Pegasus'ta sendika üyesi çalışanlar işten çıkarıldı! Emekçiler müdürlük önünde protesto etti!

Pegasus Hava Yolları'nda yer hizmetlerinden tekniğe, kabin memurundan, uçuş ekiplerine kadar farklı pozisyonlarda görev yapan 40'a yakın çalışan Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlenmeye çalıştıkları için işten çıkarıldı. Hem Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hem Pegasus Genel Müdürlüğü önünde işten atmaları protesto eden işçiler, sendikalı olarak işe alınana kadar eylemlerini devam ettireceklerini duyurdu.

Düşük ücretlerle, uzun ve düzensiz çalışma koşullarında görev alan Pegasus işçileri koronavirüs pandemisinin zorlukları da eklenince Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlenmeye başladı.

YASAKLAR KALDIRILDI, SENDİKALI OLANLAR İŞTEN ÇIKARILDI

Yer hizmetlerinden teknik hizmetlere, kabin memurlarından uçuş ekiplerine hatta pilotlara kadar farklı pozisyon ve birimlerde çalışan işçiler örgütlenince Pegasus Hava Yolları'ndan 1 Temmuz'da işte çıkarma yasaklarının kalkmasıyla birlikte şoke eden bir hamle geldi.

TAZMİNATSIZ KOVULANLAR GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Çoğunluğu 7-8 yılı aşkın şekilde Pegasus'ta çalışan 40'a yakın çalışan sendikalaştıkları için işten atıldı. Tazminatsız olarak kovulduklarını öğrenen emekçiler, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Pegasus Genel Müdürlüğü önünde eylem yaparak, sendikalı şekilde işe alınana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

SENDİKA YÖNETİCİLERİ DE ORADAYDI

İşlerine geri dönünceye kadar mücadele edeceklerini belirten emekçiler sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Basın açıklamasına sendika üyeleri, diğer örgütlü işyerlerinden temsilciler ve sendika yöneticilerinin yanı sıra Birleşik Metal- İş Sendikası'nın şube yöneticileri ve temsilcileri de katıldı.

"HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN KOVULDULAR"

Eylemde konuşan Nakliyat Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, kısa bir süre önce Pegasus Hava Yolları'nda sendikal örgütlenme çalışması başlattıklarını ve önemli sayıda işçinin sendikaya üye olduğunu anlattı. Pegasus patronunun örgütlenmenin önünü kesmek ve işçileri sendikadan vazgeçirmek için hava yollarında değişik kıdemde ve farklı pozisyonlarda çalışan 40’a yakın işçiyi hiçbir gerekçe göstermeden işten attığını belirtti. Küçükosmanoğlu, işten atılanların arasında istifa baskısı altında çalışan yabancı uyruklu kaptan pilotların da olduğunu belirtti.

"İŞTEN ÇIKARILDIKLARINI TELEFONLA ÖĞRENDİLER"

İşverenin 4857 sayılı yasanın gereğini bile yerine getirmeden işçilerin iş akitlerini fes ettiğini belirten Küçükosmanoğlu kanunsuzluğun daha buradan en baştan başladığını ifade ederek “Çünkü 4857 sayılı yasaya göre eğer bir işçinin iş akdi fes edilecekse bunun yazılı olarak işçilere bildirilmesi gerekir, ancak Pegasus işverenin sistematik bir mobing haline dönüştürmüş olduğu davranışları sonucu işçilere iş akitlerinin feshedildiği bir telefon ile bildirilmiştir” dedi.

SENDİKA BAŞKANI 'SANDIK KURULMALI' DEDİ

Anayasal haklara saygılı olduğunu öne süren Pegasus yönetimine seslenen Küçükosmanoğlu, yasalara dayanarak demokratik koşullarda bir sandık kurularak işçilerin kendi sendikalaşma haklarına kendilerinin belirlemesini istedi. Küçükosmanoğlu ayrıca, sandık sonucu çıkan her sonucu kabul edeceklerini belirtti.

'HER TÜRLÜ MÜCADELEYE DEVAM'

Küçükosmanoğlu konuşmasını sonlandırırken sendikanın bu haksız hukuksuz işten çıkartmalara ve örgütlenmeye engel olma çalışmalarına karşı gereken her türlü mücadeleyi vereceklerini vurguladı.

'HAKLARIMIZI ALANA KADAR GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNDE EYLEME DEVAM'

Ardından sendikaya üye olduğu için işten çıkartılan Pegasus Çalışanı Serkan Babacan bir konuşma yaptı. Babacan konuşmasında; anayasal haklarına kullanarak sendikaya üye olduklarını ve işten atıldıklarını belirtti. Bundan sonra anayasal haklarına sahip çıkarak mücadeleye devam edeceklerini ve haklarını alana kadar Pegasus Genel Müdürlüğü önünde hep olacaklarını söyledi.

"TAKIM ELBİSEYLE GÖRÜNDÜĞÜMÜZE BAKMAYIN"

Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş'ın yazısında da 8 yıllık bir Pegasus çalışanı, durumu “Bizim takım elbiseyle göründüğümüze bakmayın, yüksek ücretler aldığımız sanılıyor, ama ben 3 bin küsur lira aylık ücret alıyorum. İşe yeni başladığımda aldığım aylık ücret asgari ücretin 2 katı idi, 8 yıldan beri çalışıyorum aldığım aylık ücret asgari ücretin ancak yarısı kadar fazla oldu” diye özetledi.

"MAAŞLARIMIZ DÜŞÜRÜLDÜ, HAK HUKUK İSTEYENE KAPI GÖSTERİLİYOR"

Dört yıl önce şirketten çıkarılan Nurcan Şen, yaşadıklarını “Kim hak hukuk dese hemen kapıyı gösteriyorlar. Yetişmiş elemanları ayrılmaya zorluyor, yerlerine anlaşmalı okullardan çok daha düşük ücretle eleman alıyorlar. Maaşlarımız düşürüldü. Evden çıktıktan 38 saat sonra döndüğüm günler çok oldu. Ama haklarımızı istediğimizde kötü olduk” sözleriyle dile getirdi.

"YILLARCA YARI AÇ, YARI TOK ÇALIŞTIK"

Elanur Tarsuslugil’in 25 yıllık uçuş hayatı var, 17 yılı Pegasus’ta geçmiş. Tarsuslugil de diyor ki: “Emekliliğime az kalmıştı, ayrıldım işten. Yaş bekliyorum. Ama yıllarca yarı aç yarı tok çalıştık bu şirkette. Ama özellikle son üç dört yılda çalışanlara karşı olumsuz bir politika başladı. Ben de şimdi herkesin hakkını daha rahat alması için ne yapabilirsem yardımcı olmak adına sendikada destek oluyorum.”

Kaynak: Evrensel, Cumhuriyet

Esenyurt mitingine neden katılmadı? Sivasspor durdurulamıyor! Üst üste üçüncü galibiyet Minibüs üzerlerinden iki kez geçti! Afyon'daki feci kaza kamerada
Sonraki Haber