Orucu bozan şeyler nelerdir? Oruç nasıl bozulur? Diyanet açıkladı!

Orucu bozan şeyler nelerdir? 11 ayın sultanı olan Mübarek Ramazan ayına sayılı saatler kaldı. Oruç ibadetinin yerine getirildiği, Kur'an-ı Kerim'in okunduğu, ellerin semaya yükseldiği bu özel ayda birçok kişi orucu bozan durumların neler olduğunu merakla arama motorlarından araştırmaya devam etmektedir. Hangi durumların orucu bozduğunu sizler için araştırdık. Peki, Orucu bozan şeyler nelerdir? Oruç nasıl bozulur? Diyanet açıkladı! Detaylar haberimizde...

Orucu bozan şeyler nelerdir? Oruç ibadetinin yerine getirildiği, Kur'an-ı Kerim'in okunduğu, ellerin semaya yükseldiği aylardan biri olan Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala çoğu kişi oruçluyken hangi durumda orucunun bozulduğunu merakla araştırmaya devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı orucu bozan durumlar hakkında açıklamalar yapmıştı. İslam'ın beş temelinden biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Orucu bozan şeyleri sizler için araştırdık. Peki, Orucu bozan şeyler nelerdir? Oruç nasıl bozulur? Diyanet açıkladı! Detaylar haberimizde...

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Diyanet İşleri' nin orucu bozan durumlar görüşü şu şekilde:

Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mutat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Kısacası oruçlu iken, yemek, içmek ve cinsel ilişki orucu bozar. Orucu bozan şeylerin bir kısmı sadece kazayı gerektirirken, diğer bir kısmı hem kaza hem de kefareti gerektirir.

HANGİ ŞEYLER ORUCU BOZUP SADECE KAZAYI GEREKTİRİR?

Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan veya insan tabiatının meyletmediği şeylerin yenilip içilmesi orucu bozar ve sadece kazasını gerektirir.

Ramazan'da bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancak mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günah olup, ayrıca bundan dolayı tövbe ve istiğfarda bulunmak gerekir. Ramazan ayı günahların affı için bir fırsattır. Diğer günlerde tutulan oruç, kıymet itibariyle Ramazanda tutulan orucun yerini tutamaz.

ORUÇ KEFARETİ NE DEMEKTİR? HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?

Oruç kefareti, Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutmak demektir. Meşru bir mazeret bulunmaksızın yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak ya da bu anlama gelecek fiillerden birini yapmakla oruç bozulur ve bozulan orucun kaza edilmesi gerekir. Eğer bu şekilde bozulan oruç Ramazan orucu ise, ayrıca kefaret orucu tutmak gerekir. Oruç kefaretini oruç tutma yolu ile ödemeye sağlığı elvermeyen kimse, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Âdet hâlinde bulunan kadınlar, bu günlerinde kefaret oruçlarına ara verirler. Bu durumlarından çıkar çıkmaz ara vermeden kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlarlar. Şafii mezhebine göre mazeretsiz olarak Ramazan orucunun yeme-içme ile bozulması durumunda kefaret değil, sadece kaza gerekir.

UNUTARAK YEMEK, İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

KUSMAKLA ORUÇ BOZULUR MU?

Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, “ağız dolusu” olması hâlinde, orucu bozar

Antalya Serik son dakika trafik kazaları! Kazaya vinç kamyonu karıştı Wanda Nara durmuyor! Bu kez de sevgilisiyle sahnede dudak dudağa! Özgür Özel tezgah başına geçti lahana sattı
Sonraki Haber