Ordu'da selin faturası 165 milyon lira!

Ordu'da yaşanan sel felaketi sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen ön hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yapılan ön hasar tespitinde incelenen 175 yapıda hasara rastlanmazken, 69 yapının az hasarlı, 13 yapının ise ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz yaşanan hasarın maliyetinin yaklaşık olarak 165 milyon lira olduğunu açıkladı.

Ordu ve ilçelerinde son 30 yılın en büyük yağışları sonucunda il genelinde ciddi hasara yol açan meydana gelen sel felaketinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatları ile başlatılan hasar tespit çalışmaları sonuçlandı. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Trabzon, Samsun, Tokat'tan gelen personellerinden oluşturulan 40 kişilik teknik ekip, Ordu'nun Perşembe, Fatsa, Ünye, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde inceleme yaptı.

"Genel Hayata Etkililik Olurunun" alınabilmesi amacıyla Ön Hasar Tespit çalışmaları başlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 11 Ağustos'ta sel felaketine uğrayan tüm alanları inceledi.

Buna göre, Perşembe'de 49'u hasarsız, 7'si az hasarlı, Fatsa'da 69'u hasarsız, 4'ü az hasarlı ve 5'i ağır hasarlı, Ünye'de 23'ü hasarsız, 29'u az hasarlı, 5'i ağır hasarlı, Çaybaşı'nda 29'u hasarsız, 26'sı az hasarlı, 3'ü ağır hasarlı, İkizce'de 5'i hasarsız, 3'ü az hasarlı olmak üzere toplam 175 yapı da hasara rastlanmazken, 69 yapının az hasarlı, 13 yapının ise ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Ayrıca, 72 binada ön hasar tespit incelemeleri yapılarak, söz konusu binalarda heyelan riski olup olmadığına ilişkin AFAD İl Müdürlüğünce tespitinden sonra hasar dereceleri verilecek.

Bakanlık, AFAD İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler doğrultusunda heyelan riski bulunmayan bölgelerde "Kesin Hasar Tespit" çalışmalarını da pazartesi günü başlattı. Bu çalışmaların da hafta sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Heyelan riski görülen bölgelerdeki binaların kesin hasar tespitleri ise AFAD'ın bu bölgelerdeki yapacağı jeolojik etütlerinin tamamlamasının ardından gerçekleştirilecek.

BAŞKAN YILMAZ BİLANÇOYU AÇIKLADI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda, sele ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Ordululara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yılmaz, 8 Ağustos'ta başlayan, 4 gün süren ve aradan bir gün geçtikten sonra tekrar devam eden bir yağış olduğunu anlatarak, Çaybaşı'nda 253, İkizce'de 113, Çamaş'ta 40, Perşembe'de 405, Fatsa'da 63, Ünye'de 60 kilogram, Kumru ilçesinde ise metrekareye 29 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Çarşamba günü saat 8 ile 10 arası Ünye'nin güneyi ilk 1,5 saat dilimi içerisinde metrekareye ortalama 95 kilogram gibi rekor bir yağış aldığını vurgulayan Yılmaz, "Ordu ilimizin de ağustos ayı uzun yılar yağış ortalaması 67.7 milimetre kare iken bu durum aslında bazı ilçelerimizin 1,5 saat gibi kısa süre içinde 253 kilograma çıkması gibi bir oranla nasıl bir afetle karşılaştığımızın da göstergesidir." diye konuştu. 

Yılmaz, Büyükşehir Belediyesince, muhtemel su baskınlarına karşı bir yıl önce Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde risk haritalarının hazırlandığını belirterek, kapalı yağmur suyu baskları ve derelere yapılan çalışmalarla daha büyük felaketin de önüne geçildiğini aktardı.

"EKİPLERİMİZ SEL VE SU BASKINLARINA KARŞI ACİL MÜDAHALELERDE BULUNMUŞTUR"

Şiddetli yağışların başladığı ilk dakikadan itibaren Afet Koordinasyon Merkezinin, çalışmalarını hızlı şekilde sürdürdüğüne işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yaşadığımız sel felaketinde Büyükşehir Belediyemizin 365 iş makinesi, 607 mesai arkadaşımız 6 ilçede gece gündüz demeden sel ve su baskınlarına karşı cansiparane şekilde görev almıştır. 8 Ağustos Çarşamba günü ilimizi etkisi altına alan şiddetli yağışlar sabah 04.30'dan itibaren Medreseönü, Yalıköy, Kutluca, Yeşilköy, Bolaman, Güvercinlik, Konakbaşı Mahallelerinde etkisini göstermiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ilimiz için yapmış olduğu kuvvetli yağış uyarısının ardından hazır bir şekilde teyakkuzda olup bölgede konuşlanan ekip ve ekipmanlarımız sel ve su baskınlarına karşı acil müdahalelerde bulunmuştur." 

Ünye Karadeniz Sahil Yolu üzerinde alternatifi olmayan 1960'da yapılan Cevizdere Köprüsü yoğun yağışlara bağlı sel sularına dayanamayarak yıkıldığını anımsatan Yılmaz, "1998 yılındaki yapımı biten yan taraftaki köprüde hiçbir hasar oluşmamıştır. Yıkılan bu köprünün 1960 yılı olmasına rağmen yıkım sebebi sel sularının orta ayağın altını boşaltmasından dolayı üstten kırılma şekliyle gerçekleşmiştir. Dolayısıyla köprünün ömrü ayak altı boşalmamış olsaydı hizmet vermeye devam edecek mahiyetteydi." ifadelerini kullandı. 

"455 EV VE İŞ YERİNDE MÜDAHALE YAPILMIŞTIR"

Yılmaz, sel nedeniyle 9 köprü, 98 menfez, 161 mahalle yolu, 16 kilometreye yakın duvar, 15,5 kilometreye yakın da yağmur suyu hattının kullanılamaz hale geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şiddetli yağmurlara bağlı heyelanlar sonrası ilk gün 4 bin kilometre yol ulaşıma kapanmıştır. Büyükşehir Belediyesi ekiplerimizce sel felaketinin bir gün sonrası öğleye kadar tüm güzergahlar ulaşıma açılmıştır. 830 noktada oluşan heyelanlar sonrası 66 bin 400 metreküp heyelan da kaldırılmıştır. Bugün itibariyle afetten etkilenen kilometrelerce mahalle yolumuzda kapalı bulunmamaktadır. Heyelan temizleme, yıkılan menfezlerin ve yağmur suyu geçişlerinin yerine hazır baks ve borular atılmış, yıkılan köprüler yerine alternatif yol güzergahları ve geçici ulaşım ağları oluşturulmuş, heyelanlar kaldırılmıştır."

OSKİ Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerinin, bölgede çalışma yürüttüğünü anlatan Yılmaz, "Su baskınına maruz kalan 455 ev ve iş yerinde müdahale yapılmıştır. Meydana gelen heyelanlar sonrası bir vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 9 vatandaşımız ise yaralanmıştır. 59 mahallede 123 trafoda hasar oluşmuş, 10 bin vatandaşımız da selden aktif olarak etkilenmiştir. Yine Çaybaşı ilçemizde heyelan tehlikesi sebebiyle pazar günü itibariyle 18 konut tahliye edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

"AFETLERİN TOPLAM MALİYETİ 164 MİLYON 761 BİN 692 TL'DİR"

Sele ilişkin maliyet bilgisini de paylaşan Yılmaz, "13 Temmuz ve 8 Ağutos'ta meydana gelen afetlerin il genelindeki toplam maliyeti 164 milyon 761 bin 692 liradır. Maliyet analizi afetin zararlarının hesaplanması için yapılan çalışmalar devam ettiğinden bu rakam çok daha fazla artış gösterecektir. Buradaki hasar raporu Büyükşehir Belediyemizin görev alanına giren işlere ilişkindir. Yani altyapı, yol, su ve kanalizasyona aittir. AFAD tarafından yıkılan evler dahil olmak üzere ayrıca valiliğimiz bünyesinde oluşturulan birimlerce tespit edilecektir." diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tüm köprülerin Karayolları tarafından ayrı bir ihale modeliyle hızlı bir şekilde yapılacağını dile getirdi.

Hasarların giderilmesi için tüm çalışmaların hızlı şekilde sürdüğünün altını çizen Yılmaz, "Ülkemizdeki bugünlerde yaşanmış olan ekonomi darbesini de dikkate aldığımızda devletimizin, hükümetimizin bizleri, Ordulu hemşehrilerimizi yalnız bırakmaması bizler açısından bir kat daha sevindirici olmuştur. Bu vesileyle sel afeti sebebiyle Ordulu hemşehrilerimize tekrar 'geçmiş olsun' diyorum." dedi.

23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot Özgür Özel terörist cenazesine giden CHP'li başkanı savundu!
Sonraki Haber