"Mutasyon depremdi, bu bir tsunami"
Türkiye'nin koronavirüs tablosunda vaka sayıları 21 binin üzerine çıktı. Tam da normalleşme adımlarının atıldığı bir dönemde ve mutasyonlu virüslerin yayılma hızı bilindiği halde kontrolsüz sosyalleşme bu tırmanışta büyük pay sahibi. Mutasyonlu virüsü depreme benzeten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, yaşanan vaka artışları içinse "Tsunami" benzetmesi yaptı. İşte Prof. Çalışkan'ın bu tsunamiye karşı "3K'dan uzak durun" uyarısı..
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, vaka sayılarındaki artışa ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Vaka sayılarının arttığı son durumu "tsunami" olarak nitelendiren Çalışkan, "Koronavirüs genetik bir kırılma yaşadı. O kırılmaya bağlı olarak deprem sonrası tsunami oldu. Bu bir tsunami. Virüs doğası gereği değişiyor. Bu değişiklikleri piklerle karşımıza çıkıyor. Artık buna tsunami demekte yarar var. Bu mutasyonun yarattığı depremin tusunamisi. Mutasyona bağlı bir tsunami yaşıyoruz. Mutasyon bir dalga yarattı ve o dalga bütün kıyılara ulaştı" diye konuştu.
İKİYE KATLANABİLİR
Milliyet'in haberine göre dünyayı etkisi altına alan mutasyonun yarattığı bu tsunamiye rağmen Türkiye'nin Avrupa'ya göre daha az etkilendiğine işaret eden Çalışkan, "Bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan bir tanesi; bize mutasyonlu virüs, biraz daha gecikmeli geldi. Aynı koronavirüste olduğu gibi. Biz bu esnada riskli grupları aşılamayı, ikinci doz aşılarını yapmayı başardık. O yüzden de bu tsunamiyi ölüm sayıları anlamında daha iyi, kontrollü götürüyoruz. Ama vaka sayıları arttı. Bunu kabul etmek gerekiyor. Katlandı. Benim öngörüm ikiye katlanması şeklinde. Yani 15 bindeyken tsunami başladı. Öngörüm tsunaminin etkisiyle 30 binlere kadar çıkacak" ifadelerini kullandı.
YOĞUN BAKIMDA ARTIŞ
Yoğun bakım yataklarının doluluk oranlarının çok artmaması için Bakanlar Kurulu'nda, illerin yerinde karar dönemi noktasında daha iyi desteklenmesine karar verildiğini ve İçişleri Bakanlığı'nın denetimlerini biraz daha yoğunlaştırdığını anımsatan Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti:
"Yoğun bakımlarda yukarıya doğru yüzde 3'lük bir hafif kıpırdanma var ama İtalya'daki gibi, Almanya'daki gibi bir kapasite aşılması yaşamadık. Yaşamayız diye de öngörüm var. Vaka sayıları 30 bine çıksa bile vaka ağırlıkları biraz azaldı."
3 K'DAN UZAK DURUN
Vatandaşların 3 "K" dan uzak durması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Çalışkan, "Kapalı mekan, kalabalık ve kötü havalandırma = hastalık. Biz bunlardan uzak durabilirsek kontrollü sosyal yaşam mümkün" diye konuştu.
Önümüzdeki 15 gün içerisinde risk haritasında, kırmızı renkli illerin sayısında artış olacağı tahmininde bulunan Prof. Dr. Çalışkan, şu ifadeleri kullandı:
"Bunun nedeni de kuluçka süresi. Kuluçka süresi ortalama 5-7-14 güne kadar değişebiliyor. Belirtilerin ortaya çıkması için 5 gün bir ortalama süre var. Bu kontrolsüz yaşamın etkileri, mutasyonla birlikte katlanmaya başladı. Bir önceki haftanın artışı sadece mutasyonun artışıydı, ama şimdi mutasyon artı bizim kontrolsüzlüklerimiz, karnemizi ortaya çıkaracak. İllerin karnesinde geçen haftaki kötü davranışlar bu haftaya yansıyacak. Bu haftaki toparlanmalar da bir hafta sonra ortaya çıkacak. 'Toparlandık, çeki düzen verdik' dediğinizde vaka sayınız hemen düşmüyor. En az bir hafta 10 gün beklemeniz gerekiyor."