Naziler neden İstanbul'da kimlik kontrolü yaptı?
Yıl: 1986... Yer: Taksim... Nazi üniformalı kişiler İstiklal Caddesi'nde yoldan geçen vatandaşları durdurup, kimlik kontrolü yapıyor! Vatandaşlar korku içinde kimliklerini bu şahıslara uzatırken, bir iki kişi dışında bu "yol kontrolüne" itiraz eden olmuyor... Peki tarihin tozlu sayfalarında kalan bu olayın perde arkası ne? Detayları Ahmet Hakan anlattı...
Kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden ünlü tiyatrocu Ferhan Şensoy, dün son yolculuğuna uğurlandı. Usta tiyatrocu için ilk tören bir süre eğitim gördüğü Galatasaray Lisesi'nde düzenlendi. Buradaki törenin ardından Ferhan Şensoy’un Türk bayrağı ve Galatasaray bayrağına sarılı tabutu cenaze aracıyla İstiklal Caddesi’nde bulunan Ses Tiyatrosu’na getirildi.
Şensoy’un cenazesi daha sonra Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.
ERHAN ŞENSOY’LA İLGİLİ PEK SÖZ EDİLMEYEN BİR OLAY
Ünlü sanatçının vefatı sanat camiasında büyük üzüntüye neden olurken, Şensoy'un ardından çok sayıda taziye mesajı paylaşıldı. Gazetelerde de Şensoy hakkında ilginç anektodlar aktarılan makaleler yer aldı. Bunlardan en çarpıcı olanını ise Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan kaleme aldı.
"Vefatı nedeniyle birçok yönü gündeme geldi ama bu olaydan söz eden çıkmadı. Eksiği ben tamamlayayım dedim." ifadeleri ile o ilginç olayı anlatan Hakan şunları kaydetti;
"Yıl: 1986.
Ferhan Şensoy, “İçinden Tramvay Geçen Şarkı” adlı oyunu sahneliyor.
Oyunda Nazi üniformalı subaylar var.
12 Eylül’ün etkisinin sürdüğü bir dönem.
Ve üniforma, milleti fena korkutuyor.
Ferhan Şensoy’un aklına şöyle bir fikir geliyor:
“Oyunda Nazi üniforması giyen subaylar, İstiklal Caddesi’ne çıkıp kimlik kontrolü yapsa... Kesin herkes kuzu kuzu itaat eder.”
Gerçekten de yapıyorlar bu denemeyi.
Nazi subayları, kimlik kontrolü yapıyorlar.
Ve bir iki itiraz dışında kimse itiraz etmiyor.
Herkes kimliklerini çıkarıp gösteriyor.
Hafızamda yer etmiş bir olaydır bu.
Ferhan Şensoy dendiğinde aklıma gelir."