'Terfi ve ihya vakti çoktan gelmiştir'

Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Mustafa Çalık, sosyal medya hesabından, gündemi meşgul eden Ayasofya tartışmalarına değindi. Çalık, ''1934 şartları çoktan geçti; artık asliyetine terfi ve ihyâ vakti çoktan gelmiştir.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Mustafa Çalık, Twitter hesabından yeniden alevlenen Ayasofya tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Büyük yankı uyandıran açıklamalar şu şekilde;

''AYASOFYA FETİH CÂMİİDİR!

Ayasofya, ucuz bir pahaya (Balkan Paktı'na kabûl edilme uğruna)1934'de Müze'ye tenzîl edilmişti. O şartlar çoktan geçti; artık asliyetine, yani KUTLU FETHİN BÜYÜK MABEDİ'ne terfi ve ihyâ vakti çoktan gelmiştir. Fethin şehid ve gazi ruhları bizi gözlüyor!''

NE OLMUŞTU?

Koronavirüs salhını nedeniyle Türkiye’de haftalardır ibadete kapalı olan camiler geçtiğimiz günlerde ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda İstanbul’un fethinin 567. yıldönümüne denk gelen özel günde, özel etkinlikler olacağını duyururken, “Ayasofya’da Fetih Suresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini hep birlikte yaşayacağız. Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere gazilerimizi, şehitlerimizi, kahramanlarımızı hürmetle yadediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Fethin yıl dönümünün akşam saatlerinde de Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri komşu Yunanistan’da geniş yankı uyandırmış, Yunan medyası Erdoğan’ın sözlerini manşetlerden verirken, camilerin açılış tarihinin fethin yıl dönümüne denk getirilmesine dikkat çekerek algı operasyonu yürütmüşlerdi.

İferimerida haber sitesi, ‘Erdoğan’ın büyük meydan okuması: Konstantinopolis’in düştüğü günde Ayasofya’da dua’ başlığını kullanırken, Kathimerini gazetesinin İngilizce edisyonu ise daha sert ifadelerin yer aldığı bir analize yer vermişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN YUNANİSTAN'A YANIT

Ayasofya'nın camiye çevrileceği yönünde Yunan medyasında çıkan haberler ve Yunan yetkililerin skandal açıklamalarının ardından Türkiye, en net cevabı verdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir" denildi.

Resmi açıklama şöyle:

"BAŞKENTİNDE CAMİ OLMAYAN TEK ÜLKE..."

"Ayasofya’da her Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra Yunanistan beyhude ve hiçbir sonucu olmayacak açıklamalar yapmaya devam etmektedir.

Avrupa’da minarelerden ezanların yükseldiği ve karşılıklı saygı ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir."

MUSTAFA ÇALIK KİMDİR?

Beş çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Mustafa Çalık, 1956 senesinde Gümüşhane'nin Çalık köyünde dünyaya geldi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi'nde başladığı doktora eğitimini dört ay sonra bırakmak zorunda kaldı. 1980 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çalışmaya başladı. 1984 senesinde uzman oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından da bir grup arkadaşıyla birlikte Yeni Sözcü dergisini kurdu. 1983 senesinde Yeni Hamle dergisinin çıkartılmasında da büyük rol oynadı.

1983-1984 seneleri arasında Ankara ile Hacettepe Üniversiteleri'nde Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi alanında dersler verdi. 1985-1987 senelerinde de Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Denver Üniversitesi'nde milletlerarası politika alanında master yaptı. 1986 yılında da DPT'den istifa ederek Türkiye Günlüğü dergisini yayımlamaya başladı. Öte yandan Yeni Ufuk, Kurultay, Ayyıldız ve Bugün gazetelerinde de yazılar yazdı.

Eserleri

MHP Hareketi / Kaynakları ve Gelişimi , Siyasi Yazılar, Teorik Denemeler

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber