Nipah virüsü nedir? | Nasıl bulaşır? | Belirtileri nelerdir?

Nipah virüsü dünyada büyük paniğe neden oldu? Hindistan'da son 4 günde 10 kişiyi öldüren virüsü bütün dünya merak ediyor. İlk olarak Malezya'nın Nipah bölgesinde gözükmesinden dolayı ismini oradan virüs dehşet saçıyor. Peki Nipah virüsü nedir? Nasıl bulaşıyor? Belirtileri nelerdir? Hurmadan mı bulaşıyor? İşte tüm detaylar...

Nipah virüsü nedir? Time of İndia internet sitesindeki habere göre Nipah Virüsü son 4 günde 10 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken bu virüs 13 kişide de bu virüse rastlandı. Bu haberin yayılmaının ardından dünya genelinde büyük paniğe neden oldu. Bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, ölenlerle temas ettiği belirlenen yaklaşık 100 kişi ise karantinaya alındı, yüzlerce kişi de yüksek ateş şikayetiyle hastanelere adeta akın etti. Peki Nipah virüsü nedir? Nipah Virüsü nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Hurmadan mı bulaşıyor? İşte tüm detaylar...

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

Nipah virüsü bulaşmış bazı insanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmasa da ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kaslarda ağrı gibi belirtilerle grip benzeri bir rahatsızlık gelişebiliyor. Daha sonraki aşamada ise belirtiler baş dönmesi, yorgunluk, bilinç değişikliklerine dönüşebiliyor.

İlk defa Malezya'nın Nipah bölgesinde bir salgınla başlayan bu virüsün ayrıca biyolojik silah olduğuna dair iddialar da bulunuyor.

En çok Singapur, Malezya, Hindistan ve Bangladeş'te görülen Nipah virüsünün, meyve yarasaları aracılığıyla hurmaya taşındığı, oradan da insanlara bulaştığı ifade ediliyor.

Hurma ve hurma özünden şurup gibi ürünlerde Nipah virüsünün bulaşma ihtimali olduğu bildirilmişti. Bu virüsün hurmaya, meyve yarasaları aracılığıyla geçtiği belirlendi. En sık görüldüğü yerler ise Singapur, Malezya, Hindistan ve Bengladeş.

HURMADAN BULAŞABİLİYOR
Hurma ve hurma özünden şurup gibi ürünlerde Nipah virüsünün bulaşma ihtimali olduğu bildirilmiştir. Bu virüsün hurmaya, meyve yarasaları aracılığıyla geçtiği belirlenmiştir. En sık görüldü yerler: Singapur, Malezya, Hindistan ve Bengladeş’tir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Nipah virüsünün ilaçla tedavisi mümkün değil, ancak hastalıktan koruyucu bazı önlemlerin alınması ve mikroba karşı erken tedavinin hastalardaki ateşi ve hastalığın şiddetini kısmen azalttığı açıklanırken, hastaları ölümden kurtarmanın halen mümkün olmadığı belirtiliyor. Ve yine WHO hastalık için aşı geliştiriyor.

Nipah virüsü Malezyanın Nipah bölgesinde bir salgınla başlamıştır. Bu virüsün ayrıca biyolojik silah olabileceğine dair söylentiler de vardır.

Güneydoğu asyada Nipah virüsünden bir salgında 300 ölüm rapor edilmiştir.

VİRÜS NEDİR?

İlk olarak tütün bitkisinin yapraklarında hastalık meydana getiren virüs bulunmuştur. Daha önce tütünlerde bu hastalığın bakteriler tarafından meydana getirildiği sanılıyordu, fakat incelemelerin hiç birisinde bakteriye rastlanmıyordu. Hasta tütün yapraklarından elde edilen özütün elektron mikroskobuyla incelenmesinden sonra hastalığın bakteri dışında yeni bir mikroorganizma tarafından meydana getirildiği görüldü.

Bu mikroorganizmalarda daha önce hiç rastlanılmayan ve bilinmeyen bir yapı ortaya çıktı. Normal hücre yapısına bemzemeyen virüslerde sadece dış tarafında bir protein kılıf ve içerisinde nükleik asit vardı. Bunların dışında stoplazma, organel gibi yapılar bulunmuyordu. Bu yapıda onların zorunlu parazit yaşamalarını gerektiriyordu.
Evet, bir virüsün yapısı sadece dışta bir protein kılıf ve içerisinde nükleik asitten meydana gelir. Herhangi bir organeli ve enzimleri olmadığı için normal bir hücre gigi yaşamlarını sürdürebilmeleri olanaksızdır. Yaşamsal faliyet (üreme gibi) gösterebilmek için mutlaka canlı bir hücreye girmeleri gerekir. Hücre dışında ise kristal halde bulunurlar. Bu yüzden bilim adamları tarafından cansızlık ile canlılık arasında geçiş formu olarak kabul edilirler.

Virüsler küre, çubuk ve elips şeklinde olabilirler. Bulundurdukları nükleik asit tek çeşittir. Yani ya sadece DNA yada sadece RNA bulundururlar. Aynı zamanda çok ta spesifiktirler. Sadece belirli hücrelere girerler. Bir kuduz virüsü sadece beyin hücrelerine, uçuk virüsü sadece ağız civarındaki epitel doku hücrelerine bir bakteriyofaj sadece belirli bakteri türlerine, AIDS virüsü sadece kandaki akyuvar hücrelerine gibi.
Virüs hücreye tutunduğunda ilk önce hücrenin zarını eritir. Dha sonra bu delikten içeriye kendi nükleik asitini akıtır. Hücreye giren virüs nükleik asiti derhal yönetimi ele geçirerek hücreyi kendi hesabına çalıştırmaya başlar. İlk önce kendi nükleik asitlerinin kopyalarını arkasından da protein kılıflarını sentezlettirir. Daha sonra bunları birleştirerek yüzlerce virüs oluşmasını sağlar. Hücre içerisindeki virüsler hücreyi patlatarak dışarı çıkar ve yeni hücrelere saldırırlar. Yapılarından dolayı ve hücre içerisinde bulunduklarından antibiyotik türü ilaçlardan etkilenmezler.

Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor? Zamanhan Can Kimdir? Nereli? Can Holding'in Sahibi Kim? Yemeksepeti kurucusu Nevzat Aydın fenalaştı! Tedavisi sürüyor...
Sonraki Haber