Okullarda cep telefonu yasağı yolda: Tartışma başladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatı doğrultusunda içinde ‘okulda cep telefonu yasağı’nın da olduğu bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Haberin duyulmasıyla ilgili pek çok tartışma da beraberinde geldi.

Günümüzün en büyük bağımlılıklarından olan akıllı telefonlar, 7'den 77'ye herkes için bir problem durumunda. Öğrencilerin de ellerinden düşürmediği akıllı telefonların eğitim hayatını olumsuz etkilediği düşünülüyor. Bu konuda da birçok adım atılması planlanıyor.

HOLLANDA'DAN KARAR

Hollanda hükümeti okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımına karşı bir önlem almayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf “Her ne kadar cep telefonları hayatımızla iç içe geçmiş olsa da sınıfa ait değiller” ifadelerini kullandı. Bu yeni düzenleme 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

TÜRKİYE'DE OKULLARDA CEP TELEFONLARI YASAKLANIYOR

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin “Öğretmenler ve veliler bu konudan yakınıyorlar. Dolayısıyla okulların tamamı için değil ama dersliklere sokulmasıyla ilgili bir tedbir alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanarak okullarda akıllı telefon kullanımıyla ilgili bir düzenlemenin mesajını verdi.

Bakan Tekin talimat verdi ve bu durumla ilgili bir çalışma hazırlanmasını istedi.

TARTIŞMALAR VAR

Karatay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Yalçın “yasaklamak yerine sınır konulmalı” diyerek konuyla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Sosyal medya uygulamalarını sık kullanan gençlerin bu eğlenceli etkinliklerini yasaklamanın ciddi bir sıkıntı olabileceğini hatırlattı.

Yalçın “Yapay zekâ ya da bulut uygulamalarının yaygınlaştığı bu dönemde çocukların teknolojik yenilikleri takip edememeleri yoksunluk sendromlarına sebep olabilir. Telefon yasağı kararının uygulanış şeklinin okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrencilere bırakılması iyi bir uygulama olabilir. Ortak kararla sınıflarda telefon tamamen yasaklanabilir ya da istisnai durumlarda veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde ekran kullanımına izin verilebilir. Eğer bu cihazlar çocukların eğlenceli şekilde ve daha nitelikli öğrenmelerini sağlayacaksa sınır koyarak telefon kullanmaları sağlanmasında yarar var” dedi. Teknolojiyi güvenli kullanmayı öğrenmenin altını çizen Yalçın “Çocukların internet ve sosyal medyanın tehlikelerinden nasıl kaçınacaklarını bilmeleri gerekir. Öğretmenler, derslerde öğrencilere teknolojiyi nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanacaklarını gösterir. Öğrencilerin bu dersler sırasında kendi cihazlarına erişimleri varsa, bu iş daha kolay yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

UNESCO DA YASAK KONUSUNDA OLUMLU

Birleşmiş Milletler’in (BM) eğitim, bilim ve kültür ajansı UNESCO, yayınladığı raporda sınıftaki aksamalarla mücadele etmek, öğrenmeyi geliştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını tavsiye etti. Cep telefonunun aşırı kullanımının eğitim performansının düşmesiyle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulunduğu ifade edilen raporda, dijital teknolojinin her zaman “insan merkezli” bir eğitim vizyonuna tabi olması ve asla öğretmenlerle yüz yüze etkileşimin yerini almaması gerektiği belirtildi.

“Birileri bu dosya aydınlığa kavuşsun istemiyor gibi” Çömez’in Niğde manipülasyonu ve gerçekler Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi komisyonuna üyeler seçildi
Sonraki Haber