Oruç tutan yaşlılar nasıl beslenmeli?

Doç. Dr. Kaya: Oruç tutan yaşDoç. Dr. Kaya: Oruç tutan yaşlılar belirli beslenme önerilerini takip etmelidirlılar belirli beslenme önerilerini takip etmelidir

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, "Ramazan ayında oruç tutacak yaşlı bireyler; kronik hastalık, ilaç kullanımı, yaşlanmayla birlikte gelişen beslenme yetersizlikleri nedeniyle risk altında. Oruç tutan yaşlı grubun belirli beslenme önerilerini takip etmesi gerekir" dedi.

Ramazanda öğün sayısının azalması nedeniyle metabolizmanın yavaşlayacağını ve bağışıklık sisteminin zayıflayacağına dikkat çeken  Doç. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğini söyledi. Ramazan süresince oruç tutacak yaşlılar, gebelik ve çocukluk döneminde olan bireyler için beslenme programları hazırlanması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Kaya, "Oruç tutmak bizim için çok önemli ama bu süreçte bizlerin dikkat etmesi gereken noktalar var. Bunlardan birisi özellikle yaşılılık, gebelik ve çocukluk dönemindeki bireylerin beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Bazı hastalıklara sahip olanlar, kronik hastalıkları olanlar, diyabet hastaları gibi rahatsızlıkları bulunan vatandaşların bu durumda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bizler normal gün içerisinde aldığımız 3-5 öğünü ramazan ayında 2 öğün ile sınırlandırıyoruz. Bu da diğer sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Neler bunlar; bir tanesi uzun süren açlık dönemi olduğu için metabolizmamızı yavaşlatabilir. Bir diğeri ise fazla yağlı, fazla enerjili ve fazla tuzlu bir öğünü çok fazla tükettiğimizde metabolizma hızımızı da bozabiliriz, kan şekerimizin düşmesini ve artmasına neden olabiliriz" dedi.

''SAHUR EN ÖNEMLİ ÖĞÜN''

Sahurun oruç tutanları uzun süreli açlığa hazırlayan en önemli öğün olduğunun altını çizen Doç. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, "Sahur yemeğinin atlanmaması ve uygun ilkeler doğrultusunda tüketilmesi büyük önem taşıyor. Sahurda da kızartma, kavurma, sucuk gibi işlenmiş etler, çok yağlı ve çok tuzlu yiyecekler tüketilmemeli. Yüksek kolesterol için risk altındaki yaşlı grubun özellikle tüketmemesi gereken bu yiyecekler aynı zamanda yüksek sodyum içerikleri nedeniyle bireyde gün içinde aşırı susamaya neden olacaktır. Sahurda proteince zengin ve posa dengesine sahip bir öğün tüketilmesi gün içindeki tokluk süresini uzatacak, vücut kas kayıplarının önlenmesi adına protein alımını destekleyecek, yaşlılarda görülen kabızlık gelişimini önleyecektir. Sahurda tam tahıllı ekmek, kefir, süt, yoğurt, yumurta, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyvelerle hazırlanacak öğün yeterli olacaktır. Ayrıca sahurda aşırı yağlı, kızartma yöntemi ile hazırlanmış kek, pasta, börekler yerine tam buğday unu ile hazırlanmış alternatifler tüketilmelidir" diye konuştu.

DHA

Aydın'da akşam saatlerinde korkutan deprem! Doç Dr. Gökçe yanıtladı: 3. Dünya Savaşı Pasifik'ten mi başlayacak? S Sport 2 canlı izle şifresiz Anadolu Efes - Bayern Münih maçı canlı
Sonraki Haber