Pandemi sonrası yeniden ortaya çıktı: Prof. Dr. Ceyhan, menenjit vakalarına dikkat çekti
Koronavirüs pandemisi ve aşı kararsızlığının menenjit vakalarının yeniden çıkmasına neden olduğu öğrenildi. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu yıl 6 menenjit vakasının tespit edildiğine dikkat çekerek "Müdahale edilmezse, bizde de polio vakalarının (çocuk felci)görünmesi yakındır" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan çarpıcı bir uyarı yaptı. Çocukluk çağı aşılama oranının çok düştüğünü vurgulayan Ceyhan, bu yıl 6 menenjit vakası saptandığını açıkladı. Prof. Dr. Ceyhan sosyal medya hesabından yayınladığı tweet dizisinde şu ifadeleri kullandı:
Maalesef pandemi ve artan aşı kararsızlığı çocukluk çağı aşılama oranlarını çok düşürdü. Bizde 2017'deki yüzde 98'den sonra aşılama oranı açıklanmadı. Ancak 2005'ten beri yürüttüğümüz menenjit sürveyansında; bu yıl 6 Hib menenjiti vakası saptadık.
"POLİO VAKALARIN GÖRÜNMESİ YAKINDIR"
Tamamı aşısızdı (2009'dan beri aşı sayesinde görmüyorduk) Aşı kararsızlığına hiç müdahale edilmedi. Aşı karşıtlarının pandemi aşıları için söylediği yalanların çocukluk aşılarını da olumsuz etkileyeceği yönündeki uyarılarımız dikkate alınmadı. Müdahale edilmezse, bizde de polio vakalarının (çocuk felci)görünmesi yakındır.
Polio için hemen bir aşı kampanyası, flask paralizi, çevre ve atık sürveyansı yapılmazsa, 1998'den beri görmediğimiz çocuk felci ile yeniden uğraşmak zorunda kalırız ki, köy köy, mezra mezra dolaşılarak verilen bu mücadeleye şu anda ne kadar gücümüz var bilmiyorum."
MENENJİT NEDİR?
Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit, acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Menenjitler her yaşta görülebilmekle beraber, yeni doğanlar ve 1 yaşından küçük çocuklarda risk oldukça yüksektir.