Nuri Bilge Ceylan hangi ödülü aldı? Ne dedi? Saraybosna'nın Kalbi ödülü nedir?
24. Saraybosna Film Festivali'ne Nuri Bilge Ceylan damgasını vurdu. Festivalin en prestijli ödülüne layık görülen Ceylan'ın bu başarısı yüreğimizi kabartırken, vatandaşlar ödülle ilgili bilgileri öğrenmek istedi. Nuri Bilge Ceylan hangi ödülü aldı? Ne dedi? Saraybosna'nın Kalbi ödülü nedir? Sorularının yanıtlarını bir araya getirdik.
Nuri Bilge Ceylan'a 24. Saraybosna Film Festivali'nde büyük ödülün sahibi oldu. Bu haberi alan vatandaşlar Ceylan'ın bu uluslararası başarısının detaylarını araştırdı. Nuri Bilge Ceylan hangi ödülü aldı? Ne dedi? Saraybosna'nın Kalbi ödülü nedir? Konunun detaylı bilgileri haberimizde...
NURİ BİLGE CEYLAN HANGİ ÖDÜLÜ ALDI? NE DEDİ?
Nuri Bilge Ceylan'a 24. Saraybosna Film Festivali kapsamında 'Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi.
Dünyaca ünlü senarist ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 24. Saraybosna Film Festivali kapsamında "Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü" takdim edildi.
Başkentteki tarihi Ulusal Tiyatro'da geleneksel kırmızı halı geçişiyle başlayan 24. Saraybosna Film Festivali'ne Nuri Bilge Ceylan damgasını vurdu. Festivalin en prestijli ödüllü olarak gösterilen "Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün bu yılki sahibi dünyaca ünlü senarist ve yönetmen Ceylan oldu. Ödülünü, Festival Direktörü Mirsad Purivatra'dan alan Ceylan burada yaptığı konuşmada, "Saraybosna'nın Kalbi" ödülünü almanın büyük bir onur olduğunu belirterek, "Bu ödülü bütün kalbimle kabul ediyorum." dedi.
Saraybosna Film Festivali'ne bugüne kadar üç defa katıldığını belirten Ceylan, etkinliğin en beğendiği festivallerden biri olduğunu dile getirdi. Ceylan, Festival Direktörü Mirsad Purivatra'nın sadece iyi bir sinema lezzetine sahip bir insan değil, aynı zamanda gerçekten çok iyi bir kişi olduğunu ifade ederek, "Ödül için çok teşekkür ediyorum. Bunu asla unutmayacağım." diye konuştu.
ÖDÜLÜNÜ NİJAZ HASTOR İLE PAYLAŞTI
"Saraybosna'nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne layık görülen diğer bir isim ise ASA Grup ve Hastor Vakfı kurucusu iş adamı Nijaz Hastor oldu. Nijaz Hastor, bu ödüle layık görülmenin gerçekten büyük bir onur olduğunu ifade ederek, Saraybosna Film Festivali'nin başlangıcından bu yana çok başarılı işlere imza attığını, tüm dünyayı Saraybosna'ya getirdiğini ve insanları daha da yakınlaştırdığını söyledi.
Festival kapsamında, Ceylan'ın, Ahlat Ağacı, Bir Zamanlar Anadolu'da, Kış Uykusu, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler ve Kasaba fimleri de sinemaseverlerle buluşacak. Ceylan'ın fotoğraflarından oluşan "Türkiye Sinemaskop" adlı sergi de yarın Bosna Hersek Sanat Galerisi'nde açılacak.
Dünyanın farklı ülkelerinden onlarca başarılı film, yönetmen ve yapımcıyı bir araya getiren ve 17 Ağustos'a kadar devam edecek festivalde 56 ülkeden 266 film sinemaseverlerle buluşacak.
SARAYBOSNA KALBİ ÖDÜLÜ NEDİR?
Saraybosna'nın Kalbi Ödülü, Saraybosna Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde verilen ana ödüldür.
Festivalin onuncu yılı olan 2004'ten itibaren verilmeye başlanmıştır. En İyi Film, En İyi Kısa Film, En İyi Belgesel, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu dallarında verilmektedir. Ayrıca 2005'ten itibaren festivalin gelişimine ve bölgedeki film üretimine katkıda bulunanlara Saraybosna'nın Kalbi Onursal Ödülü verilmektedir. Festivalin dostlarından Agnès B. olarak tanınan Fransız tasarımcı tarafından tasarlanmış bir kalp şekli, ödülün görsel kimliği olarak kullanılmaktadır. Festivalde Saraybosna'nın Kalbi ödülleri dışında Jüri Özel Ödülleri ve İnsan Hakları Ödülü de verilmektedir.
Saraybosna'nın Kalbi Onur Ödülü
Bu ödül, festivalin geliştirilmesine katkıda bulunan kişilere ve ayrıca Eski Yugoslavya, Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa'yı içeren bölgede film yapımına ilişkin katkıda bulunanlara 2005'ten bu yana verilmektedir. 2016'da Yaşamboyu Başarı Ödülü de verilmeye başlanmıştır.
Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir. Bosna Savaşı sırasında Saraybosna kuşatması devam ederken başlatılmıştır ve her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Güneydoğu Avrupa bölgesinin önde gelen film festivallerinden biri olan Saraybosna Film Festivali, yılda yüzbin sinema izleyicisi tarafından izlenir.
Festivalde 2004 yılından beri Saraybosna'nın Kalbi adıyla en iyi film, en iyi kısa film, en iyi belgesel, en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu dallarında ödül verilmektedir. Festivalde ayrıca İnsan Hakları Ödülü, uzun film ve belgeselfilm dalında Jüri Özel Ödülleri ile Saraybosna'nın Kalbi Onur Ödülü verilir.
Tarihçe
Festivalin ilki, Ekim 2015'te Saraybosna şehri kuşatma altında iken gerçekleştirildi. "Yaz Film Festivali" adıyla Haziran ayında yapılması planlanan festival, bir çarpışma nedeniyle Ekim ayına ertelenmişti. Film kutuları kuşatma altındaki şehre havaalanının altından kazılan bir tünelle ulaştırıldı ve elektriği olmadığı için enerji kaynağı olarak portatif jeneratörler kullanıldı. İlk festival sırasında geçerli bir para birimi olmadığından izleyicilerden her bir film bileti için bir sigara bağışlaması istenmişti. Festvial, beklenmedik bir ilgi gördü ve 12 gün boyunca 15 bin kişi, 15 ülkeden 37 film izledi.[4] İkinci yılda, izleyici sayısı 25bin oldu ve sonraki yıllarda izleyici sayısı ve film sayısı artmaya devam etti. Festival, 2014 yılında yirminci yılını kutladı.
Festival ödülleri
Saraybosna'nın Kalbi En İyi Film Ödülü
Saraybosna'nın Kalbi En İyi Kısa Film Ödülü
Saraybosna'nın Kalbi En İyi Belgesel Film Ödülü
Saraybosna'nın Kalbi En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
Saraybosna'nın Kalbi Onur Ödülü
Jüri Özel Ödülü (Uzun film dalında)
Jüri Özel Ödülü (belgesel film dalında)
İnsan Hakları Ödülü
CineLink Ödülü
NURİ BİLGE CEYLAN
Nuri Bilge Ceylan, 26 Ocak 1959'da Yenice'de doğan, uluslararası festivallerden ödüller kazanan Türk film yönetmeni, senarist ve fotoğraf sanatçısıdır.
Hayatı
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eğitimi sırasında üniversitenin fotoğrafçılık (BÜFOK), dağcılık ve mağaracılık kulüplerine katılarak, doğa etkinlikleri ile ilgilendi. 1980'lerde kimi portföyleri Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve yapımcılığını üstlendi. Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. Ceylan 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti.
56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan filmin başrol oyuncuları Muzaffer Özdemir ve film tamamlandıktan hemen sonra bir trafik kazasında ölen Mehmet Emin Toprak da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaşarak Türk sinema tarihinin en parlak başarılarından birine imza attılar.
Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Ceylan'ın o güne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film, dijital görüntü teknolojisiyle kotarıldı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan'ın kendisinin üstlenmediği ilk filmi olma özelliğini kazandı. Filmin bir diğer önemli özelliği ise, Nuri Bilge Ceylan'ın bu kez kamera önüne de geçerek, eşi Ebru Ceylan'la başrolleri paylaşmış olmasıdır.
2008 Cannes Film Festivali'nde küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi.[1] 64.Cannes Film Festivalinde Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle Büyük jüri ödülüne layık görüldü.
Nuri Bilge Ceylan'in "Kış Uykusu" isimli filmi 2014 yılında 67. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'ye layık görüldü. Böylece Yılmaz Güney'in Yol filminin ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu.
Filmografi
Filmler ve Diziler
1995 Koza
1998 Kasaba
2000 Mayıs Sıkıntısı
2002 Uzak
2006 İklimler (Oyuncu olarak da yer almıştır)
2008 Üç Maymun
2011 Bir Zamanlar Anadolu'da
2014 Kış Uykusu
2017 Ahlat Ağacı