Özel üniversite 2018 ücretleri ne kadar? Vakıf üniversiteleri fiyatları...

Vakıf üniversitesi ücretleri YKS sınavının sonuçlarının açıklanmasına kısa bir süre kala araştırılmaya başlandı. Veliler ve öğrenciler özel üniversitelerin ücretlerini merak ediyorlar. Öğrenciler tercih döneminde detayları büyük bir merakla araştırıyor. Peki Vakıf üniversitesi ücretleri ne kadar? Özel üniversite fiyatları nedir? Detaylar haberimizde...

Vakıf üniversitesi ücretleri ne kadar? YKS sınavından sonra öğrenciler heyecanla sonuçları merak ediyorlar. Aynı zamanda sınav sonuçlarından sonra tercih dönemine girecek öğrenciler detayları merak ediyorlar. Vakıf üniversitelerinin ücretleri ise araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki Vakıf üniversitesi 2018 ücretleri ne kadar? Özel üniversite fiyatları nedir? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ

2018 - 2019 akademik yılı kapsamında Acıbadem Üniversitesi'nin bazı bölümleri için lisans eğitimi ücretleri belli oldu. Buna göre;

Tıp: 96 bin 800 lira

Eczacılık: 43 bin 500 lira

Sosyoloji: 32 bin lira

 BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Bilkent Üniversitesi 2018 - 2019 akademik yılında lisans bölümleri ücretini 37 bin 120 lira olarak belirledi.

 HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ

Hukuk dışındaki diğer lisans eğitimleri 2018 - 2019 akademik yılında 27 bin lira olarak belirlendi. Hukuk eğitimi ise 35 bin lira olarak belirlendi.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

Diş Hekimliği: 66 bin lira

İktisadi ve İdari Bilimler: 33 bin lira (burs alma durumuna göre ücretler 9 bin liranın altına kadar inebiliyor)

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Hukuk - Mimarlık - Psikoloji (Peşin) : 55 bin 400 Lira

Hukuk - Mimarlık - Psikoloji (Taksitli) : 58 bin 626 lira

KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Koç Üniversitesi, 2018 - 2019 akademik yılı kapsamında lisans eğitim ücretlerini 76 bin 500 lira olarak belirledi. Tıp Fakültesi ücreti ise 2018 - 2019 akademik yılında 105 bin 500 TL olarak belirlendi.

OKAN ÜNİVERSİTESİ

2018 - 2019 akademik yılı kapsamında Okan Üniversitesi'nde

Tıp: 69 bin lira

Diş Hekimliği: 65 bin lira, olarak belirlendi...

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ

Lisans eğitimi veren programlar 2018 - 2019 akademik yılı kapsamında Özyeğin Üniversitesi'nde 60 bin lira olarak belirlnedi.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Diş Hekimliği: 74 bin lira

Tıp: 69 bin lira

Eczacılı: 57 bin lira

Hukuk: 52 bin lira

Psikoloji: 40 bin lira

ADAYLAR NASIL TERCİH YAPABİLECEK?
YGS-LYS sistemiyle adaylara 18 farklı puan türü hesaplaması getirilmişti. YÖK bu sistemi ilk açıkladığında puan türlerinin farklılığını lisans bölümlerinin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ifade ederek 18 farklı puan türünü savunmuştu. YKS sisteminde ise puan türleri 5'e düşürülüyor. Yani MF-1/2/3 gibi puanlamalar yerini MF (adı Sayısal puanı da olabilir) puanına bırakacak. Aynısı Sözel ve Eşit Ağırlık bölümleri için de geçerli.
 
Önlisans tercihi için adaylara ilk oturumdan en az 150 puan almış olma şartı getiriliyor. 180'den fazla puan alan adaylar lisans programları için tercih yapabilecek.

YKS SINAVLARI TYT- AYT PUAN HESAPLAMASI

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekmektedir. TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı % 40’dır.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik yoktur. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

ÖSYM
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, kısaca ÖSYM, yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur. Merkezi Ankara'da bulunur.
 
Kurum ilk olarak 22 Kasım 1974 tarihinde, Üniversitelerarası Kurul tarafından, 1750 sayılı Üniversiteler Kanununun 52. Maddesine göre, "Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM)" adıyla kuruldu. 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlanarak" Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)" adını almıştır.
 
ÖSYM'nin görevleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 10. Maddesinde şu şekilde belirlenmiştir:
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslar çerçevesinde yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları hazırlayan ve yapan, öğrenci isteklerini de göz önünde tutarak Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslara göre değerlendiren, öğrenci adaylarının yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlayan ve bu faaliyetlerle ilgili araştırmalar ve diğer hizmetleri yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na bağlı bir kuruluştur.

Manchester City'den 80 milyon euroluk transfer geliyor Kerem Başer kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek?
Sonraki Haber