeni adımlar atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medyadan, sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları getirdiklerini açıkladı.
Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun kararıyla genelge yayınlandığını belirten Bakan Kurum, "Marmara Denizi'mizdeki müsilaj seferberliğimizi gece gündüz demeden hep birlikte çalışarak sürdürüyoruz. Denizimizi tertemiz yapıp masmavi görüntüsüne kavuşturacağız. Boğazlar, Susurluk Havzası, Marmara Denizi Hidrolojik Havzası, İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nde sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları belirledik." dedi.
Marmara Denizi'mizdeki müsilaj temizliğimizi ara vermeden sürdürüyoruz... 🌊 💙#MarmaraHepimizin pic.x.com/ksDQSfxrsz
— Murat KURUM (@murat_kurum) June 23, 2021
Kurum, Bakanlıkça yayınlanan genelgeye göre; "Kirliliğin göstergesi olan Kentsel Oksijen İhtiyacı parametresinde, kentsel atık sularda yüzde 20 oranında, endüstriyel atık sularda her bir sektör için yarı deşarj standardı düzenlemesiyle yüzde 50'ye kadar kısıtlamalar getirdik." açıklamasını yaptı.
1⃣ Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun kararıyla; genelge yayınlayarak Boğazlar, Susurluk Havzası, Marmara Denizi Hidrolojik Havzası, İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nde sanayi ve evsel atık su arıtma tesislerine yeni deşarj standartları belirledik.💧#MarmaraHepimizin
— Murat KURUM (@murat_kurum) June 23, 2021
Genelgede tesislerin, alıcı ortam deşarj standartlarına uyum sağlamalarını istedikleri süreleri de belirlediklerini duyuran Bakan Kurum, "Mevcut atık su arıtma tesislerinden kapasitesi yeterli olanların 3 ay, revizyon ihtiyacı olanların ise 1 yıl içinde uyum sağlamaları gerekmektedir. Yeni yapılacak veya eski tesislerden yeniden yapılması gereken tüm atık su arıtma tesisleri de genelgede belirtilen standartlara uygun olarak; 6 ay içinde proje onayı alacak, 1 yılda inşaat ihale işlemlerini sonuçlandıracak, 3 yılda inşaatlarını tamamlayacaklardır." diye mesajını sonlandırdı.