Patlayan Kafa sendromu nedir? Belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Pandemi dönemi sonrası oldukça yaygın görülen, kişinin yaşam kalitesini düşüren 'Patlayan Kafa Sendromu' diğer adıyla 'Exploding Head Syndrome' hastalığı son zamanlarda yaygınlaştı. Kafada bomba patlamış gibi hissederek uyandıran Patlayan Kafa Sedromu merak edilmektedir. Peki yaşam kalitesini etkileyen Patlayan Kafa Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Son dönemlerde ortaya çıkan ve yaşam kalitesini etkileyen kfa sendromu için uzmanlar pandemi sonrasına dikkat çekerek bu sendromu yaşayan kişi sayısında artış yaşandığını belirtiyor.

Uyku hastalığının bir alt grubu olan Patlayan Kafa Sendromu 1920'lerde Epizodik Kranial Duygusal Şok ismi ie ortaya çıkmıştır. 1980 yılında Patlayan Kafa sendromu olarak adlandırılmıştır. Uykuya dalarken kafanızın içinde aniden patlama sesiyle irkilerek uyanıyorsanız patlayan kafa sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Peki Patlayan Kafa Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? İşte hastalığa dair detaylar...

PATLAYAN KAFA SENDROMU NEDİR?

Patlayan kafa sendromu (EHS), parasomniler adı verilen gruba ait bir tür uyku bozukluğudur. Uyurgezerlik, kabus görme, gece terörü, uyku felci, uyku ile ilişkili yeme bozukluğu gibi uyku sırasında meydana gelen çeşitli durumlar için kullanılan parasomniler; kişiyi kısmi veya derin bir uykudan uyandırarak ya da uyku geçişleri sırasında, istenmeyen fiziksel, sözlü veya davranışsal semptomlara neden olurlar. ‘Epizodik kranial duyusal şok’ olarak da adlandırılan patlayan kafa sendromu, kişinin, uyku sırasında kafasının içinde patlama sesi gibi çok yüksek bir ses duymasıdır. Kulağa korkutucu gelen ismine rağmen acı vermez ve genellikle ciddi bir sağlık sorunu değildir.

PATLAYAN KAFA SENDROMU BELİRTİLERİ

Patlayan kafa sendromu (EHS) yaşayan kişiler, derin uykuya geçerken veya gecenin bir yarısı uyanırken, kafalarının içinde patlama ve çarpma sesine benzeyen çok yüksek sesler duyarlar. Bunlar sadece halüsinasyon olsa da, ortaya çıktıklarında çok gerçekçi gelir. EHS ile fiziksel acı çekilmez ancak sıkıntı, korku ve endişeye neden olabilir. Tipik olarak, yalnızca uyku evreleri arasında, aniden ortaya çıkan gürültü atakları uyanınca kaybolma eğilimindedir. Bir saniyeden az süren ataklar, gece boyunca bir veya birkaç kez olabilir. Bazıları ayda en az bir atak geçirir ve bu yıllarca sürebilir ya da kısa bir süre boyunca çok sık devam edebilen nöbetler, çok uzun bir süre hiç olmayabilir. Çok yüksek seslere ışık parlamaları ve kas spazmları (miyoklonik sıçramalar) eşlik edebilir. Hızlı kalp atışı, baş ağrısı, terleme, nefes almada zorluk, gündüz yorgunluğu, hafif hafıza bozukluğu, uykuya dalma veya uykuda kalma zorluğu yaygın görülen diğer semptomlardır.

NEDEN GÖRÜLÜR?

Patlayan kafa sendromunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bu konuyla ilgili yayınlanmış tıbbi raporların çoğu yalnızca birkaç hastaya dayanmaktadır. Bunun nörolojik bir sorundan kaynaklandığına inanan araştırmacıların yanı sıra, klinik korku ve kaygı ile ilgili olduğunu düşünenler var. Ayrıca, bazı teoriler, beynin şakak lobundaki küçük nöbetlerden, iç kulak yapılarındaki işlev bozukluğundan veya orta kulağın gece boyunca hareket eden bölümlerinden kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Korku, duygusal stres veya kaygı da duruma katkıda bulunabiliyor. Vaka çalışmalarından elde edilen bazı bulgular ise; obstrüktif uyku apnesi veya uyku yoksunluğu gibi diğer uyku bozukluklarının bir sonucu olabileceğini ya da patlayan kafa sendromu ataklarının migrenin başlangıcından önce yaşanabildiğini düşündürmektedir.

PATLAYAN KAFA SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Patlayan kafa sendromu her yaşta görülebilir. Ancak yüksek düzeyde stres yaşayanlarda veya başka uyku bozukluğu öyküsü olanlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bazı araştırmalar yaşlılarda, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda ve üniversite öğrencilerinde yaygın olduğunu gösteriyor.

TEDAVİSİ

Patlayan kafa sendromu için standart bir tedavi yoktur. Aslında tipik olarak tedavi edilmesi gerekmez. Bazı kişiler için, bu durumun tehlike yaratmadığını ve aşırı endişelenmek için bir neden olmadığını öğrenmek, semptomların iyileşmesinde yeterlidir. Bununla birlikte, kişinin semptomları uyku kalitesini önemli ölçüde etkiliyorsa veya duygusal sıkıntıya neden oluyorsa, bir uyku uzmanıyla konuşmasında fayda vardır. Tedavi planı yaşınıza, semptomlarınıza ve bunların hayatınızı ne ölçüde etkilediğine bağlı olacaktır. Gerekirse, diğer koşulların tedavisinde kullanılan belirli bir ilaç reçete edilebilir. Çünkü özellikle EHS’yi tedavi etmek için onaylanmış herhangi bir ilaç yoktur. Anti-anksiyete ilaçları, antikonvülsanlar, antidepresanlar gibi nörolojik aktiviteyi etkileyen ilaçlar veya kalsiyum kanal blokerleri patlayan kafa sendromu tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Doktorunuz, kaygının önemli bir faktör olabileceğini düşünürse danışmanlık veya konuşma terapisi önerebilir.

Al Gharafa Al Nassr maç özeti ve golleri izle! Ronaldo 2 gol attı Malatya'da akşam vakti korkutan deprem! Aylin Betül Ayhan Nereli? Instagram Hesabı
Sonraki Haber