Ordu'daki "fındık" kavgasının sebebi başka mı?

Ordu’nun Kabadüz İlçe Belediye Başkanı Yener Kaya, Mera Kanunu’na aykırı olarak ilçe sınırları içindeki meraları kaçak yapıyla doldurdu. Kaya, kendisine defalarca ilgili kanun maddelerini hatırlatıp uyaran ve “meralardaki kaçak yapıları yıkın” talimatı gönderen valilik ve kaymakamlığı dinlemedi. Kaya’nın MHP Milletvekili Cemal Enginyurt ile yakınlığı ise Ankara kulislerinde çeşitli söylentilerin ortaya çıkmasına neden oldu...

Ordu’nun Kabadüz ilçesinde yapıya kapalı olması gereken meraların kaçak yapılarla doldurulduğu ortaya çıktı. Belediye Başkanı Yener Kaya’nın ise Ordu Valiliği ve Kabadüz Kaymakamlığı’nın tüm uyarılarına rağmen bu yapıları yıkmamakta ısrarı dikkat çekti.

Kabadüz Kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığı’nın bile yıkım için verdiği görüşü dinlemeyen Belediye Başkanı Kaya için son olarak 10 Temmuz’da Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yasal işlem başlatılması için başvuruda bulundu.

Yener Kaya’nın, MHP’nin kesin ihraç talebiyle Disiplin Kurulu’na sevk ettiği Cemal Enginyurt ile bağlantı olduğu iddiası ise Ankara kulislerinde bazı söylentilerin ortaya çıkmasına neden oldu.

HER ŞEY BİR ŞİKAYETLE BAŞLADI

Kabadüz’de her şey meralardaki kaçak yapıların artış göstermesinin halk arasında konuşulmaya başlanması ve bir vatandaşın şikayette bulunması ile başladı. Ardından yapılan incelemelerde özellikle Çambaşı ve Turnalık Yaylası ile bağlı obalardaki kaçak yapılaşma tespit edildi.

VALİLİK - KAYMAKAMLIK - BELEDİYE ARASINDA YOĞUN TRAFİK

Bu çerçevede ilk uyarı yazıları Kabadüz Kaymakamlığı tarafından yapıldı. Kaymakamlık tarafından yazılan çok sayıda yazıda işgal edilen yerlerin, imar barışı çerçevesinde alınan Yapı Kayıt Belgesi çerçevesine girmediği, 4342 sayılı Mera Kanunu’na aykırılıklar olduğu belirtildi. Mera Kanunu’nun 4’üncü maddesindeki “… Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz…” hükmü hatırlatılarak belirtilen kaçak yapıların yıkımı için belediye uyarıldı. Bu yazışmadan sonra resmen Ordu Valiliği ve Kabadüz Kaymakamlığı ile Kabadüz Belediye Başkanlığı arasında yazışma yağmuru yaşandı.

Valilik ve kaymakamlık, yapıların yıkılması gerektiğini belirtirken, belediye başta sessiz kaldı. Ancak daha sonra Belediye Başkanı Yener Kaya tarafından bu yazışmalara verilen yanıtlarda çeşitli gerekçeler ileri sürülerek yıkımları gerçekleştiremeyecekleri savunuldu.

KONU İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA ULAŞTI

Konu İçişleri Bakanlığı’na kadar ulaştı. İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve Bakan Yardımcısı Muhterem İnce imzalı, 36155494-045.02-7142 sayılı, 9 Nisan 2020 tarihli yazıda, gerekli kanuni düzenlemeler hatırlatılarak şöyle denildi: “Ordu Valiliğince hukuki görüş istenilen konuda; Mera alanları üzerine 31.12.2017 tarihi öncesi, 4342 Sayılı Mera Kanunu’nun ilgili hükümlerine aykırı ve izinsiz olarak inşa edilen ve 3194 sayılı İmar kanunu7nun geçici 16’ncı maddesinden faydalanarak Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar hakkında, 3091 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanabileceği, mera alanlarındaki işgal ve tecavüzlerin men edilebileceği, önceden men kararı verildiği halde tecavüz ve işgalin devam etmesi halinde 3091 sayılı Kanunun ikinci tecavüze ilişkin hükümlerinin uygulanabileceği, bu alanlardaki yapılara düzenlenen Yapı Kayıt Belgelerin iptali için Çevre Şehircilik Müdürlüğü nezdinde, yapıların yıkımı için ilgili belediye nezdinde gerekli yazışmaların yapılması gerektiği, Mera alanlarında 31.12.2017 tarihinden önce yapılan ve hakkında yıkım kararı verilmiş yapılar içinde aynı hukuki sürecin izlenebileceği değerlendirilmiştir.”

UYARILARA RAĞMEN YIKIMA YANAŞMADI

Bütün bu yazışmalara, uyarılara rağmen Belediye Başkanı Yener Kaya’nın ısrarlı bir şekilde yıkıma yanaşmaması dikkat çekti.

Kabadüz Kaymakamı Necdet Uçar’ın 11 Aralık 2019 tarihli yazısına 6 Mart 2020 tarihinde bir yanıt gönderen Yener Kaya, “İlçe sınırları içerisinde toplam 64 adet obada 4000-5000 adet bina bulunduğu, mera ve orman arazileri üzerine yapılmış bu yapıların çoğunun mera mevzuatına aykırı olduğunun düşünüldüğü, öteden beri hayvancılık ve tarım ile uğraşan vatandaşların hayvancılık ve tarım işini sürdürebilmeleri için de obada bulunan barınaklarının yıkım işleminin belediye tarafından yapılmasının mümkün olmadığını" ileri sürdü.

Bu süreçte belediye geri adım atmazken, son çare olarak 10 Temmuz’da Ordu Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Necdet Uçar imzalı, 72284547-161-E.1053 sayılı başvuruda ilgili kanuni düzenlemeler hatırlatılarak şöyle denildi: “İlçemiz sınırları içerisinde mera alanlarına yapılan kaçak yapılar Belediyeye bildirilmiş olup, bildirilen kaçak izinsiz yapılar hakkında 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 18. maddesi hükmü uyarınca gerekli yasal işlemleri yerine getirilmemiştir. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen Musakırık Mahalle Muhtarı Enver Taşpınar ile Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya hakkında yasal işlemlerin başlatılması hususunu arz ederim.”

YÖNTEM: YAPI KAYIT BELGESİ

Meralara yasadışı bir şekilde kaçak yapı yapmanın yöntemi olarak şu maddeler dikkat çekiyor:

- Üzerine hayvan yazdırılıyor

- Mera Komisyonuna tahsis başvurusu yapılıyor

- Tahsis alındıktan sonra uygun yer veya olayı çözecek ilgili kişi bulunuyor

- Geriye dönük Emlak Vergisi beyanı veriliyor ve bu vergi ödeniyor

- Hayali Yapı Kayıt Belgesi bulunuyor

- Kaçak yapının etrafı genişletilerek bağlakla çevriliyor.

FINDIK DEĞİL "KAÇAK YAPI" RANTI MI?

MHP'li Enginyurt, ihraç talebiyle partisinin Disiplin Kurulu’na sevk edilmesinin ardından fındık üzerinden Tarım Bakanı’nı hedef almıştı. Ancak bu gelişmelerin ardından ihraç talebinin perde arkasında fındık değil "kaçak yapı rantı olduğu" iddiası MHP kulislerinde konuşulmaya başladı. 

MERALARIN ÖNEMİ

Meraların sadece küçükbaş ve büyükbaş hayvan üretiminde değil, insan hayatına olumlu etkileriyle de önemli sağlık alanları olduğu biliniyor. Örneğin meralarda doğal temiz su kaynakları bulunuyor.

Özgür Özel'in İbrahim Kalın ile görüşmesi bakın kimi rahatsız etti? Malatya'dan sonra Muğla da sallandı Kızıl Goncalar dizisinde Levent ve Cüneyd'in eleştirel sohbeti!
Sonraki Haber