Nasıl YouTuber olunur?

Youtube, 2005 yılında kurulduğunda kurucularının bugünkü konumunu hayal edebildikleri bir platform muydu bilinmez? Kurulduğu yıllarda bir video paylaşım sitesi olarak internetteki varlığına başlayan Youtube, rakiplerinden tam manasıyla sıyrılmış ve kendi dünyasını yaratmayı başarmıştır.

Öyle ki Youtube ile ilgili güncel Türkçe kaynak olmadığını göz önünde bulundurarak bu konuda önemli bir kaynak olacağını düşündüğümüz Omnicore Agency’nin verdiği bilgilere dayanarak Youtube’un güncel istatistiklerini şu şekilde belirtebiliriz: 

Aylık aktif Youtube kullanıcı sayısı: 2 milyar

Her bir kullanıcının Youtube’da geçirdiği ortalama süre: 18 dakika

Youtube Premium üye sayısı: 30 milyon

Dakika başına Youtube’a yüklenen video süresi: 500 saat
 
İstatistiklerin de gösterdiği üzere Youtube bugün internet dünyasının belki de en büyük sitesi. Ayrıca Youtube’un bu kadar geniş bir izleyici kitlesine hitap etmesi de sitenin reklam gelirlerinin devasa rakamlara ulaşmasını sağlıyor. Youtube, Youtuber olarak tabir edilen Youtube içerik üreticilerini teşvik etmek ve yüksek kalitede içerik üretmelerine katkıda bulunmak için bu reklam gelirinin bir kısmını belli kriterleri sağlayan içerik üreticilerine sağlıyor. 
 
Bu yazımızda bir Youtuber olarak Youtube’da nasıl gelir elde edilir, kriterleri nelerdir sorularının yanıtlarını vererek iyi bir Youtuber nasıl olunur sorusuna cevap arayacağız. 
 
YOUTUBE'DAN NASIL PARA KAZANILIR?

Youtube’dan para kazanabilmek için öncelikle bir Youtube kanalınızın olması gerekmektedir. Bir Youtube kanalınızın olması için de Youtube hesabınız olmalıdır. Youtube hesabı olan herkesin bu hesap üzerinden Youtube kanalı otomatik olarak oluşturulmaktadır. 
 
Youtube, Google’ın bir servisi olduğu için Youtube’a kaydolmak için Google hesabınızı kullanmalısınız. Google hesabınız ile Youtube hesabınızı kullanabilirsiniz. 
 
Kanalı oluşturduktan sonra bu kanal üzerinden doğrudan video paylaşmaya hızlıca paylaşabilirsiniz. Ancak Youtube, her yeni kullanıcısının video paylaşmasına izin vermekle birlikte her kullanıcısının paylaştığı videolara reklam eklemesine ve dolayısıyla para kazanmasına izin vermiyor. 

 

Bir Youtube kanalından para kazanmak için kanalınızın şu şartlara sahip olması gerekmektedir: 

Youtube iş ortağı programına başvuruda bulunmak ve bu başvurunun Youtube tarafından kabul edilmesi ilk şarttır.

Youtube’un belirlemiş olduğu içerik üretme şartlarına uymak. Bu içerik üretme koşul ve şartları her kanal sahibinin hesabından görülebilmektedir. Bu şartlara örnek olarak paylaştığınız videolarda telif ihlali yapılan içeriklerin yer almaması gösterilebilir. Bu şekilde paylaşılan içeriklere sahip kanalların iş ortaklığı başvuruları genellikle kabul edilmemektedir. Kanalın en az 1000 abonesi olmalıdır.

Youtube kanalının kanal görüntülenmesinin en az 10.000 olması gerekmektedir. 
Son 12 ay içerisinde kanal izlenmesinin 4000 saat olması gerekmektedir. 
 
Bu şartları sağlayan kanalların yaptığı Youtube iş ortaklığı başvurusu kabul edildikten sonra Youtube kanalı üzerinden para kazanabilmektedir. 
 
İYİ BİR YOUTUBER OLMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 Youtuber olmak demek günümüzde profesyonel düzeyde bu işi yapmak isteyenler için uzun soluklu bir maratondur. Bu nedenle yola çıktığınız ilk anda planlarınızı iyi kurmalı ve kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemelisiniz. 
 
Bu işi ciddiye almalı ve tabiri caizse öylesine Youtube videosu çekmemelisiniz. İçeriklerinizi üreteceğiniz alanı iyi belirlemeli ve video düzenleme tekniklerine hakim olmalısınız. 
 
Gelin şimdi bunları maddeler halinde ele alalım. 
 
İyi bir video düzenleme programı kullanın. 
 
Youtube’da başarıyı elde etmek için videolarınızın etkileyici şekilde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bir videonun etkileyicilik düzeyi ise iyi bir video düzenleme programı ile videoya yapılan müdahalelerdir. 
 
Elbette videoya video düzenleme programı ile müdahale etmek demek videonun her saniyesinde bir işlem olması demek değildir. Videoya yerli yerinde yapılacak düzenlemeler ve bunların kaliteli durması burada kastettiğimiz noktadır. 
 
Bir diğer konu da bu düzenleme işlemlerinin kısa sürede ve pratik şekilde yapılmasıdır. Bu nedenle kullanacağınız video düzenleme programının sezgisel bir arayüze sahip olmasında fayda bulunmaktadır. Bu tip bir program ile videoda yapacağınız tüm düzenlemeleri daha kolay yapabilirsiniz. 
 
İyi bir Youtuber olmak için Youtube’a özel modları da olan Movavi’yi önerebiliriz. Movavi’yi edinmek ve Movavi’yle ilgili daha detaylı bilgiyi bu bağlantı üzerinden bulabilirsiniz. 
 
Konuyu hakim olduğunuz alanda seçin.
 
Bugün Youtube’da her yaş grubundan her şeyle ilgilenen kişiler bulunmaktadır. Bu yüzden en büyük hedefiniz olan çok kişiye ulaşma hedefinize hangi konuda videolar hazırlarsanız hazırlayın bir şekilde ulaşabilirsiniz. 
 
Bu yüzden daha çok kişiye ulaşmak için bilginizin kısıtlı olduğunu düşündüğünüz genele hitap eden konulara yönelmek yerine bilgi ve ilgi düzeyinizin daha iyi olduğu konularda içerikler üretin. Şunu unutmayın ki Youtube’da insanların sizi ilgi ile izlemesinin iki farklı sebebi olur. Ya çok eğlenceli ve geniş kitlelere hitap eden içerikler üretirsiniz ya da bilgilendirici ve sizin içerik ürettiğiniz konular hakkında bilgi edinmek isteyen insanlara yönelik içerikler üretirsiniz. 
 
Bu nedenle hangi kulvardan ilerleyeceğinizi iyi belirleyin. Tabii ki her daldan içerikler üretebilir ve sabit bir konuda içerik üretmeyip her seferinde birbirinden bambaşka içerikler üretebilirsiniz. Ancak bu tip kanallar Youtube mecrasında ürettikleri içerikler çok gelişmiş değilse çok tutulmazlar diyebiliriz. 
 
Youtube SEO’yu muhakkak öğrenin. 
 
Bilindiği üzere SEO, arama motoru optimizasyonu demektir. SEO ile genelde bir internet sitesinin arama motorlarında nasıl görüneceğine dair işlemler akla gelirken Youtube’daki devasa verilerden veri bulmak ve sizin karşınıza sıralamak için Youtube’un da bir arama motoru olduğunu gözden kaçırmayın. 
 
Youtube’un sahibinin dünyanın en iyi arama motoru olan Google olduğu da göz önünde bulundurulduğunda Youtube’un arama algoritmasının ne kadar gelişmiş olacağını tahmin edebilirsiniz. 
 
Videolarınızı muhakkak Youtube arama algoritmasına hitap edecek şekilde oluşturun. Video ile ilgili yazılı metinlerinizi muhakkak tümüyle doldurun ve kullanıcıların sizi bulabileceği şekilde oluşturmaya gayret gösterin. 
 
Youtube SEO ile ilgili detaylı bilgiye linkini verdiğimiz içerikten erişim sağlayabilirsiniz. 
 
Etkileşimde olmaktan çekinmeyin. 
 
Eskiden ünlüler ve ekran önünde olan kişilerin halkla arasında hep bir mesafe vardı. Onları sadece televizyondan ve sadece belli zamanlarda görebilirdik. Ancak internetin yaygınlaşması ve sosyal mecra olgusu ünlüler ile halk arasındaki mesafeyi kaldırdı. 
 
Artık dünyanın en ünlü isimlerinin gündelik hallerini anında görebiliyor ve yaptıkları paylaşımlarla onların normal hayatlarında nasıl olduklarını biliyoruz. 
 
Ünlüler ile takipçileri arasındaki mesafeler eskide kaldı. Bu durum aslına bakılırsa Youtube için de geçerli. 
 
Bir video içerik üreticisi olarak takipçilerinizle etkileşim kurmaktan çekinmeyin. Onların size sordukları sorulara cevaplar verin ve onların yorumlarını okuduğunuzu videolarınızda belirtin. 
 
Youtube bu konuya o kadar önem veriyor ki Youtube kanallarında kanal sahibinin takipçileriyle etkileşimini arttırmasını sağlamak amacıyla “Topluluk” isminde bir sekme oluşturulmuş durumda. Bu sekmeden kanal sahibi anketler yapabiliyor ve tamamen aboneleriyle etkileşime geçebiliyor. 
 
Bu nedenle abonelerinizin isteklerini dikkate alın ve onların sizin hakkınızdaki düşüncelerine önem verdiğinizi gösterin. Emin olun, kanalınız bu şekilde yükselişini arttıracaktır. 

MasterChef Türkiye'de muhteşem mücadele! 2. ceket kimin olacak? Gazze'de Kemal Advan Hastanesi İsrail saldırılarına direniyor Teşkilat dizisinde büyük ihanet! Selen abisine nasıl ihanet etti?
Sonraki Haber