Nefes Kredisi'ni hangi bankalar verecek?

2018 Nefes Kredisi hangi bankalar verecek? İlk Nefes Kredisi programında toplam 5 milyar liranın yüzde 9,90 faizle, 12 ay ödeme imkanıyla ve azami 150 bin liraya kadar KOBİ'lerin hizmetine sunuldu. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2017'de verilmeye başlanan ilk Nefes Kredisi programından yaklaşık 30 bin KOBİ'nin faydalandığını belirterek, bu yıl ayrılan rakamın yüzde 50 artmasıyla yararlanacak KOBİ sayısının da 50 bine ulaşmasını beklediklerini bildirdi. Peki, hangi bankalar nefes kredisi veriyor? Başvuru şartları nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

2018 Nefes Kredisi vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Nefes Kredisi, geçen haftasonu Başbakan Binali Yıldırım tarafından KOBİ'lere müjdelendi. Nefes Kredisi'nde düşük faiz ve uygun ödeme koşullarıyla KOBİ'lere nefes aldırmak planlanıyor. İşte Nefes Kredisi'nin detayları ve başvuru yöntemi. Başbakan Yıldırım'ın haftasonu açıkladığı Nefes Kredisi'ne başvurular haftabaşı itibariyle başladı. KOBİ'ler, TOBB Nefes Kredisi’ni kullanmak için önce oda merkezi, temsilciliklerinden ‘TOBB Nefes Kredisi Başvurusu içindir’ ibareli Faaliyet Belgesi alacak. Peki, hangi bankalar nefes kredisi veriyor? Başvuru şartları nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Nefes Kredisi, geçen haftasonu Başbakan Binali Yıldırım tarafından KOBİ'lere müjdelendi. Nefes Kredisi'nde düşük faiz ve uygun ödeme koşullarıyla KOBİ'lere nefes aldırmak planlanıyor. İşte Nefes Kredisi'nin detayları ve başvuru yöntemi.

NEFES KREDİSİ NEDİR?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu, Ziraat Bankası ve Denizbank’ın işbirliği ile hayata geçirilen, KOBİ’lerin aylık 0,99 faiz/kâr payı, 6 ay geri ödemesiz 18 ay vade ile 200 bin liraya kadar kullanmalarını sağlayacak olan krediye ‘Nefes Kredisi’ deniliyor.

NEFES KREDİSİNİ HANGİ BANKALAR VERECEK?

Başbakan Yıldırım'ın haftasonu açıkladığı Nefes Kredisi'ne başvurular haftabaşı itibariyle başladı. KOBİ'ler, TOBB Nefes Kredisi’ni kullanmak için önce oda merkezi, temsilciliklerinden ‘TOBB Nefes Kredisi Başvurusu içindir’ ibareli Faaliyet Belgesi alacak.

Ardından Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım şubelerine müracaat ederek, uygunluğu değerlendirildikten sonra ticari kredi kullanabilecek. Bankalar, 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Öztürk Oran, Nefes Kredisi’nin devlet, finans sektörü ve iş dünyası iş birliğinin örnek projelerinden birini oluşturduğunu belirtti.

Oran, "Kredi gerek tutarı gerek faiz/kâr payı itibarıyla gerçek bir nefes kredisidir. Ümit ediyorum ki üyelerimize çok büyük katkı sağlayacak ve KOBİ’lere rahat bir nefes aldıracak." ifadelerini kullandı.

NEFES KREDİSİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Projede, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bünyesindeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının mevduatlarını Ziraat Bankası ve Denizbank’a yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere %9,90 yıllık faiz oranı ve 12 ay vadeyle bu bankalardan kredi kullanmalarına imkân sağlıyor. Ayrıca teminat yetersizliği nedeniyle kredi kullanamayan KOBİ’lerin imdadına da 25 yıldır olduğu gibi yine Kredi Garanti Fonu koşuyor.

Proje kapsamında kredi hacminin ilk aşamada 5 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Krediler, Kredi Garanti Fonu’nun vereceği %85 oranında Hazine garantili kefalet ile kullandırılacağı için bankaların da risk primi düşmüş oluyor.

İki ayda 70 bin KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanması bekleniyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bu proje için 500 milyon TL’lik mevduatı Denizbank ve Ziraatbank’a aktararak KOBİ’lerin bu miktarın 10 katı oranında yani 5 milyar TL kredi kullanmalarına imkân sağlıyor.

KOBİ’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre maksimum 50 bin, 100 bin ve 150 bin TL kredi kullanabilecek ve bu krediyi aylık eşit taksitlerle 12 ayda geri ödeyecekler.

Gelecek vaad eden işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak misyonuyla kurulan Kredi Garanti Fonu ise bu proje kapsamında KOBİ’lere %85 oranında Hazine garantili kefalet sağlıyor.

Bugüne kadar yaklaşık 25 bin KOBİ’ye 14 milyar TL tutarında kredi kullandıran ve 2015 sonu toplam kredileri 2,4 milyar TL iken Kasım ayı sonu itibariyle %112’lik bir artış sağlayarak 5,1 milyar TL büyüklüğe ulaşan KGF; geçtiğimiz günlerde çıkan Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazine Müsteşarlığı’ndan sağlanan 20 milyar TL’lik kaynağın 4,25 milyar TL’sini yani %22’sini bu projeye aktarıyor. Ayrıca kullanılan Portföy Garanti Sistemi ile kefalet talepleri 2 işgünü içinde sonuçlandırılıyor.

BANKACILIK TARİHÇESİ

Bankacılık, ortaçağda Vatikan'a bağlı kiliselerin kutsal topraklara yapılan seyahatlerde hacı adaylarının kıymetli eşyalarını korumak amacı ile zamanın ihtiyaçları gereğince doğmuş kuruluşlardır. Bankacılığın başlangıcı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bunlardan biri insanların uzak yerlere seyahate giderlerken para ve değerli madenlerini güvenli olduğu düşüncesiyle kilise papazına emanet etmeleriyle başladığıdır. Bu şekilde biriken paralardan zaman zaman ihtiyaç sahiplerine papazlar tarafından ödünç verilmesi suretiyle geliştiği rivayet edilir. Uzak bir şehre ticari iş için giden bir tacirin gittiği yerde kendini tanıtabilmek için kendi şehrindeki tanınmış, önemli, güvenilir bir kişiden mektup alması da bankacılık hizmetlerinden "teminat mektubu"'nun ortaya çıkışının başlangıcı olduğu söylenir.

Modern bankacılığın ise tarihte ilk kez Mezopotamya’da başladığı bilinmektedir. İkinci yüzyıl itibarıyla kefalet karşılığı kredi işlemleri yapılmış, bununla beraber sermaye ve bankalardan alınan borç paralar için tahviller, çek ve kambiyolar kullanılmaya başlanmıştır.

1327 yılında Abu Bakr b. Mase-ud al–Kasani' nin İslami Havale finans sistemi İslamiyet kanununun kurumu diye tanıtılmıştır.

Avrupa’da ilk evrensel etkin banka 13. yüzyılda faaliyete geçmiş, Floransa’da ticaret makamına yükselmiş ve banka işlemleri artık oturmaya başlamıştır. Eskiden mal tüccarları, komisyoncular ya da nakliyeciler olarak var olan ilk bankalar, mali işler üzerine kredi ve mevduatlarını tahsis eden bankacılık hizmeti sunan kuruluşlar haline dönüşmüştür.

Bardi, Peruzzi ve Floransalı Acciauioli tanınan ilk ünlü bankacılardır. Bunlar 14. yüzyılın başında Avrupa’nın önemli şehirlerinde banka şubeleri açmıştır. Üçüncü İngiliz Kralı Eduard hükümdarlık yaptığı 1345 senesine kadar birikmiş borçları geri ödemek için Yüz Yıl Savaşlarında direnmiş, büyük zorluklara katlanmıştır; fakat bu çabaları sonuç vermemiş ve etkisini kaybetmiştir. O zamanların en önemli bankacısının iflas etmesinden sonra Vieri di Cambio de' Medici 1348 ve 1392 yılları arasında Avrupa’nın en önemli şehirlerinde, birçok şubesi olan geniş çaplı bir banka kurmuştur. Kendi yetiştirdiği ve ayrıca yeğeni olan Giovanni di Bicci de’ Medici Roma da ilk şubeyi kurmuş ve 1393 yılında da bunları devralmıştır. Bir zamanların başarı elde etmiş bankası Vieri Di Cambio de‘ Medici, 1393’te kendisinin geri çekilmesiyle iki oğlunun yönetimi altına girmiştir ve banka iflas etmiştir. Yönetime yeğeninin geçmesiyle banka tekrar başarıya kavuşmuştur. Amcasının ölümünden sonra Giovanni di Bicci de’ Medici 1397 yılında etkinliklerini Floransa’ya taşımış ve Banco Medici’yi kurmuştur.

Bu girişimle birlikte 1407 yılında Ceneviz’de Banco di San Giorgio kurulmuştur. O ana kadar kurulan aile bankalarıyla arasındaki fark, bu bankanın kamusala benzer bir banka düzeninde kurulmuş olmasıydı. Bu banka dünyanın en eski bankası olarak bilinmektedir. Uzun bir süre kendi alanında tek discontobank ve afiş bankası olarak ticaret yapmıştır. 1805 yılında Napolyon’un iktidarı ele geçirmesiyle Napolyon tarafından kapatılmıştır.

1462 yılında Perugia’da ilk Monte de Pieta kurulmuştur, bunu ise birçok İtalyan şehri takip etmiştir. Bunlar birbirine bağlantılı olarak kurulmuşlardır. Monte di Pieta o zamanlarda Fransisken tarikatı tarafından emniyet sandığı olarak kurulmuştu. Kuruluş amacı ise her şeyden önce kredi ve kambiyo muameleleri ile ilintili olarak mal ticareti ile uğraşan o zamanların Medici ve Strozzi gibi bankacı ailelerinin yoksul ve yardıma muhtaç insanlara destek vermesiydi. 1472 yılında Siena’da Monte Di Penta olarak kurulan Banca Monte dei Paschi di Siena, hala varlığını sürdüren dünyanın en eski bankasıdır.

Bankalar siyasi iktisattaki iş bölümleri için gerekliydi, çünkü ekonomi faillerinin performansları maddi durumlarda takas yapılıyordu. Bu para akımının aracısı ise kredi kurumlarıydı. Ayrıca yıpranma payı istekleri ve kredi ihtiyaçları arasındaki takası sağlıyordu. Kredi kurumları ekonomi dairesindeki özel önemlerinden dolayı ulusal ve uluslararası yasal ve düzenleyici yönetmelikleri vardır (örneğin yönetim, muhasebe) ve özel bir makam tarafından da denetime tabidir.

İsrail'den Husilerin liderine 'Haniye, Sinvar ve Nasrallah' tehdidi! ABD'den Çin'e bir ilginç soruşturma: Bu kez neden iletkenler! Ankara Valiliği "Ezan okutulmadı" iddiası üzerine tahkikat başlattı
Sonraki Haber