Okyanusun tam 8.336 metre altında yaşayan balık görüntülendi: Bu bir rekor!
Bilim insanları, okyanusun 8.336 metre derinliğinde yaşayan bir balık türünü görüntüledi. Bu en yüksek derinlikte yaşayan balık rekorunu kıran bir gözlem olarak tarihe geçti.
Dünyamız hala keşfedilmeyi bekleyen birçok canlıya, mekana ve bilgiye sahip. Bunlardan en büyük bilinmezlerden biri de okyanusun derinlikleri.
Daha önce okyanusların derinliklerinde yapılan keşiflerde 7000 metreye kadar olan seviyelerde bazı balık türleri keşfedilmişti. Ancak son olarak en derin noktada yaşadığı gözlemlenen balık rekoru kırıldı.
Bilim insanları tam 8.336 metre derinlikte Liparidae familyasına ait bir balığı görüntülemeyi başardı.
İşte okyanusların en derin tokasında görüntülenen balık:
Büyük Okyanus’un batısındaki Izu-Ogasawara Çukuru’nda görüntülenen bu balık türü, “Pseudoliparis belyaevi” türüne ait. Daha önce 7.703 metre derinlikte görülmüş olan bu türün aslında 8.000 metrenin altındaki derinliklerde de yaşadığı kayıtlara geçmiş oldu.
Western Australia Üniversitesi’nden bilim insanlarının 15 yıllık çalışmalarının sonucu yakalanan görüntüler, Eylül 2022'de okyanusa indirilen yemler ve yemlerin arasında gizlelen kameralar ile yakalandı.
Ekip, en derin noktalarda yaşayan balıkları keşfetmek için Japonya açıklarındaki 9300 ve 7300 metre derinlikteki bölgelere de yemler indirmişti.
8336 metre derinliğin ne kadar önemli bir sayı olduğunu anlamanız için şöyle bir örnek verebiliriz; Bugüne kadar bir insanın dalgıç ekipmanlarıyla bile inebildiği maksimum derinlik sadece 332 metre ile sınırlı kaldı.
Eğer 8336 metre derinliğe bir şekilde inmeyi başarırsanız bile 12136,39 psi basınca maruz kalırsınız ve bu deniz kenarına gittiğimizde maruz kaldığınız atmosfer basıncının yaklaşık 825 katı.