Nükleer Santral Nedir, Nasıl Çalışır? Akkuyu Nükleer santrali ne durumda?

Nükleer Santral Nedir, nasıl çalışır? Akkuyu Nükleer santrali ne durumda? Türkiye'nin ilk nükleer santralinin temeli Mersin Akkuyu Nükleer santralinden görüntüler paylaşan Hazine Bakanı Berat Albayrak, nükleer santralin durumuna ilişkin bilgi verdi. Akkuyu nükleer santralinin ne zaman bitirileceği hakkında henüz net bir bilgi bulunmazken açıklama sonrası vatandaşlar nükleer santral nedir,, nükleer santral nasıl çalışır sorularını araştırmaya başladı? Detaylar haberimizde...

Nükleer Santral nedir, nasıl çalışır? Akkuyu Nükleer santrali ne durumda? Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın son dakika açıklamasına göre Akkuyu Nükleer santralinde yapım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Nükleer santral nedir, nasıl çalışır? Akkuyu nükleer santrali nerededir? İşte yanıtı....


Nükleer Santral Nedir?

Nükleer santral, nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisi üretmesidir. Fosil yakıtlı santraller, kömür, petrol gibi yakıt kullanırken, nükleer santraller, uranyumu parçalayarak enerji üretmektedirler. Bu santrallerin diğerlerinden farklı madde kullanması, güvenlik önlemlerinin daha da fazla alınması gerekliliğini ortaya çıkartmaktadır. Nükleer santraller, çalışma sistemindeki birincil çeşitliliklere göre farklı şekillerde isimlendirilmektedirler. Kaynar sulu, basınçlı ağır sulu ve basınçlı su reaktörü olarak adlar verilmektedir. Kaynak: Nükleer Santral Nedir? Nasıl Çalışır? Faydaları Nelerdir?


NÜKLEER SANTRAL NASIL ÇALIŞIR


Nükleer santrali çalıştırmak için, ana madde olarak uranyum kullanılır. Uranyumun parçalanmasından sonra ortaya yüksek miktarlarda enerji çıkar.

Uranyum, bu şekilde fisyon tepkimesine girer. Fisyon tepkimesi ile oluşan yüksek miktardaki enerji, su buharını üst düzey sıcaklıklara kadar ısıtır. Oluşan buhar, elektrik jeneratörü türbinlerine iletilir. İletilen buhar da türbin şaftını çevirerek elektrik üretimini sağlar.

NÜKLEER SANTRALİN FAYDALARI


Nükleer santraller, yakıt enerjisi yoğun olan bir kaynaktır. Karbondioksiti havaya karıştırmaz. Sera etkisi oluşturmaması, en önemli faydalarından biri.

Bu sistemde kullanılmış olan yakıtlar tekrardan dönüştürülerek, yakıt olarak baştan kullanılabilir.

Modern nükleer santraller, çok kaliteli bir güvenlik sistemi ile yapılandırılmışlardır.

Nükleer reaksiyon tamamlanana kadar çevreye zarar vermemesi için önlem olarak kontrol edilir. Bu santrallerin olması ile enerji ithaline olan bağımlılık azalmaktadır.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE? NE ZAMAN BAŞLADI?

3 Nisan 2018'de Mersin'de Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin temeli atıldı. 2023 yılında faaliyete başlaması öngörülen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması bekleniyor.

Maliyeti 20 milyar dolar olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin 4 bin 800 Megawattlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde yaklaşık 35 milyar Kw/s elektrik üretecek. Bu rakam İstanbul'un enerji ihtiyacının tamamı anlamına geliyor.

İlk ünitesi 2023 yılında hizmete girecek olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin diğer üniteleri de birer yıl arayla açılacak.

Peki nükleer enerji ve nükleer enerji santrali ne işe yarıyor? Nükleer enerji santrali büyük bir tehdit mi yoksa dev bir kazanım mı? Nükleer enerji santralinin faydaları ve zararları neler?

Nükleer enerji nükleer enerji satnrallerinde elektrik üretmek için daha çok buhar türbininde kullanılan ısıyı ortaya çıkarmak için nükleer enerji açığa çıkaran nükleer reaksiyonların kullanımıdır.

Nükleer enerji santrali ise ısı kaynağı nükleer reaktör olan termal güç istasyonudur. Termal güç istasyonlarında elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buharı açığa çıkarmak için ısı kullanılır. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu IAEA, 23 Nisan 2014 itibariyle 31 ülkede faaliyette olan 449 nükleer enerji santrali bulunduğunu açıkladı.

ABD’li Senatör Graham’dan tehdit: “Ekonominizi mahvedeceğiz” 2030 Ramazan iki kere mi oruç tutulacak? 2030 Ramazan başlangıcı 26 Kasım 2024 Salı akademik kadro ilanları yayımlandı!
Sonraki Haber