Oyunda kalanlar için borsada ralli zamanı

Faizde sıra artık TCMB’ye geldi. Merkez Bankası, son toplantısında artık parasal sıkılaşma yapmayacağını üstü örtülü şekilde söylemiş oldu. Bu nedenle borsada parası olanlar için ralli zamanı denilebilir.

Borsa İstanbul (BIST), uzun süre sancılı bir süreç geçirdi. Uzun süreli düşüş yaşayan BIST’te küçük yatırımcı sıkıntılı günler yaşadı. Elindeki parasından fazla hisse senedi alımı yapanlar ise tüm parasını kaybetti. Sosyal medyadaki borsa platformları bu yönde canı yananlarla dolu. Borsayı kısa vadede büyük para kazanma alanı olarak gören küçük yatırımcı, aynı yüksek faiz veren dolandırıcılara para kaptıran kişiler gibi tüm parasını kaybetti. Öncelikle küçük yatırımcının hisse senedi öneren, kısa zamanda iki kat, on kat kazanç vadeden dolandırıcılardan uzak durması şart.

Yatırım uzmanı Tuncay Turşucu’nun dediği gibi, elindeki paradan daha çok yüksek hisse senedi alanlar battı.

Faiz indirimleri öncesinde borsada tam anlamıyla ‘Keriz silkeleme’ operasyonları devreye alındı. Yani manipülatif haberlerle hisseler değer kaybediyor küçük yatırımcı daha çok zarar edeceği korkusuyla elindeki kağıdı ucuza sattı. Piyasa çakalları etrafta dört dönüyor. Bakan Mehmet Şimşek istifa etti diye yalanları ortaya atıp sonra da ucuza satılan kağıtları topluyorlar. Bunu da şu anda küresel piyasalar artık faiz indirimi dönemine girdiği, küresel ekonomide yeni bir dönemin başladığı ve uluslararası fonların Türkiye gibi ülkelere akın edeceği bir dönemde yaptılar.

Amerikan merkez bankası Fed 50 baz puan faiz indirimi yaptı. Devamının geleceğinini de söyledi.

Küresel anlamda faiz indirimi sürecinin etkisi bir şekilde gelişmekte olan bizim gibi ülkelerde kendisini gösterecek. Faizde sıra artık TCMB’ye geldi. Merkez Bankası, son toplantısında artık parasal sıkılaşma yapmayacağını üstü örtülü şekilde söylemiş oldu. Bu nedenle borsada parası olanlar için ralli zamanı denilebilir. Yatırım uzmanı Tuncay Turşucu, “Ekim, kasım ya da 2025’in başında mı olur bilemiyoruz. Ama Türk yatırımcı bir şekilde oyunda kalırsa kazanacak. Çünkü dünyada gelişmekte olan ülkeler rallisine doğru gidiyor olmamız mümkün. Majör merkez bankaları faiz indirimine gittiğinde gelişen ülkelere para akışı başlar. Fonlar akış yapar çünkü daha yüksek faiz veren ülkeleriz bizler. O nedenle faizlerin düştüğü ülkelere göre daha cazip hale geleceğiz. Bir de üzerine bizde de faiz indirimi başlarsa o zaman çok parlak bir hisse senedi yılı olabilir. Yani bu 2024 Kasım-aralık ayında da başlayabilir ya da 2025’i de bulabilir. O yüzden oyunun içinde kalabilenler bundan faydalanacaklar” dedi.

Borsada ana parasının 10 katı pozisyon açanlar var. Negatif ve manipülatif dönemde kağıdı yüzde 10 düşerse ki bu oldu. Ana parası bitti yani oyun dışında kaldı. O yüzden uzun vadede para kazanmanın en önemli yolu yaşanan türbülanslarda ayakta kalabilmek, oyunu sürdürebilmektir.

İşte şimdi bu dönem gelmeye başladı. Bunun işaretleri de görüldü. BDDK, bankaların sermaye yeterliliği hesaplarında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan "ilave" risk ağırlıklarını kaldırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) attığı bu adım, bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve kredi sisteminin daha etkin işlemesi amacıyla alındı.

İHTİYATLI RİSK AĞIRLIKLARI KALDIRILDI

BDDK, 19 Eylül 2024 tarihli ve 10964 sayılı Kurul Kararı ile bankaların sermaye yeterliliği standart oranlarının hesaplanmasına dair yeni düzenlemeler getirdi. Daha önce bireysel krediler ve konut kredilerinde uygulanan uluslararası minimum standartların üzerinde ihtiyatlı risk ağırlıkları bulunuyordu. Bu risk ağırlıkları, finansal istikrarın korunması amacıyla makro ihtiyati tedbirler kapsamında uygulanmaktaydı. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu uygulamadan vazgeçilmesine karar verildi. Bu da kredi limitlerinin açılmasına izin verecek.
Bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında daha az baskı hissetmeleri, kredi verme kapasitesini artırabilir. Böylece, bireysel tüketiciler ve konut alıcıları için daha uygun kredi koşulları ortaya çıkabilir. Bu adım, aynı zamanda finansal piyasalarda güven ve istikrarı sağlamaya yönelik atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Turistleri taşıyan minibüs takla attı! Çok sayıda yaralı var... "F.Bahçe'nin penaltısı fiyasko! G.Saray kırmızı kart görmeliydi" Lüks tekne ve yatlarla 1.4 milyar lira kaçırılmış
Sonraki Haber