Papara Kart uygulaması nedir? Okul kantin kartı nasıl uygulanacak?

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla gözler okul kantinlerine çevrildi. Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Osmanoğlu'nun okullarda ''Papara Card'' uygulamasına geçildiğini açıklamasıyla, ''Papara Card'' uygulamasının ne olduğu ve nasıl uygulanacağı araştırılmaya başlandı. Peki, ''Papara Card'' uygulaması nedir? Nasıl uygulanacak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Osmanoğlu, okul kantinlerinde nakit kullanımını kaldırarak 'kart' uygulamasına geçildiği açıkladı. Uygulamaya ''Papara Card'' adı verildi. Yapılan haberlerin ardından ''Papara Card'' uygulamasının ne olduğu ve nasıl uygulanacağı araştırılmaya başlandı. Peki, ''Papara Card'' uygulaması nedir? Nasıl uygulanacak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

OKUL KANTİNLERİNDE YENİ DÖNEM

Yeni eğitim, öğretim döneminin başlamasıyla gözler okul kantinlerine çevrildi. Kantinlerde denetimlerin yapıldığını söyleyen ve öğrencileri kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı amaçladıklarını belirten TKİEDF Başkanı Osmanoğlu, "Nakit taşımayarak öğrencileri uyuşturucudan, gasptan, kötü alışkanlıklardan korumak istiyoruz. Kartlar sadece kantinlerde geçecek, veliler kantinlerden ücretsiz kartları alabilir" dedi.

17 Eylül'de İstanbul'da 500 pilot okulda uygulamaya başlanacak olan dijital ödeme sistemi 'Papara Card' ile hem veli, hem öğrenci hem de kantincilerin memnun olması hedefleniyor. Osmanoğlu, pilot uygulama sonrasında önce İstanbul'da ardından Türkiye genelindeki tüm kantinlerde bu uygulamanın hayata geçeceğini söyledi.

Okul kantinlerinin hijyen denetimlerinin sürekli yapıldığını ve denetimler sonucunda hiçbir olumsuz vaka ile karşılaşılmadığını dile getiren Osmanoğlu, "Kantincilikle ilgili bin 200 saat süren eğitimlerimiz var. Üretime dayalı anında üretim anında tüketim mantığıyla hareket etmeye çalışıyoruz ve başarılı olacağız. Merdiven altı ürünler kantinlerde yok. Dışarıda merdiven altı üretim var ve tek amacımız dışarıyla ilişkiyi kesmektir. Bu ilişkiyi kesersek çocuklarımız sağlıklı ürünler almış olur" diye konuştu.

'ÇOCUĞUN İHTİYACI KADAR PARA YÜKLENİYOR'

'Papara Card' sisteminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından onaylı olduğunu söyleyen Osmanoğlu uygulamanın detaylarını şöyle anlattı:

"Amacımız öğrencinin kötü alışkanlıklardan uzak tutulmasıdır. Çocuklarımızı uyuşturucudan gasptan, kötü alışkanlıklardan korumak istiyoruz. Bu kart sadece kantinde geçecek. Aileler 17 Eylül'den itibaren okul kantinlerinden ücretsiz alabilirler. İsterse kart hem kantinde hem de dışarıda geçerli olur. Aynı zaman da hijyenik çünkü para da çok mikrop var. Ayrıca çocuğun okula gidip geliş saatini veli kart sayesinde görebilecek. Çocuğu alışveriş yaparken cep telefonunda kontrollü bir şekilde ne yaptığını görecek. İstanbul'da 500 tane pilot okul seçtik. Türkiye genelinde bu kartı yaygınlaştıracağız. Veli isterse 5 lira, 10 lira, 50 lira da yükleyebilir. Yani çocuğunun ihtiyacı kadar para yükleyebiliyor. Temassız, ekrana göstererek alışveriş yapacaklar. Kantinciler için de avantajı şu, işlemler biraz daha seri olmuş olur. Para üstü, bozuk para derken çok zaman geçiyor."

TÜRKİYE KANTİN İŞLETMECİLERİ ESNAF DERNEKLERİ FEDERASYONU KURULUŞ AÇIKLAMASI

İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu’nun başkanlığında kurulan Türkiye Kantin işletmecileri esnaf dernekleri federasyonun kuruluş imzaları 29 Ekim 2008 Çarşamba günü İstanbul’da atıldı. Tüm Türkiye’de kantin işletmecilerini temsilen kurulmuş olan dernekleri “Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu” adı altında toplanmanın ilk adımlarını atmış bulunmaktayız. Böylece tüm kantin işletmecilerini bir çatı altında toplamayı hedefliyoruz. Federasyonumuzun amacı;

1- Yurt içinde dernek kurmuş olan kantin işletmecilerimizi bir çatı altına toplamak,

2- Öğrencilerimizin, yani geleceğimizin ışıklarının gelişen ihtiyaçlarına yönelik açılımları tek bir noktadan uygulamak ve yaymak,

3- Ülkenin temel beslenme politikaları doğrultusunda düzenli ve sağlıklı beslenme ile ilgili adımları hızlı bir şekilde uygulamak,

4- Mesleki gelişim, eğitim, yasal mevzuatların tüm kantin işletmecilerine ulaştırmak için gerekli hizmetleri sağlamak,

5- Kantin işletmecilerinin sadece bugünü için değil geleceği için de çalışmalar yapmak, vizyonu geniş bir misyon üstlenmiş işletme sahibi ve çalışanlar yetiştirmek ve eğitmek,

6- Sorunları tek bir noktadan ivedilikle çözmek,

7- Dernek üyeleri arasındaki dayanışmayı artırıcı çalışmalar yapmak,

8- İhtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak maksadıyla gerekli tedbirleri alarak bu konuda gereken kurs, seminer, fuar ve benzeri kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmak, Kısaca değindiğimiz bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde, bu sektörün temsilcilerinin bize verdiği maddi ve manevi destek bizi onurlandırmış ve cesaretlendirmiştir. Bu güven ve desteğe layık olmak, aynı zamanda yarının büyükleri ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ve her seviyedeki vatandaşımıza dolayısıyla ülkemize hizmet etmektir. (BAŞKAN VAHAP OSMANOĞLU)

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Eğitim ve öğretim hizmetlerinin devlet eliyle yürütülmesi düşüncesi ilk kez II. Mahmut döneminde gündeme gelmiştir. Bu döneme kadar vakıflar tarafından yürütülmüş olan eğitim ve öğretim hizmetleri, 17 Mart 1857 tarihinde Maarif-i Umumiye Nezareti uhdesine verilmiştir. Böylelikle eğitim ve öğretim hizmetlerinden sorumlu bir nazır (bakan) meclis-i vükela içinde yer almıştır. Nezaretin kuruluşuyla okullar sıbyan, rüştiye ve mekâtib-i fünün-i mütenevvia olarak üç dereceye ayrılmıştır.

Eğitim sistemimize ilişkin ilk yasal düzenleme 1869 yılında çıkarılan Maarif-i Umumiye Nizamnamesidir (Genel Eğitim Tüzüğü). Bu tüzük ile eğitim hakkı, eğitim yönetimi, eğitim sisteminin belirlenmesi, eğitim ödenekleri, öğretmen yetiştirme ve istihdamı, taşra teşkilatı ve sınav sistemleri gibi hususlar düzenlenmiştir. Aynı zamanda merkez örgütünde ilmi ve idari olmak üzere iki daireden oluşan Meclis-i Kebir-i Maarif (Büyük Eğitim Meclisi) ile il düzeyinde Maarif Meclisleri kurulmuştur. 1872 yılında Büyük Eğitim Meclisi tek meclis haline getirilerek daireler öğretim basamaklarına göre düzenlenmiştir. Bu daireler; Mekatib-i Sıbyan (İlkokul), Mekatib-i Rüştiye (Ortaokul), Makatib-i Aliye (Yüksek Okul), Telif ve Tercüme ile Matbaalar (Yayın) daireleridir.

1911 tarihli Maarif-i Umumiye ve Teşkilatı Nizamnamesi (Eğitim Teşkilat Tüzüğü) ile bütünsel bir yapı oluşturulmuştur. II. Meşrutiyet Dönemi sonunda Maarif Nezareti merkez teşkilatı şu dairelerden oluşmaktadır:

Tedrisat-ı İptidaiye Dairesi (İlköğretim Dairesi)
Tedrisat-ı Taliye Dairesi (Orta Öğretim Dairesi)
Tedrisat-ı Aliye Dairesi (Yüksek Öğretim Dairesi)
Mekatib-i Hususiye Dairesi (Özel Okullar Dairesi)
Tahrirat Dairesi (Yazı İşleri Dairesi)
Muhasebat Dairesi (Saymanlık Dairesi)
Sicil İşleri Dairesi
İstatistik Dairesi
Levazım Dairesi (Ders Araçları Dairesi)
Evrak Dairesi
Kurtuluş Savaşı yıllarında, İstanbul’ da Osmanlı Hükümetinin Maarif Nezareti, Ankara’da ise TBMM Hükümetinin Maarif Vekâleti olmak üzere iki eğitim bakanlığı bulunmaktaydı.

23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasını müteakip, 2 Mayıs 1920 ve 3 sayılı Kanun’la kurulan ve on bir vekâletten oluşan İcra Vekilleri Heyeti’nde (Bakanlar Kurulu) Maarif Vekâleti de bulunmaktaydı.

1923 yılında İstanbul’da bulunan Maarif Nezareti kaldırılmış, Ankara’da bulunan Maarif Vekâleti teşkilatının İlk Tedrisat Müdürlüğü, Orta Tedrisat Müdürlüğü, Hars (Kültür) Müdürlüğü, Sicil ve İstatistik Müdürlüğü birimlerine Müsteşarlık, Yüksek Öğretim Dairesi, Teftiş Heyeti, Telif ve Tercüme Dairesi, Özel Kalem ve Evrak Dairesi birimleri eklenmiştir. Taşra teşkilatı da Maarif Müdürlükleri ve Maarif Memurlukları olarak düzenlenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar aşağıda belirtilen isimler altında çalışmalarını sürdürmüştür.

1923-1935 yılları arasında “Maarif Vekâleti”
1935-1941 yılları arasında “Kültür Bakanlığı”
1941-1946 yılları arasında “Maarif Vekilliği”
1946-1950 yılları arasında “Millî Eğitim Bakanlığı”
1950-1960 yılları arasında “Maarif Vekâleti”
1960-1983 yılları arasında “Millî Eğitim Bakanlığı”
1983-1989 yılları arasında “Millî Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı”
1989 yılından günümüze kadar da “Millî Eğitim Bakanlığı”
adıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığının teşkilat yapısı çeşitli yasal düzenlemelerle değişikliklere uğramış olup günümüzdeki yapısı 14.9.2011 tarihinde yürürlüğe giren 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenmiştir.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber