Osman Yıldırım kimdir? Neden hapse atıldı? Osman Yıldırım ne iş yapıyor?
Danıştay saldırı davası sanıklarından olan Osman Yıldırım 39 yıl hapse mahkum edildi. Yıldırım, duruşma öncesi yurtdışına kaçmak isterken Edirne'de yakalandı. Olay üzerine vatandaşlar Yıldırım hakkında araştırmalar yapmaya başladı.
Danıştay saldırısı davası sanıklarından olan Osman Yıldırım, 39 yıl hapse mahkum edildiği duruşma öncesi yurtdışına kaçmak isterken Edirne'de yakalandı. Yıldırım'ın bu olayı üzerine çıkan haberler sonucunda vatandaşlar Yıldırım'ın kim olduğunu merakla araştırmaya başladı. Peki, Osman Yıldırım kimdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...
Danıştay saldırısı davası sanıkları arasında yer alan ve yargılandığı davada bugün 39 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım, Yunanistan'a kaçmak isterken, Edirne'de jandarma ekipleri tarafından yakalandı.
GECE YAKALANDI
DANIŞTAY saldırısı davası sanıkları arasında yer alan ve yargılandığı davada bugün 39 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım, Yunanistan'a kaçmak isterken, Edirne'de jandarma ekipleri tarafından yakalandı.
Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yunanistan sınırındaki Elçili köyünde sırt çantası ile birlikte sınıra doğru giden bir şüpheliyi yakaladı. İl Jandarma Komutanlığı'na götürülen şüphelinin, Danıştay saldırısı davası sanıklarından Osman Yıldırım olduğu belirlendi.
Ankara'da 17 Mayıs 2006'da, Danıştay 2'nci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in öldürüldüğü ve 4 kişinin de yaralandığı davanın bugünkü duruşmasında, cinayetin faili sanık Alparslan Aslan ağırlaştırılmış ömür boyu ve 72 yıl hapis cezası alırken, davanın diğer sanıkları arasındaki
OSMAN YILDIRIM KİMDİR?
Osman Yıldırım da 39 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı.
Hırsızlık, yaralama, gasp, adam öldürme suçlarından sabıkalı olan Yıldırım tahsilatçılık yapan Avukat Alparslan Arslan’la birlikte çalışıyordu.
5, 10 ve 11 Mayıs 2006 tarihlerinde Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’la birlikte Cumhuriyet gazetesi binasına üç ayrı bombalı saldırı düzenledi.
Alparslan Aslan, 17 Mayıs 2006'daki Danıştay cinayetini gerçekleştirdiği sırada tutuklanınca birlikte bombalı eylem düzenlediği Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır da gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında gözaltına alındı.
Danıştay saldırısı hakkındaki davada yargılanan Osman Yıldırım müebbet hapse mahkûm oldu.
12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bulunan 27 el bombasının kriminal incelemesi sonucu Cumhuriyet’e atılan el bombalarıyla aynı seriden çıkınca, Danıştay’a düzenlenen saldırı ile ilgili tutuklanan Osman Yıldırım aynı dosya kapsamında savcılara ifade verdi.
Osman Yıldırım'ın adı Ergenekon iddianamesinde tanık olarak geçti. Yargıtay, Danıştay saldırısı davasının kararını bozup davanın Ergenekon ile birleşmesi kararını alınca, Osman Yıldırım yeniden yargılanma hakkı kazandı.
5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı ve ardından tahliye edilmesine karar verildi.
Ergenekon soruşturmasının birinci iddianamesinde Osman Yıldırım'ın tanık sıfatıyla cezaevinde alınan beyanatında “bizzat Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombaların Veli Küçük'ün talimatıyla Muzaffer Tekin tarafından verildiğini belirttiği ve kendilerinin de bu olaydan ötürü 500 bin ABD doları para alacağını, ancak olaydan sonra herhangi bir para almadıklarını beyan etmiştir” ifadesi yer alıyor.
Danıştay saldırısından hüküm gitmiş olan Osman Yıldırım'ın 2008 yılı Mart ayında Ergenekon soruşturması savcısı Zekeriya Öz'e hapishanede verdiği ifadenin 10 kaset tuttuğu söylenmişti.
Yıldırım'ın yine Zekeriya Öz'e verdiği ifadeden kendisini “mafya, çete işleri ile uğraştığı, devletin rejimi ile bir sorunu olmadığı” şeklinde tanımladığını öğreniyoruz.
Devlet kontrolünde suç makinesi
Osman Yıldırım'ın dün mahkemede yaptığı itiraflardan kendisinin devletin bilgisi dahilinde pek çok suç işlediği ve bu suçlardan yargılanmadığı anlaşılıyor. Dünkü duruşmada 1982'de işlenen 12 cinayete katıldığını, yaşı küçük olduğu için yargılanmadığını ve hüküm giymediğini, 1983-1989 yılları arasında Ankara'da yüzlerce suç işlediğini ve hiçbir bedel ödemediğini anlatan Yıldırım ayrıca “1989'da cinayet suçundan 4 yıl hapis yattım. 1993'te tahliye oldum. 1993'ten 1994'e kadar hiç suç işlemedim. 1994'te bir mafya liderine suikasttan yakalandım. Bayrampaşa Cezaevi'ne girdim. Gündüz cezaevindeydim, gece çıkıp suç işliyordum” diye konuştu.
Bugüne kadar 500'e yakın suç işlediğini itiraf eden Yıldırım'ın geçmişte işlediğini itiraf ettiği bu suçlardan da yargılanıp yarılanmayacağı ve devlet gözetiminde suç işlediğini itiraf etmesi dolayısıyla ilgili kişiler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı merak ediliyor.
VATANIM GELSİN, 'SUÇUNU ÜSTLEN' DESİN, ÜSTLENİRİM''
Osman Yıldırım kendisini, Alparslan Arslan ile birlikte hüküm giydiği Danıştay saldırısı davasından ise aklamaya çalışarak “17 Mayıs 2006'da gece yarısı saat 02.00'de televizyona baktım. Bizim bu derviş-i vahdet Danıştay'a suikastı gerçekleştirmiş. Tüm dünya insanlarından sonra olayı öğreniyorum. Danıştay saldırısı ile otomatik cezaya bağlandım. İki şartlı tahliyem geri alındı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı yaptırılan bir saldırının sahte faili olmak istemiyorum. Hangi şerefsiz bu saldırıyı yaptırdıysa mahkemeye gelecek diyecek ki 'Bu suikastı Osman Yıldırım'ın üstlenmesini istiyoruz'. Ya da mahkemeniz, 'Osman Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yapılan saldırıyı üstlen, devlet için bu fedakarlığı yap' desin. Ben bu suikastın sahte faili olmamakla fedakarlık yaptığımı düşünüyorum. Vatanım gelsin, 'suçunu üstlen' desin, üstlenirim” diye konuştu.