Nightwatch uçağı nedir, özellikleri nelerdir?

Kıyamet Günü Uçağı diye bilinen E-4B Nightwatch vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. ABD’nin 'Kıyamet Günü' uçağı olarak bilinen E-4B Nightwatch uçağı son günlerde merak konusu olmaya başladı. E-4B Nightwatch (Gece Nöbeti) uçağı, ABD Hava Kuvvetleri’nin hizmetindeki Boeing 747-200 uçaklarının, olası bir nükleer saldırı durumunda komuta merkezi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ve donatılmış versiyonu. Uçağın niçin havalandığı konusunda hala açıklayıcı bir bilgi verilmedi. Bu uçakların bazı yurtdışı seyahatlerde ABD Başkanı’na eşlik ettiği biliniyor. Peki, Kıyamet Günü Uçağı nedir? Nightwatch uçağı nedir, özellikleri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kıyamet Günü Uçağı diye bilinen E-4B Nightwatch'ın özelliklerini haberimizde bulabilirsiniz. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan ve özel bir askeri uçak olarak bilinen E-4B Nightwatch'ın özellikleri vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. E-4B Nightwatch, yakıt takviyesi alarak tam 1 hafta boyunca havada kalabiliyor. E-4B’nin üzerinde kurulan ekipmansa nükleer patlamanın zarar verici faktörlerinden korunmuş durumda. Peki, Kıyamet Günü Uçağı nedir? Nightwatch uçağı nedir, özellikleri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

NİGHTWATCH UÇAĞI NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından işletilen bir askeri stratejik komuta ve kontrol uçağı olan E-4B Nightwatch, Nebraska yakınlarındaki Offutt Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan 595. Komuta ve Kontrol Grubunun 1. Hava İndirme Komutanlığı ve Kontrol Filosu'nun envanterinde bulunmaktadır.

E-4B Nightwatch (Gece Nöbeti) uçağı, ABD Hava Kuvvetleri’nin hizmetindeki Boeing 747-200 uçaklarının, olası bir nükleer savaş durumunda askeri komuta ve kontrol merkezi olarak kullanılmak üzere donatılmış ve tasarlanmış oldukça üst düzey teknolojiye sahip versiyonudur.

E-4B Nightwatch uçağının dış kaplaması olası bir nükleer saldırıdan zarar görmeyecek şekilde dizayn edilmiştir. E-4B Nightwatch uçaklarının en büyük özelliklerinden biri de yakıt takviyesi alarak tam 1 hafta boyunca havada kalabiliyor olmasıdır.

Söz konusu uçak, ABD başkanlarının Kuzey Amerika dışına yaptığı diplomatik seyahatlerde de başkanın uçağına eşlik etmesiyle ve acil bir durumda hazır olması için, Başkanın varış yerinin yakınındaki ikinci bir hava alanına konuşlanmasıyla biliniyor.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Amerika Birleşik Devletleri, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğu (48 eyaleti olan kıtasal ABD ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC), Kuzey Amerika'nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun arasında bulunmaktadır. Bu ülkenin vatandaşlarına Amerikalı veya Amerikan denir.

Kuzeyinde Kanada, güneyinde ise Meksika ile sınırı bulunur. Alaska bölgesi, kıtanın kuzeybatısında bulunarak doğusunda Kanada ve batısında Bering Boğazı'nın öbür tarafında bulunan Rusya'nın arasında bulunmaktadır. Hawaii eyaleti, Büyük Okyanus'un ortasında bulunan bir takımadadır. Ayrıca Karayipler ve Büyük Okyanus'ta bulunan denizaşırı topraklara sahiptir. Resmî kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776'dır.

Doğuda Atlas Okyanusu'ndan, batıda Büyük Okyanus'a kadar 4.500 km genişliğindedir. Alaska ve Hawaii'yi de içine alan Amerika Birleşik Devletleri'nin 9 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü vardır. Hawaii ise, Büyük Okyanus'ta olup, kıta üzerindeki Amerika Birleşik Devletleri'nden 3.200 kilometre uzaklıktadır. Alaska 50 eyaletin içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülkenin güney tarafında bulunan Teksas bu bakımdan ikinci sırada gelmektedir. Amerika ülkesi, Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 49. sırada yer almaktadır.

İKLİM

Amerika Birleşik Devletleri'nin iklimi sürekli değişkenlik gösterir. Doğu ve batı kıyılarındaki sıradağlar, okyanusların iç kısımların iklimine tesir etmesini önlediğinden, bu kıyı şeritleri hariç bütün ülkede karasal iklim hakimdir. Ülkenin kuzeyinde ise Kanada'dakine benzer çam ormanları görülebilir.

Orta kısımlar çok yüksek olduğundan, mevsimler arasında pek fazla sıcaklık farkı yoktur. Yaz mevsiminde orta bölgelere alçak basınç hakim olmasına rağmen, okyanustan gelen nemli hava Apalaş Dağları tarafından engellenmediği için orta bölgeler yaz mevsiminde bol yağış alır. Batı taraflarında ise yağış daha azdır.

Atlas Okyanusu'na kıyısı olan şeridin güney kısmı nispeten yağışlı ve ılıman olmasına rağmen, kuzeyi daha serin olup kışları şiddetli geçer.

Meksika Körfezi'ne bakan güney kısım açık ve düz olduğundan bu kısımlarda tropikal iklim hakimdir. Burada yazlar sıcak, kışlar ise ılımandır. Her mevsimde bol yağış görülür. Alaska kıyı şeridi, denizden etkilenen bir iklime sahip olmasına rağmen, iç kısımlarında çok şiddetli soğuklar görülür.

Peyk solitri Bahçeli, İmamoğlu'nun talebini reddetti! Bakan Şimşek Çin'e gidiyor
Sonraki Haber