Osteoid Osteoma kemik tümörü nedir? Nasıl tedavi edilir?

Daha sık olarak çocuklarda görülen bir hastalık olan Osteoid Osteoma tümörünün sebebiyet verdiği ağrı, büyüme dönemi ağrıları ile karıştırılabilmektedir. Kalça ve diz arasındaki bölgede daha sık görülen Osteoid Osteoma tümörü 10-20 yaş arası tümörleri olarak da bilinmektedir.

Osteoid Osteoma kemiğin iyi huylu tümörü olmakla birlikte iyi huylu kemik tümörlerinin %10’unu oluşturmaktadır. Çocukluk yaş grubunda daha sık görülen bu hastalık; erkeklerde kızlara oranla 2-3 kat daha sık rastlanır. Genellikle uzun kemikleri tutar (kaval kemiği, uyluk kemiği, kol kemikleri). Diğer kemiklerde de nadir olarak görülür.

Osteoid Osteoma Tümörü Nedir?

Osteoid Osteoma çocukluk çağının iyi huylu (kanser olmayan) tümörü olarak adlandırılır. Daha çok kalça ile diz bölgesi arasında görülen Osteoid Osteoma tümörü ağrıya ve sızıya neden olsa da vücutta yayılım özelliği göstermemektedir. Osteoid Osteoma tümörü vücutta yayılım göstermez ancak bulunduğu bölgede osteoid kemik adı verilen yeni bir anormal kemik materyali türü oluşumuna neden olabilirler.

Osteoid Osteoma Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Osteoid Osteoma kemik tümörünün ilk belirtisi ağrıdır. Çocuklarda daha çok görülen Osteoid Osteoma tümörünün neden olduğu ağrılar daha çok noktasal ve şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar çocuklarda büyüme ağrıları ile karıştırılabilir. Ancak çocuklar ve ergenlik döneminde görülen büyüme ağrıları farklı bölgelerde yaşanabilmektedir.

• Aktivetiye bağlı olmayan şiddetli ağrı. Yaşanan ağrı, her hangi bir aktiviteye bağlı olmadan istirahat sırasında yaşanabilmektedir. Gece uykudan uyandıran ağrılar yaşanabilmektedir.

• Ağrıya bağlı olarak kaslarda kasılma yaşanır. Kaslarda kasılan kasılmalar tümörün olduğu bacakta kısalmış görüntüsü verebilir.

• Ağrı ile birlikte tümörün bulunduğu uzuvda şişkinlikler yaşanabilir.

• Osteoid Osteoma tümörünün bacakta olduğu durumlarda hastada topallama görülebilmektedir. Ağrıdan dolayı bacağını zor kullanan çocuklar parmak ucunda yürüyebilir.

Osteoid Osteoma Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Osteoid osteoma 2 şekilde tedavi edilebilir;

1. Cerrahi tedavi
2. Ameliyatsız Ablasyon Tedavisi (RF Ablasyon)

Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına hastayı yakından tanıyan, tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir Ortopedist ve Radyolog beraberce karar vermelidir. Bu ekibe çocuklarda pediyatri hekimlerinin de dahil olması gerekebilir.

Günümüzde radyofrekans ablasyon tekniğinin kullanımı giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu yöntemle daha az normal kemik dokusu hasarı görülüp iyileşme süreci daha hızlıdır.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber