Nezle nasıl geçer? Ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler!

Nezle nasıl geçer? Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı kişiyi aniden yatağa düşürüp, yaşam kalitesini bozabilen rahatsızlıklardandır. Nezle'nin gribe oranla belirtileri ve etkileri çok daha kısa süreli olup, hastalık genelde ayakta atlatılır. Nezle klasik olarak üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır. Peki, Nezle nasıl geçer? Ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

Nezle nasıl geçer? Üst solunum yollarında meydana gelerek burun, geniz akıntısı, hapşırık, öksürük, gözlerde sulanma ve bir takım belirtilerle kendini müjdeleyen nezle, bulaşıcı hastalaıklardan biridir. Evinizde kısa süre içerisinde hazırlayacağınız karışımlar sayesinde ortalama iki hafta süren hastalık sürecini kısaltmanız mümkündür. Birçok kişi nezlenin nasıl geçeceğini merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Nezle nasıl geçer? Ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde...

NEZLE NASIL GEÇER?

Nezle olan kişiler işlerinden izin alarak en az bir gün dinlenmelidir. Bağışıklık sisteminin yeniden güçlenmesi için bol bol dinlenmekte fayda vardır.  Nezlede kişiler farkında olmasa da sıvı kaybına uğrar. Bunun önüne geçmek için bol bol su tüketilmelidir. Günde en az 3- 4 litre su tüketen kişiler nezleyi çok çabuk atlatır ve gribe dönüşmesine engel olur. 

Nezle Çeşitleri

1- Kısa süreli nezle: Süresi 2 gün ile bir hafta arasında değişen nezle türüne verilen genel isimdir. Her yaşta cinsiyet fark etmeksizin görülebilir. Hastalığın başlangıcında kişiler ''hafif kırgınlık'' ve yorgunluk hissedebilir.

2- Alerjik nezle: Başta saman nezlesi olmak birçok farklı nezle türü alerjik nezle ismiyle tanımlanıyor. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde görülme riski de mevcuttur. Çocuklarda görülme oranı yetişkinlere oranla dört - beş kat daha fazladır. Koku kaybı en belirgin belirtileri arasında yer alıyor.

3- Kronik nezle: Sürekli olarak tekrarlayan nezle türüdür. Etkilerini tamamen ortadan kaldırmak isteyenler, bağışıklık sistemini güçlendirmeli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Tekrarlayan kronik nezleler gribe dönüşüyor ve kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkiliyorsa ilaç takviyesi alınabilir.

Nezle Belirtileri

1- Güçten düşme: Özellikle sabah uykudan kalkıldığında kişiler kendilerini son derece güçsüz hissedebilir. Hapşırık ve öksürük emareleri görülebilir. Bağışıklık sisteminin giderek zayıflamasının önüne geçilmezse bu hastalık önce gribe sonra bronşite dönüşebilir. Bu nedenle zamanında önlem alınmasında büyük fayda bulunmaktadır.

2- Burunda kızarıklık: Sürekli hapşırma sonucu burnun tepe noktasında kızarıklıklar meydana gelebilir. Yumuşak bir yapıya sahip olan özel üretilmiş peçetelerin kullanılması çok daha sağlıklı olacaktır.

3- Ateş: Gribe oranla fazla ateş olmasa da özellikle çocuklarda ateş yükselebilir. Ateş düşürmeye yönelik önlemlerden biri değerlendirilmelidir. Bir bez ıslatılarak alına koyulabilir.

4- Gözlerde sulanma: Gribe çevirmeye müsait nezlede belirtiler çok daha yoğun hissedilir. Gözlerde sulanma ve yanma hissinin yanı sıra kulaklarda dolgunluk ve baş ağrısı da bu belirtiler arasında sıralanabilir.

Nezle Nedenleri

1- Virüs: Tespit edilmiş yüzden fazla virüs, nezleye sebep olabilmektedir. Hastalık başlangıcı bulunan kişilerle aynı havayı solumak ve tokalaşmak dahi bulaşıcı bir hastalık olan nezlenin yayılmasına neden olmaktadır.

2- Mevsime uygun giyinmemek: Çok ince kumaşlarla üretilmiş giysileri soğuk ve serin havalarda giymek nezleye davetiye çıkarmak demektir. Bunun dışında soğuk zeminlere yalın ayak basmak ve yağışlı havalarda bere ya da şemsiye kullanmamak da ana nedenler arasında gösteriliyor.

3- Hijyen kurallarına dikkat etmemek: Başkasının kullandığı eşyaları kullanmak ya da kıyafetleri giymek nezle gibi son derece bulaşıcı bir hastalığın kişilere bulaşmasına neden olur. Eller sık sık yıkanmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!

Sıvı almaya ve su içmeye özen gösterin, suya limon sıkarak C vitamini artırımı sağlayabilirsiniz.

*Bol C vitamini takviyesi ile vücudunuzun direncini artırın.

*Tıkanan burnunuz için burun spreyi ya da buğuseptil kullanmak işe yarayacaktır.

*Bol bol bitki çayı tüketin; Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, yeşil çay gibi.

*Bulunduğunuz havayı nemlendirin, bu size solunum kolaylığı sağlayacaktır.

*Tuzlu suyla beraber kaşıntı, tıkanıklık ve ağrıyı azaltmak için sık sık gargara yapın.

*Bulaşıcı bir hastalık olan nezleye yakalandığınız vakit, kalabalık ortamlardan uzak durmanız önemlidir.

Bebekler için ise, emzirme dönemindeki bebeklerde emzirme sıklığı arttırılabilir. Hastalığın tedavisine yardımcı olur. Burnu temizlemek, bebeğin rahat nefes almasını sağlayacaktır. Banyo, burun tıkanıklığının azalmasını ve mukozanın nemli kalmasını sağlayacağından faydalıdır. Ateşin çok yüksek olduğu durumlarda 4 yaş üstü için ateş düşürücü kullanılabilir.

Bitkisel Öneriler;

*Kaynamış 1 bardak suyun içine, 1 çay kaşığı tarçın atılır ve 10 dakika demlendirilir. Sıcak sıcak içilir. Bu tarçın kürü günde 2-3 defa uygulanır.

*Toz haline getirilen ıhlamurdan günde 3-5 kere, 1-4 gram kadar içilir.

*Çörekotu suyla ıslatılır ve kuruması beklenir. Kurutulduktan sonra çörek otu toz haline getirilir ve burna çekilir.

*5 dakika kadar kaynatılan lahana yapraklarının suyundan, günde 2-3 bardak içilir.

*1 bardak kadar suyun içine, 4 gram ayrık kökü atılır ve bu kökler 10 dakika kaynatılır. Ağzınızı yakmayacak sıcaklıkta içilir. Bu kürden günde 2-3 bardak içilmelidir.

Sarımsak Kürü;

-Sarımsağın antibakteriyel özelliği vardır. Akciğeri, karaciğeri, kalbi kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederken, zararlı bakterileri de yok eder. Nefes borusu rahatsızlıklarına iyi gelir. 

Sarımsak kürünün hazırlanışı ise şu şekilde: Bir adet sarımsağı iyice ezdikten sonra, iki çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bir tatlı kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kırmızıbiber ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu karışımı soğuk algınlığınız geçene kadar her gün tüketmelidir.

EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!

 

Kış Çayı;

Yarım ayva

1 adet portakal

2 adet limon (kabukları soyulmuş)

1 adet mandalina

1 kabuk tarçın

5-6 adet karanfil

Bir tencerenin içine yarım ayva, bir portakal ve kabukları soyulmuş iki tane limonu sıkın. Mandalinaları bölerek tencereye ilave edin. Doğrayıp tencereye aldığınız meyveleri kaynamaya bırakın. Tarçın ve karanfilleri de ilave edin. Suyu önceden kaynatmış olmalısınız. Sonra meyveleri atıp 10-15 dakika daha kaynatıp kenara alarak demlemeye bırakın. Demleme süresi en fazla 15 dakika olmalı, daha fazla olursa çayın faydasını göremeyiz.

"Yürüyen zatürre" alarmı: Okul çağındaki çocuklar risk altında! Kızılcık Şerbeti Pembe'ye büyük tuzak! Kent uzlaşısı aslında neden yapıldı? CHP o tuzağa düştü mü?
Sonraki Haber