Okullar hangi ülkelerde açık? Avrupa'da okullar açıldı mı? Türkiye'de neden açılmıyor?
Okullar hangi ülkelerde açıldı? Avrupa'da okullar açık mı? Koronavirüs salgınından dolayı Dünyanın birçok ülkesinde okullar kapatılmış sonrası da ise uzaktan eğitime geçilmişti. Türkiye'de geçen eğitim öğretim yılından itibaren uzaktan eğitime geçilmişti. Peki, Türkiye'de okullar neden açılmıyor?
Okullar hangi ülkelerde açıldı? Avrupa'da okullar açık mı? Türkiye'de EBA aracılığıyla verilen uzaktan eğitim sonrası vatandaşlar ve ebeveynler yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını merak ediyor. İşte detaylar...
OKULLAR HANGİ ÜLKELERDE AÇIK?
Koronavirüs salgınından dolayı yüz yüze eğitime ara verilmiş çoğu ülkede uzaktan eğitime geçilmişti. Avrupa'nın neredeyse tamamında vaka sayılarındaki artışa rağmen okulların açılması Türkiye'de bazı vatandaşların tepkisine neden oldu. Türkiye'de ise uzaktan eğitime devam ediliyor.
2020-2021 eğitim yılında bugün itibariyle ilkokulları açan ülkeler mavi, açmayanlar kırmızı.
* Makedonya 1 Ekim'de açıyor.
TÜRKİYE'DE OKULLAR AÇILMA DURUMU
Yazıda yüz yüze eğitime, İlişkin şu maddelere dikkat çekildi.
1: Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül 2020 tarihinde sadece bir gün okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul birinci sınıflarda uyum programı, yüz yüze eğitim şeklinde gerçekleştirilecektir.
2: Yüz yüze uyum eğimlerinin hangi gün olacağı okul yönetimince planlanacaktır.
3: Okulun fiziki şartları da dikkate alınarak ihtiyaç duyulması halinde sosyal mesafe kuralına uygun şekilde şubedeki öğrenciler gruplara bölünerek yüz yüze eğitim yapılacaktır. Sınıf mevcudunun bölünmesiyle ortaya çıkan grupların okulla gelecekleri günler, birbirinden farklı olacaktır.
4: Okul öncesi eğitime ve ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerimizin okullardaki yüz yüze eğitime katılması zorunlu olmayıp velinin isteğine bağlı olacaktır.
5: Okul öncesi eğitimde günde 30'ar dakikalık beş etkinlik saati süreyle uyum eğitimi yapılacaktır.
6: Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim 2020 tarihlerini kapsayan hafta ve devamında okul öncesi eğitim kurumlarında haftada iki gün olmak üzere günde 30'ar dakikalık beş etkinlik saati süreyle eğitim yapılacaktır. Diğer taraftan okul öncesi eğitimde 21 Eylül 2020 tarihine kadar eğitime yüz yüze devam eden kurumlarda bu tarihten itibaren de aynı planlama doğrultusunda eğitime devam edilecektir.
7: Okul öncesi eğitimde yerleşim yerini genel şartları, çocukların hazır bulunuşluk düzeyleri ve ihtiyaçları da dikkate alınarak eğitim programının gelişim alanları, kazanım, gösterge ve kavramlar bazında her öğretmen tarafından kendi sınıfına özgü biçimde ele alınması sağlanacaktır.
8: İlkokul birinci sınıflarda her biri 30'ar dakikalık beş saati süreyle uyum eğitimi yapılacaktır.
9: Uyum haftasından sonraki 28 Eylül- 2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında ilkokul birinci sınıflarda haftada iki gün yüz yüze eğitim yoluyla dersler işlenecek, ders saatleri arasında 10'ar dakikalık dinlenme süresi verilecek olup okul müdürlükleri tarafından teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin koruması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli b-planlamalar yapılacaktır.
10: İlkokul birinci sınıflarda yer alan diğer dersler ve ders saatleri uzaktan eğitim yoluyla canlı ders, EBA TV ve EBA portal uygulamalarıyla işlenecek.
11: İlkokul birinci sınıf derslerine ilişkin öğretim programlarındaki bütün kazanımların yüz yüze ve uzaktan eğitim yoluyla bir bütün şeklinde işlenmesi sağlanacak ve derslerin işlenmesi sırasında bakanlığımızca yayınlanan basılı ve dijital içeriklerden yararlanılacaktır.
Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in, il müdürlerini yüz yüze eğitimin uygulamasına ilişkin belirlenen usûl ve esaslar konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmesiyle başlayan video konferansta, hazırlıklara ilişkin tüm detaylar paylaşıldı ve belirlenen plan çerçevesinde hazırlıkların en kısa sürede tamamlanması istendi.