NATO zirvesi bugün başlıyor: Gündem yoğun olacak

NATO'nun son yıllardaki en önemli zirvelerinden biri İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün başlıyor. Zirvede Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra savunma harcamaları da masada olacak. Öte yandan zirvede Türkiye'nin güvenlik endişeleri de görüşülecek.

Madrid'de bugün gerçekleştirilecek olan NATO zirvesinde önemli konuların görüşülmesi bekleniyor. İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak olan NATO zirvesinde genel olarak 5 önemli başlık ele alınacak.

Rusya ve Ukrayna savaşı ile birlikte savunma anlamında birliktelik sergileyen NATO ülkeleri için zirvenin önemi büyük.

NATO'nun son yıllardaki en önemli zirvesinin resmi oturumu ise yarın IFEMA fuar alanında, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili konuşmalarla başlayacak.

AA'nın haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in video konferans aracılığıyla, Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın bizzat Madrid'e gelerek katılacağı ilk oturumun ardından "Madrid Stratejik Konsepti" adıyla NATO'nun gelecek 10 yılındaki yol haritasının belirleneceği ve yaklaşık 15 sayfa olduğu belirtilen metin üzerindeki tartışmalara geçilecek.

Öğleden sonraki oturuma ise NATO üyesi 30 ülkenin yanı sıra zirveye davetli olan, NATO'ya üyelik başvurusu yapan Finlandiya ve İsveç ile Gürcistan, Bosna Hersek, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore devlet veya hükümet başkanları da katılacak.

SAVUNMA HARCAMALARI

NATO Genel Sekreteri'nden zirve öncesi yapılan açıklamaya göre de müttefiklerden dokuzu savunma harcamalarında yüzde 2 hedefe ulaşmış ya da geçmiş durumda. Kalan 19'u ise 2024'e kadar bu hedefi tutturma sözü verdi. NATO Mukabele Kuvveti'ni dönüştüreceklerini söyleyen Stoltenberg, yüksek hazırlıklı kuvvetlerin sayısını 300 bin üzerine çıkaracaklarını duyurdu.

NATO mukabele kuvvetinin yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı da kritik maddelerden biri olarak görülüyor.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ

Zirvede, Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için çaba gösterilecek. Uzmanlara göre, bu iki ülke ittifaka alınırsa, Baltık Denizi etkin bir şekilde sekiz üye ülke tarafından sınırlanan, birleşik bir hava savunması ve entegre füze sistemi ile "NATO Gölü" haline gelecek.

Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları öldürüldü! 2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor Dünyanın en sinirli ülkeleri hangisi? 2024 Dünyanın en sinirli ülkesi
Sonraki Haber