Oruç tutmak koronaya karşı korur mu risk mi yaratır?

Ramazan ayına sadece iki hafta gibi bir süre kaldı. Tüm dünyada olduğu gibi İslam alemi de koronavirüs ile amansız bir mücadele içinde. Peki, ramazan ayında oruç tutmak korona ile mücadelede kişilere risk yaratır mı? Oruç tutmanın virüse karşı koruyucu etkisi olur mu? Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, 2003 yılında oruçlu kişiler üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarıyla herkesin merak ettiği bu soruların yanıtı verdi.

Tüm dünya koronavirüs salgınına karşı tam anlamı ile bir savaş veriyor. Şu ana kadar 1 milyon 400 bin kişi virüsle enfekte olmuş durumda. 80 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan virüs Türkiye'de de etkili oluyor. Şu ana kadar 725 kişi virüs nedeniyle vefat etmiş durumda. 

Önümüz ise ramazan ayı. 23 Nisan itibariyle ilk oruç tutulmuş olacak. Tam bu noktada yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'de herkesin ortak merakı oruç tutmak korona virüs karşısında risk yaratır mı? sorusunun cevabı. Bir diğer yandan da orucun virüsle mücadeleye faydası olur mu? sorusuna yanıt arayanlar da yok değil. 

Peki, Kovid-19 salgını sürerken oruç tutmanın sonuçları ne olabilir? Bu sorunun yanıtını Habertürk'te Fatih Altaylı ile Teke Tek programının konuğu olana Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya verdi. 

2003 yılında oruç tutan kişilerle ilgili yaptıkları ve dünyada birçok tıbbi site tarafından da referans alınan araştırmalarını anlatan Prof. Dr. Topkaya, beslenme aralığının uzamasının koronavirüste hastalığın ağır seyretmesine neden olan inflamasyonla ilgili stokinleri düşürdüğünü gördüklerini söyledi. 

Araştırmayı ramazan ayında oruç tutan ve tutmayan iki grup denekle gerçekleştirdiklerini aktaran Topkaya, oruç başlamadan iki hafta önce kan aldıklarını, sonra da ramazanın ortasında ve sonunda bir kez daha kanlarını alıp incelediklerini immun sistemi baskılayan stokinleri düşük bulduklarını söyledi. 

Bu araştırmayı kalp damar hastaları için yaptıklarının altını çizen Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, orucun inflomasyonu düşürdüğünü ancak oruç sonrasında bütün gün aç kaldım şimdi her şeyi yiyebilirim denmemesi gerektiğini ifade etti.

Topkaya, oruç sonrası sebze, lifli gıdalar ve et gibi protein ağırlıklı bir yemeği tavsiye ederken karbonhidrat ve yağlı yemeklerden kaçınılmasını istedi.

İsrail'den Husilerin liderine 'Haniye, Sinvar ve Nasrallah' tehdidi! ABD'den Çin'e bir ilginç soruşturma: Bu kez neden iletkenler! Ankara Valiliği "Ezan okutulmadı" iddiası üzerine tahkikat başlattı
Sonraki Haber