NASA, Jüpiter’in uydusu Ganymede'in sesini yayınladı!

NASA'nın uzay aracı Juno, Jüpiter'in uydusu Ganymede'in 50 saniyelik bir sesli klibini yayınladı. İlginç ses kaydı için 32 yörüngeden toplanan veriler kullanıldı. Uzayda dalgaların yayılması için gerekli hava gibi bir ortam olmadığından ses diye bir şey de yok. Peki sesler nasıl kaydediliyor?

NASA'nın Juno uzay aracı Ekim ayında Mars’ın sesini yayınladıktan sonra bir sonraki durağı olan Jupiter'e ulaştı. 

GANYMEDE'İN SESİNİ YAYINLADI

San Antonio’daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Juno Görevi Baş Araştırmacısı Scott Bolton, NASA’nın Juno misyonundan 50 saniyelik bir ses parçası yayınladı.

'SANKİ JUNO İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORMUŞSUNUZ GİBİ'

Bolton’un, Phys.org’a verdiği demeçte, “Bu ses, Juno yirmi yıldan uzun bir süredir ilk kez Ganymede’nin yanından geçerken sanki birlikte gidiyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlayacak kadar vahşi. Yakından dinlerseniz, Ganymede’in manyetosferinde farklı bir bölgeye girişi temsil eden kaydın orta noktasında daha yüksek frekanslardaki ani değişimi duyabilirsiniz” dedi.

MANYETİK RADYO DALGALARI SESE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Uzayda bilindiği üzere, dalgaların oluşması için hava veya başka bir ortam bulunmaz ve Juno, Jüpiter’in manyetosferinden kaynaklanan elektrik ve manyetik radyo dalgalarını ayarlayan bir Waves enstrümanına sahip. Araştırmacılar da aracın verilerini topladı ve ardından duyulabilir bir ses parçasına dönüştürmek için frekansını değiştirdi.

Geçen temmuz ayında, Güneş Sistemindeki gezegenlerden gelen verileri analiz eden araştırmacılar, Jüpiter’in bulutlarının teorik olarak yaşamı desteklemek için gerekli su aktivitesine sahip olduğunu keşfetmişlerdi. Ancak araştırmacılar yayınlanan seslerin yaşama dair bir kanıt olabileceği konusunda herhangi bir açıklama yapmadılar.

At yarışı koşu takvimi netleşti! İşte TJK at yarışı koşu saatleri... At yarışı sonuçları 25 Kasım 2024! Hangi atlar kazandı? Metro Kapalı mı? 26 Kasım 2024 Salı Günü Metro Neden Kapalı?
Sonraki Haber