Pakistan'da tarihi seçim! Sandıklara İmran Han damga vurdu

Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için seçimlerin düzenlendiği Pakistan'da tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) bağımsız milletvekilleri seçimleri açık ara önde götürüyor

Pakistan Ulusal Meclis'teki 266 sandalye için 5 bin 121, 4 eyaletin meclislerindeki 593 sandalye için ise 12 bin 695 aday yarıştı.

Seçim Komisyonu verilerine göre, ülkede 128,5 milyonun üzerinde kayıtlı seçmenin oy kullanma süresi yerel saatle 17.00'de sona erdi.

Ülke genelinde kurulan 90 bin 675 sandıkta seçmenler, 5 yıl görev yapacak Ulusal Meclis ve eyalet meclisi üyelerini belirlemek için oylarını kullandı.

Başkent İslamabad başta olmak üzere Lahor, Karaçi, Peşaver ve Kuetta gibi şehirlerde seçmenler, oy vermek için gittikleri okullarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Pakistan'da 2013'te seçime katılım yüzde 55,02, 2018'de ise yüzde 51,7 olarak gerçekleşmişti.

128,5 MİLYON SEÇMEN

Seçim Komisyonu verilerine göre, 241,49 milyon nüfusa sahip Pakistan'da kayıtlı 128 milyon 585 bin 760 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 69,2 milyonunu erkekler, 59,3 milyonunu ise kadınlar oluşturuyor.

100’ün üzerinde uluslararası seçim gözlemcisi ve yabancı gazeteci de seçimleri takip ediyor.

Resmi olmayan sonuçların gece yarısına doğru gelmeye başlaması ve yarın kesin sonuçların açıklanması bekleniyor.

ULUSAL MECLİS'TE 336 SANDALYE BULUNUYOR

Pakistan Ulusal Meclisi'nde 336 sandalye bulunuyor. Ulusal Meclis'teki 336 sandalyeden 60'ı kadınlara, 10'u ise dini azınlıklara ayrılmış durumda. Bu, sadece 266 sandalye için milletvekillerinin yarışacağı anlamına geliyor.

Ulusal Meclis'te sandalye elde etme yarışına giren her siyasi parti, Seçim Komisyonuna önceden hazırladıkları 60'ı kadın ve 10'u dini azınlık olmak üzere 70 kişilik listeleri teslim ediyor. Bu 70 sandalye de oyların yüzde 5'inden fazlasını alan partiler arasında nispi temsil yoluyla paylaştırılıyor. Söz konusu 70 sandalye için milletvekilleri aday olmuyor.

Hükümeti kuracak başbakan da Ulusal Meclis üyeleri arasından seçilecek. Mecliste 169 salt çoğunluğu sağlayan aday, ülkenin 25. başbakanı olacak.

Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri eski Başbakan Navaz Şerif ve eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari, başbakanlık koltuğu için seçimlerdeki en güçlü iki aday olarak öne çıkıyor. Cezaevindeki eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) de yine öne çıkan partiler arasında gösteriliyor.

RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE SEÇİMLERİ PTI'NIN BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLLERİ ÖNDE GÖTÜRÜYOR

Eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ile tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri arasında rekabet göze çarpıyor.

Ulusal basının paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre, ülke genelinde PTI'nın bağımsız milletvekilleri seçimi önde götürüyor.

Eski Başbakan Han'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, PTI'nın bağımsız milletvekillerinin seçimleri açık ara önde götürdüğü ifadesi paylaşıldı.

PML-N'den ise seçim sonuçlarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Pakistan'da 5 yıl yasama görevini yürütecek Pakistan Ulusal Meclisi (NA) ve eyalet meclislerinin seçimi için yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00'de sona ermişti.

İMRAN HAN 5 AĞUSTOS 2023'TE TUTUKLANMIŞTI

İmran Han, yargılandığı yolsuzluk davasında mahkemenin tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te polislerce gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti.

Eski Başbakan Han'ın, yargılandığı yolsuzluk davasında verilen 3 yıl hapis cezası, 29 Ağustos'ta ertelenmiş ve kefaletle tahliyesine hükmedilmişti. 30 Ağustos'ta Hakim Abul Hasnat Zülkarneyn, savcılığın talebiyle "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan İmran Han'ın tutukluluk süresini uzatmıştı.

HAN'IN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI KABUL EDİLMEMİŞTİ

Pakistan'da Seçim Komisyonu, 30 Aralık 2023'te cezaevindeki eski Başbakan Han'ın şubatta yapılacak genel seçimlerdeki milletvekili adaylığını, hakkındaki mahkumiyet kararı nedeniyle anayasaya göre milletvekili adayı olamayacağı gerekçesiyle kabul etmemişti.

SON GENEL SEÇİMLER 2018'DE YAPILMIŞTI

Pakistan'da son genel seçimler 25 Temmuz 2018'de yapılmış ve İmran Han hükümeti göreve gelmişti.

Pakistan Ulusal Meclisinde 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında, 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla çoğunluğun desteğini alarak Başbakan seçilmiş ve ülkeyi Ağustos 2023'e kadar yönetmişti.

Ülkeyi genel seçimlere kadar yönetecek geçici hükümetin Başbakanı Anvarul Hak Kakar ise 14 Ağustos 2023'te yemin ederek göreve başlamıştı

3 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı... Kaymakam atamaları Resmi Gazete'de Bursa'da çiftlik sahibi çobanı vurdu!
Sonraki Haber