NACE kodu muafiyet listesi! SGK NACE kodu sorgulama nasıl yapılır?

Tam kapanma döneminde sıklıkla aranan NACE kodu, Avrupa Birliği'nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki olarak tasnif edilmesidir. NACE kodunun açılımı ise "Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne" dir. NACE kodu sorgulama nasıl yapılır?

NACE kodu, faaliyet gösteren iş yerlerinin sektörlere göre tehlike sınıflarını tayin eden sistemin oluşturduğu altı haneden oluşan bir kod sistemidir. Bu kod sistemi altılı faaliyet kodu olarak da bilinmektedir.

Avrupa'da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistiklerin üretilmesi ve yayılması amacına yönelik bir başvuru kaynağı olan NACE kodu, aynı zamanda iktisadi faaliyetlerle ilgili istatistiki verileri dünya standartlarında karşılaştırma bakımından da büyük önem taşımaktadır.

NACE kodlamasında faaliyet konularına göre iş yerlerine altı haneli bir kod verilmektedir. Eğer ki sizde iş yeri açmayı düşünüyorsanız Ticaret Odasına kayıt yaptırmadan hemen önce NACE kodunuzu öğrenmenizde fayda bulunmaktadır. İş yeri tehlike sınıfının tespiti, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması açısından NACE kodunun bilinmesi oldukça önemlidir.

NACE KODUNDAKİ RAKAMLARIN ÖNEMİ NEDİR?

Altı haneli olan NACE kodundaki ilk iki rakam genel faaliyet sınıflandırmasını, son dört rakam ise alt faaliyet sınıflandırmasını ifade etmektedir.

NACE KODU NE İŞE YARAR?

NACE kodu, iş yerinizin tehlike derecesini göstermektedir. İş yerinizin tehlike derecesini (çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli) öğrenerek iş güvenliği gerekliliklerini yerine getirmeniz, işinizi sorunsuz sürdürmenizi sağlar.

HANGİ NACE KODLARI YASAKTAN MUAF TUTULMUŞTUR?

29 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs Pazartesi sabahında sona erecek tam kapanma döneminde İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlandı. Kısıtlama sürecinde üretim ve imalat tesisleri, inşaat gibi pek çok sektörün faaliyetlerine devam edeceği belirtildi.

Kısıtlamadan istisna tutulan bu sektörlerin çalışanlarının, e-Devlet üzerinden başvuru yaparak çalışma izin belgesi alması şartı koyuldu.

Muaf tutulan NACE kodları resmi olarak açıklanmadı. Ancak bağlı olduğunuz ticaret odası üzerinden NACE kodu sorgulaması yaprak, faaliyet gösterdiğiniz iş kolunun İçişleri Bakanlığının genelgesinde yayınlanan "muaf tutulan işletmeler" arasında yer alıp almadığını kontrol ederek öğrenme şansınız bulunmaktadır.

NACE KODU TEHLİKE SINIFI

Az tehlikeli: Gıda, perakende alışveriş, büro hizmetleri gibi iş yerleri.

Tehlikeli: Kesme, imalat, boyama, servis gibi işlerin yapıldığı iş yerleri.

Çok tehlikeli: Maden, inşaat, tersane gibi işlerin yapıldığı iş yerleri.

NACE KODU TÜRKİYE’DE KULLANILIYOR MU?

2005 senesinde AB'ye uyum çalışmaları kapsamında Türkiye'de NACE kodu uygulamasına geçiş yapıldı. Türkiye'deki oda ve borsaların üye işyerlerine NACE Kodu sistemine göre faaliyet kodları verilmesi görevi TOBB’ya verildi. TOBB tarafından hazırlanan "Mesleklerin Gruplandırması Rehberi" nde, tüm faaliyetlere ilişkin NACE kodlarıyla beraber NACE sistemi, kullanılan sınıflandırma metodolojisi, ilgili terim ve kavramlar ayrıntılı olarak açıklandı.

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı), Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi bazı kamu kurumları, işlemlerinde NACE kodu kullanmaktadır.

NACE KODUNU KİM BELİRLER?

NACE kodunu belirleme yetkisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğindedir. İlgili yönetmelik ve kanuni düzenlemeler çerçevesinde oda ve borsa üyelerinin faaliyet kodları, buna bağlı mesleklerin faaliyet kodları, TOBB tarafından belirlenmektedir.

NACE KODU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

NACE Kodu, SGK sicil numarasına bakılarak, vergi levhasındaki ana faaliyet alanı incelenerek ve bağlı bulunulan ticaret odasının internet sitesinden öğrenilebilmektedir.

NACE Kodu sorgulama İTO (İstanbul Ticaret Odası)

- İstanbul Ticaret Odası'nın (www.ito.org.tr) internet sitesine giriş yapın

- "Tescil İlan Kuruluş" ardından "Sicil Kayıtları" sekmelerine sırasıyla tıklayın

Bir liste içeriği ekrana gelecektir. Bu liste üzerinden firmanın ismini bulun ve karşısında yer alan "Firma Detay" kutucuğunu tıklayın. Ekrana gelen sayfada NACE Kodu görüntülenir.

SGK NACE KODU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SGK'nın resmi web sitesi üzerinden SGK NACE Kodları listesine erişerek NACE kodlarını ve iş yeri tehlike sınıfını öğrenebilirsiniz. Ayrıca firmanızın SGK sicil numarasının 2. 3. 4. 5. 6. ve 7. rakamları NACE kodu olduğu bilgisi tamamen hatalıdır.

MESLEK GRUPLARI VE NACE KODLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi! 23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot
Sonraki Haber