Nedim Şener: Yüzde 15 terör örgütlerinin yemi oldu
SuperHaber programcısı Nedim Şener Hürriyet'te yayınlanan köşe yazısında orman yangıları ardından sosyal medyada yaratılan provokasyon ortamını değerlendirdi. "HelpTurkey" etiketine dikkat çeken Şener, "Paylaşımların yüzde 32’si FETÖ’cü, yüzde 23’ü marjinal sol, yüzde 18’i PKK, yüzde 12’si DHKP-C terör örgütüne bağlı hesaplar, yüzde 15’i ise genel kullanıcılar tarafından gerçekleştirildi. Yani yüzde 15 terör örgütlerinin yemi oldu." dedi
SuperHaber programcısı Nedim Şener sosyal medyada orman yangınlarına ilişkin yapılan asılsız paylaşımları ve "HelpTurkey" adı altında yapılan provokasyonları mercek altına aldı.
Şener, "'HelpTurkey' başlığı altında yürütülen kaos senaryosu hem sosyal medya kullanıcılarına hem de devleti yönetenlere ders olmalı ve bu olay her yönüyle incelenip gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı." ifadelerini kullandı.
Şener'in yazısından ilgili bölüm şöyle;
Türkiye, 28 Temmuz’dan bu yana 38 ilde çıkan 180 dolayındaki yangınlarla boğuşurken, sahte hesapların sosyal medyadaki yalan ve algı operasyonuyla karşı karşıya kaldı.
“HelpTurkey” başlığıyla birkaç saat süren bir sosyal medya haraketliliği ile inanılmaz bir kaos ortamı yaratıldı.
Bir iki gün önce açılmış bir hesap tarafından başlatılan ve 1 Ağustos gecesi 23.30’dan bir saat sonra 918 bin tweet ile dünya listesine giren “HelpTurkey” başlığı altında atılan mesaj sayısı saat 02.30 itibarıyla 2 milyonu geçti. 11 saat sonra Twitter “HelpTurkey” başlığının sahte oluşturulduğunu görerek kaldırdı.
Geriye ne kaldı; açtıkları sahte hesapları kapatarak izlerini kaybettiren ve bu algı operasyonunu yürütenler, iyi niyetle bunların oyuncağı olan binlerce kişi ve tabii ki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açtığı soruşturma.
Bu başlıkla paylaşım yapan ve nasıl bir manipülasyonun parçası olduklarının farkına varmayanlar hâlâ, “Yardım istemek suç mu?” gibi savunma psikolojisi içine giriyorlar.
Bu tür afetlerle yardım teklif edilmesi, yardım talep edilmesinin uluslararası koşulları vardır. Bu kampanyanın sahte oluşu zaten böyle bir girişimin iyi niyetli olmadığını gösteriyor. Nitekim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti zor zamanlarda başka ülkelere yaptığı gibi gelen yardım tekliflerinden ihtiyacı olanları kabul ediyor.
YÜZDE 15 YEM OLDU
Büyük bölümü söndürüldü ama hâlâ devam eden yangınlar var. Ama hem yangınların çıkış sebepleri, hem önleme hem de söndürme konusunda çıkarmamız gereken çok dersler var. Öte yandan her uygun ortamda, sosyal medyayı, korku ve panik yaratmak, yaymak ve toplumsal kaos çıkarmak için kullanan kundakçılara karşı da önlem alınmalı.
“HelpTurkey” başlığı altında yürütülen kaos senaryosu hem sosyal medya kullanıcılarına hem de devleti yönetenlere ders olmalı ve bu olay her yönüyle incelenip gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.
Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın tespitine göre, orman yangınları başladığı günden itibaren sosyal medya üzerinden sistemli bir şekilde dezenformatif ve manipülatif propaganda içeriklerini barındıran hashtag ve paylaşımların yüzde 32’si FETÖ’cü, yüzde 23’ü marjinal sol, yüzde 18’i PKK, yüzde 12’si DHKP-C terör örgütüne bağlı hesaplar, yüzde 15’i ise genel kullanıcılar tarafından gerçekleştirildi. Yani yüzde 15 terör örgütlerinin yemi oldu.
Başta Almanya ve Fransa sosyal medyada terörist eylemlere teşvik veya halkı kışkırtma ve vatana ihanet gibi suçlara yönelik yasal düzenleme yaparken Türkiye, milli güvenlik sorunu olan bu konuya seyirci kalmamalı. Çünkü yarın başka bir kılıkta ve başka bir başlıkta yine karşımıza çıkacaklar.