Online Terapi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Online terapi; akıllı telefon, PC, tablet gibi iletişim araçları kullanılarak yapılan terapidir. Bu yöntem, gelişen teknolojinin ürünü olarak ortaya çıkmıştır ve özellikle pandemi sürecinden beri yaygın olarak kullanılır hale gelmiştir. Psikologlar ve psikiyatristler, hastanın durumunu değerlendirdikten sonra hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verirler.

Kullanılan yöntemler arasında psikoterapi de vardır. Psikoterapi çalışmalarının yüz yüze yapılması daha sık tercih edilse de online olarak yapılması da mümkündür.

Yapılan araştırmalar, online terapinin, belli durumlarda ve koşullarda, yüz yüze yapılanlar kadar etkili olduğunu gösterir. Online terapi sürecinden yeterli verim alınması için ilk olarak hastanın mevcut psikolojik rahatsızlığının bu yönteme uygun olması gerekir.

 Depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol problemleri gibi sorunlar için böyle bir yöntem kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda online terapi yapılması uygun olmayabilir. Şizofreni hastaları, etrafına ya da kendine zarar verenler, terapi sırasında kriz geçirme riski olanlar için yüz yüze terapi yapılmalıdır. Uzaktan terapi, intihar eğilimi olanlar için de uygun değildir.

Online terapiyi tercih edenlerin çeşitli gerekçeleri olabilir. Özellikle uzman psikologlarla ve psikiyatristlerle birebir görüşemeyecekleri bir şehirde, ilçede yaşayanlar, bu yöntemi tercih eder. Ayrıca fiziksel engelliler, güvenli alandan çıkamama yani agorafobi olarak bilinen rahatsızlığı yaşayanlar için online psikolog desteği ciddi fayda sağlar.

Online terapi hizmetini; hastanelerden, kliniklerden ve çeşitli platformlar üzerinden alabilirsiniz. Terapi yapılırken çeşitli canlı toplantı uygulamaları kullanılır. Hizmet alınan yerin kendisine özel bir bağlantı sistemi de olabilir.

Online Terapinin Tarihçesi

Mental sağlık desteği alan hastaların psikologla ya da psikiyatristle yüz yüze gelme imkânının olmadığı durumlarda desteklenmesi, çok eski zamanlardan beri söz konusudur. 1900’lü yıllarda internet üzerinden olmasa da mektuplar aracılığıyla hastalara psikolojik destek verilmiştir. Freud ve o dönemde yaşayan bazı bilim insanları, hastalarına mektup yazarak iletişim kurmuştur.

Telefonun yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile telefonla terapi yöntemi de psikolojik tedavilere dahil olmuştur. Dikkat çeken teleterapi uygulamalarından biri İngiltere’deki 999 ile başlayan numaralara sahip telefon hatlarıdır. Bu hatlar, intihara meyilli kişilere destek olmayı amaçlar. Telefon ile psikoterapiden sonra internetin gelişmesi ile beraber farklı yöntemler de ortaya çıkmıştır. 1979 yılından itibaren internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber online yardım grupları kurulmaya başlanmıştır. En popüler online yardım grubu ise 1986 yılında kurulmuştur. Bu yardım grubunun kurucusu Cornell Üniversitesi psikoloji bölümüdür. Yardım grubunun adı ise “Ezra Amcaya Sor” şeklindedir. Grubun kurulma amacı öğrencilere psikolojik olarak destek vermektir.

Online Terapi ile Yüz Yüze Terapi Arasındaki Farklar

Online terapi ve yüz yüze yapılan terapi arasında sadece belli noktalarda farklılık vardır. Terapinin uygulanma biçimine ilişkin bir farklılık söz konusu değildir:

  • Yüz yüze terapiler, psikoloğun ofisinde yapılır. Online terapi ise uzaktan bağlantı araçları vasıtasıyla yürütülür.
  • Online psikolojik danışmanlık alan hastalar, gizlilik noktasında kendini rahat hisseder. Tedavi merkezlerinde beklerken biriyle karşılaşma endişesi duyan ve psikolojik destek aldığının bilinmesini istemeyen hastalar, online terapi yöntemini daha cazip bulur.
  • Online terapi sayesinde kliniğe ulaşmak için yolda vakit geçirmenize gerek kalmaz.
    Yüz yüze terapi, acil bir durumda müdahalede bulunabilmek adına daha avantajlıdır. Yüz yüze terapi sırasında hastanın kriz geçirmesi, bayılması gibi durumlara müdahale edilebilir. Ancak online terapide böyle bir olanak yoktur.
  • Jest ve mimiklerin kolayca gözlemlenmesi açısından yüz yüze görüşme daha uygundur. Online terapide görüntünün net olmaması, kameranın net bir görüntü vermemesi ya da hastanın kamerayı açmak istememesi gibi nedenlerle jest ve mimikleri izlemek güçleşir.
  • Online terapi için kesintisiz bir internet bağlantısına ihtiyaç vardır. Bağlantının donması ya da kesilmesi halinde verimli bir görüşme gerçekleştirilmesi mümkün olmaz. Kaliteli bir internet bağlantınızın olmaması halinde yüz yüze görüşmeyi tercih etmeniz daha doğru olur.

Online Terapi Platformları ve Güvenilirlik

İnternet terapisi için platform ve uzman seçimini doğru yapmak son derece önemlidir. Online terapi sırasında hastaların; video görüşmenin kaydedilmesi, bilgilerin başka kişilerle paylaşılması gibi konularda endişeleri olabilir. Ancak yüz yüze yapılan terapiler ile online olanlar arasında bu noktada bir farklılık söz konusu değildir. Terapi platformları, hekimler, psikologlar; online terapi sırasında gizliliğinizi önemser. Siz de kendi gizliliğinize önem vererek,  yalnız olduğunuz bir ortamda video terapiye katılmalısınız. Terapi seansları sırasında kayıt almamanız da önemlidir.

Online terapi için en güvenilir kliniklerin başında Madalyon Psikiyatri Merkezi gelir. 444 85 90 danışma hattından randevu talep ederek online terapi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı klinik ve platformlardan da bu konuda yardım alabilirsiniz.

Online Terapi İçin Uzman Seçimi

Psikolog ve psikiyatristlerin; çalışma hayatına, eğitimlerine ve bilimsel çalışmalarına bakarak online terapi için kimi tercih edeceğinize karar verebilirsiniz. Bazı psikolog ve psikiyatristler, çocuk ve ergenlerin psikolojik rahatsızlıkları konusunda uzmanlaşmayı tercih eder. Bazıları da belli hastalıklar konusunda uzmanlaşır. Bu nedenle çalışma alanına göre de hangi uzmandan destek alacağınıza karar verebilirsiniz. Ayrıca psikologlar ve psikiyatristler için referans değerlendirmesi de yapabilirsiniz. Klinik ya da online terapi platformlarına ilişkin internet üzerinden yapılan yorumları inceleyebilirsiniz.

İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” 23 Aralık 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de!
Sonraki Haber