O şüphe doğrulandı! Sosyal medyadaki Help Turkey dezenformasyonu belgelendi
Türkiye'deki orman yangınları için sosyal medyada küresel yardım çağrıları yapılan "Help Turkey" etiketi gündeme oturmuştu. Binlerce bot hesaptan atılan mesajlarla başlatılan kampanyadaki şüpheler kanıtlandı. Sosyal medya dezenformasyonları konusunda uzman Marc Owen, “Help Turkey” kampanyasınındaki operasyonun kanıtlarını tek tek sıraladı.
Sosyal medya dezenformasyonları konusunda uzman Marc Owen, dün Türkiye'de sosyal medya platformu Twitter'da başlatılan “Help Turkey” kampanyasını inceledi.
Owen'ın, 2.5 milyon paylaşıma ulaşan "Help Turkey" etiketi analizinde; kampanyayı başlatan ve yayan bot hesapların daha sonra tespit edilmemek için twitleri silip, isimlerini değiştirdikleri ortaya çıktı.
Marc Owen'ın tespitine göre ayrıca; aralarında ünlülerin de bulunduğu Twitter kullanıcılarının "Help Turkey" etiketli paylaşımlarının, 35 bin defa kopyala-yapıştır yapılarak paylaşıldığı ve böylece görünürlüğün arttığına dikkat çekiliyor. Normalde retweet yapılması gerekirken, kopyala yapıştır talimatının kimden geldiği akıllardaki soru işaretlerden biri.
"Help Turkey" etiketinin Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadele için uluslararası yardım çağrısında bulunan insanları içerdiğini ve tweet fırtınasının "Strong Türkiye" ve "We Don't Need Help" gibi yeni etiketleri harekete geçirdiğini belirten Owen, etiketi kullanan birçok gerçek insanın muhtemelen bunu iyi niyetle yaptığını yazdı.
Atılan mesajların analitik görselini de paylaşan Owen etiketteki manipülasyonları şöyle sıraladı:
"Daire içine alınmış alana dikkat edin. Yeşil renkteki bu topluluk birkaç nedenden dolayı ilgi çekiyor. Düğümleri (bireysel hesapların), etikete ne kadar paylaşım yaptıklarını boyutlandırdım. Yani ne kadar çok tweet atarlarsa, düğüm o kadar büyük oluyor. Bu hesaplar etiketi tanıtmak için gerçekten tutkulu olanlar. Olağan koşullarda bu, bir konu hakkında güçlü duygular hisseden tutkulu taraflar veya herhangi bir amaçla konuşmayı etkilemeye çalışan taraflar olur. Düğümlerin ağ üzerinde daha eşit bir şekilde dağılması gerekir, ancak bu yeşil topluluk etiketi çok kullanan önemli sayıda düğüme sahip bir topluluk. Gerçekten ilginç bir bulgu.
Bu etikette en aktif düğüm @ege20281770 hesabı. Bu hesap 2 Temmuz'da oluşturulmuş ve "Help Turkey" etiketine çok fazla tweet atmış olmasına rağmen profilinde hiç paylaşım görülmüyor. Yani tweetler silinmiş. Türkiye'de tweet atıldıktan sonra silme taktiği sıklıkla kullanılıyor.
Yeşil topluluğa daha derinlemesine baktığımızda daha sıradışı bir şey görüyoruz. Etiketteki en aktif başka bir hesaba baktığımızda, Badboy2147'nin 15 bin takipçisi var. Badboy2147 aslında artık yok. Videoya bakarsanız, eski kullanıcı adının önbelleğe alındığını göreceksiniz. Hesabının bağlantısını tıkladığınızda 'bu hesap mevcut değil' diyor. Aslında var ama Badboy353435 olarak değiştirilmiş. Üstelik eski hesap "Help Turkey" tweetlerini silmiş görünüyor. Yeni hesabına bakarsanız da muhtemelen o tweetlerden yoktur. Help Turkey etiketinin yaklaşık 7 bin 400 hesaptan oluşan şüpheli yeşil toplulukta en az 70 hesap adını değiştirdi veya sildi.
Bu etikette binlerce hesap aynı tweeti atıyor. Etiketin kökeninden emin değilim ama binlerce mesaj atılan yeşil düğümden sonra etiket bir çoğu ünlü olan kişilerle birlikte onlardan ilham alan gerçek kişiler tarafından devam ettirilmiş."