Neslican Tay hastalığı malign mezenkimal tümör nedir? Yumuşak doku kanseri belirtileri nelerdir?

Malign mezenkimal tümör nedir? Neslican Tay’ın ölümüne neden olan hastalığı Malign mezenkimal tümörün belirtileri merak konusu oldu. Neslican Tay'ın hastalığı neydi? Yumuşak doku kanseri belirtileri nelerdir? Tüm detaylar burada…

20 Eylül tarihinde aramızdan ayrılan ve tüm Türkiye’yi yasa boğan Neslican Tay’ın hastalığı Malign mezenkimal tümördü. Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören ve hastalığına 4. kez yakalanan Neslican Tay, bu sefer başaramamış ve herkesi derin bir üzüntüye boğmuştu.

Kanser ile verdiği amansız mücadele ile tanınan 21 yaşındaki Neslican Tay, 2018 yılında bir bacağını kaybetmek durumunda kalmıştı. Hastalığı ile savaşını her an sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşan Tay, milyonlarca kişiden büyük bir destek almıştı. 20 Eylül'de malign mezenkimal tümöre bağlı artan semptomlar sonucu oluşan çoklu organ yetmezliği nedeniyle, Tay aramızdan ayrılarak hayatını kaybetmişti ve herkesin derinden üzmüştü.

MALİNG MEZENKİMAL TÖMÜR NEDİR?

Mezenkimal tümörler, erişkinlerdeki primer mediastinal tümörlerin %10'undan daha azını oluştursa da bu oran çocuklarda daha fazla bulunuyor. Malign tümör olarak görülme oranı erişkinlerde % 55, çocuklarda % 85 tir.

Bu tümör tipleri, genellikle köken aldıkları başka bölgelerdeki mezenkimal tümörleri taklit etme eğilimindedirler. Öte yandan boyutları, hastanın yaşı ve tümörün yerleştiği yere göre değişebiliyor. Tümörlerin klinik davranışı diğer sarkomlarda olduğu gibi çoğu zaman agresiftir.

Sarkomya da yumuşak doku kanseriolarak adlandırılan Malign Mezenkimal Tümör, Yunancada “etin büyümesi” anlamındaki sözcükten geliyor. Yumuşak doku sarkomları, vücutta yumuşak dokularda baş gösteren kanserli (habis) tümörler.

MALİGN MEZENKİMAL TÜMÖRÜN (YUMUŞAK DOKU KANSERİ) BELİRTİLERİ

Yumuşak doku kanserinin olası belirti ve semptomları:

• Zayıflayan kemikler, bazen de kırılmalar

• Eklem şişmeleri ve hassaslığı (yakınında veya içindeki tümörler için)

• Yorgunluk

• Ateş

• Kilo kaybı

• Anemi

Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak en büyük yüzdesi (yaklaşık yarısı) kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda oluşur. Yüzde 40′ı göğüs, sırt, kalça, omuzlar ve karında görülürken yaklaşık yüzde 10’u da baş ve boyunda bulunur. Yumuşak doku sarkomu ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti ve semptom göstermez. Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir.

Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir.

Pendikspor - Ümraniyespor Maçı Canlı İzle: Şifresiz Yayın Bilgileri Deniz ulaşımına fırtına engeli! İşte iptal edilen seferler Greeicy Rendon evli mi?
Sonraki Haber