Öldüren oyun Mavi Balina nedir? Dikkat edilmesi gerekiyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), intiharlara yol açtığı belirtilen Mavi Balina oyunu yöneticisinin gizlice gönderdiği linklerle sosyal medya ve benzeri ortamlarda çocuklara ulaşabildiğini belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Verilen komutlarla oyunculara şantaj yaparak intiharlara sebep olan Mavi Balina "Blue Whale" oyunu nedir? Sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşülmemesi için ne yapılmalıdır? Mavi Balina oyunu insanları nasıl intihara sürüklüyor? Tarayıcı tabanlı olmayıp sosyal medya gibi ortamlarda sözde yöneticilerden tarafından gönderilen komutlara dayanan Mavi Balina oyunu ile ilgili merak edilen sorulara cevapları bulmaya çalıştık...

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca çocuğu tehdit eden Mavi Balina oyunu, ailelerin korkulu rüyası oldu. Peki bu Mavi Balina nedir? Mavi Balina oyunu insanları nasıl intihara sürüklüyor? Çocuklar nasıl korunabilir? sorularının cevapları aileler tarafından merak ediliyor. Sözde yöneticiler tarafından verilen komutlarla oyuncuları ölüme sürükleyen Mavi Balina oyunu ailelerin çocukları için endişe duymasına sebep oluyor. Teknolojik ortamda yaşamları tehdit eden Mavi Balina oyunundan korunmak için neler yapılmalı? Detaylar haberimizde

MAVİ BALİNA YİNE CAN ALDI!

Altınordu ilçesi Şahincili Mahallesi’nde meydana gelen olayda, İbrahim Can Duman’ın Ordu Devlet Hastanesinde çalışan annesi iş dönüşü eve geldiğinde oğlunun cansız bedeni ile karşılaştı.

Olay yerine gelen cumhuriyet savcısı tarafından yapılan incelemenin ardından 17 yaşındaki gencin cansız bedeni otopsi için Ordu Devlet Hastanesine kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

MAVİ BALİNA İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

İddiaya göre, 17 yaşındaki genci kendi canına kıymaya kadar götüren sebeplerin başında ‘Mavi Balina’ adlı internet oyunu olduğu belirtildi.

Söz konusu oyunun Türkiye’de son dönemde 142 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği ifade edilirken, oyunda oyunculara 50 görev veriliyor.

Verilen bu görevlerin sonunda oyuncunun kendini asarak ya da yüksek bir yerden atlayarak canına kıymasıyla oyun son buluyor.

MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

"Mavi Balina" oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıradışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara, "Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın" telkini yapıldığı ifade ediliyor.

Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere’deki okullar, ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı.

Oyun mart ayında Rusya’da bir genç kızın intiharına neden olmuş, bu olayın ardından altı ay içinde gerçekleşen 130 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği şüphesiyle dava açılmıştı.

YASAL SATIŞI VAR MI?

Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışı mevcut değil. Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla 'oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor.

ŞANTAJA DAYALI BİR OYUN

Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor.

50 GÜN 50 GÖREV

Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Oyunun kimi etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.

AİLELER ÇOCUKLARINI MAVİ BALİNA OYUNUNDAN NASIL UZAK TUTABİLİR?

Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.

Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.

Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

İnternet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.

Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.

WHATSAPP MESAJI İLE GELEN BİR LİNK İLE KATILDI

Hindistan'ın güney doğusundaki Karaikal şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Alexander isimli bir kişi de, intihar oyunundan kardeşinin durumdan haberdar olarak polise haber vermesi ile kurtuldu. 22 yaşındaki genç adam, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp mesajlaşma programı üzerinden kendisine yollanan bir link aracılığı ile tanıştığını açıklayarak şunları söyledi:

"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor.

OYUNUN KURUCUSUNA HAPİS CEZASI

22 yaşındaki Arjantinli annenin intihara kalkışmadan önce, "Oyunun sonu, zamanın doldu" isimli bir mesaj aldığını söylediği de ifade edildi.
Oyunun kurucusu 22 yaşındaki Philipp Budeikin, Rusya'da çıkarıldığı mahkeme tarafından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak en az 15 intihar vakası ile ilişkilendirilen Budeikin'e verilen bu ceza Rus kamuoyunda tartışma yarattı.

2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, Budeikin, duruşmalardan birinde, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.

İKİ TÜRK GENCİNİN İNTİHARINA SEBEP OLDU

Dünya çapında yüzlerce gencin ölümüne sebep olduğu düşünülen oyuna karşı, ünlü aktivist bilgisayar korsanları Anonymous da tepki göstermiş, oyunun oynanmaması için kampanya başlatmıştı. Tüm bunlara rağmen hâlâ can almaya devam eden oyun, sadece bu ay içerisinde 2 Türk gencinin canına mal oldu.

Oyun yüzünden intihar ettiği düşünülen son kurban Evrim Mertin'in ailesi, oğullarının son dönemde değiştiğini, kol ve bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesiklere tanık olduklarını belirtti. İstenilen görevlerin kamera ile ispatını zorunlu kılan psikopat oyuna dava açan aile, oğullarının bu sebeple intihar ettiğinin kanıtlanmasını istiyor.

BLACK MIRROR’I TARAFINDAN İŞLENDİ

Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin ‘Shut Up and Dance’ (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde işlenmiş ve anlatılmıştı. Bu hikayede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayınlama tehdidinde bulunan hacker’lar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu.

MAVİ BALİNA İNTİHARA SEBEP OLDU

Olay, pazartesi akşamı merkez Osmangazi ilçesi Panayır Mahallesi'nde meydana geldi. TIR şoförü Murat P.'nin 6 çocuğundan biri olan Ahmet P., evlerine gittiği arkadaşı Batuhan K. ile birlikte iddiaya göre 'Mavi Balina' oyunu oynadı. Oyunun ardından iki arkadaş, evin yakınlarındaki halı sahaya gitti. Ahmet P., götürdükleri ipi halı sahanın tellerine bağlayıp, tabureye çıkarak kendini astı. Arkadaşının ölümüne tanık olan Batuhan K. sinir krizi geçirdi.

BİLGİSAYARA EL KONDU

Çevre sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Batuhan K., ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ahmet P.'nin cesedi ise otopsi yapılmak üzere Bursa Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, Batuhan K.'nin bilgisayarına el koydu.

Otopsinin ardından ailesi tarafından hastaneden alınan Ahmet P.'nin cenazesi, gözyaşları içinde toprağa verildi.

'BAZI GECELER ARKADAŞINDA KALIYORDU'

Ahmet P.'nin ağabeyi Mehmet P. ise "Bizim evimizde bilgisayar yoktu. Ahmet, bazı geceler Batuhanlarda kalıyordu. Gecenin geç vakitlerine kadar Mavi Balina oyunu oynuyorlarmış. Oyunun 40'ıncı bölümünden sonra verilen komutlarla oynayan kişilerden elini kesmesi, koluna balina yapması, kendisini öldürmesi için tavsiyelerde bulunduğunu öğrendik. Mavi Balina oyunu 50'nci bölümünde oynayan kişinin ölümüyle noktalanıyormuş" diye konuştu.

MAVİ BALİNA TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Balıkesir'in İvrindi ilçesinde ilkokul 4'üncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki E.A., evlerinin çatı katında kendisini tavana iple asarak canına kıydı. E.A.'nın, 'Mavi Balina' adlı oyundan etkilenerek intihar ettiği iddia edildi.

DHA'nın haberine göre olay, kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan İvrindi ilçesine bağlı kırsal Soğanbükü Mahallesi'nde cumartesi günü saat 19.45 sıralarında meydana geldi. Soğanbükü Müdafaa-i Hukuk İlkokulu 4'üncü sınıf öğrencisi E.A., yakınları tarafından iki katlı evlerinin çatı katında tavana iple asılı halde bulundu. Yakınları tarafından çağrılan sağlık ve jandarma ekiplerinin yaptığı incelemede, E.A.'nın yaşamını yitirdiği belirlendi. Çocuğun, 'Mavi Balina' adlı oyundan etkilenerek intihar ettiği iddia edildi. E.A.'nın cenazesi, Bursa'da yapılan otopsinin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Günlük Burç Yorumları 11 Ocak Cumartesi: Bugün Neler Bekliyor? Karlotta Nila Kimdir, Kaç Yaşında? Karlotta Nila Boy, Kilosu? Eski pos cihazı kullanan işletmelere son çağrı! Son gün bugün
Sonraki Haber