Pfizer/BioNTech aşısını olan doktor, 18 gün sonra hayatını kaybetti
Koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen ABD'de 18 Aralık tarihinde BioNTech/Pfizer'in geliştirdiği aşıyı yaptıran Gregory Michael isimli doktor, 18 gün sonra yaşama veda etti. Aşı sonrasında ellerinde ve ayaklarında çeşitli noktalar oluştuğunu vurgulayan talihsiz doktorun eşi, ihmal olduğunu iddia etti. Aşı üreticisi firmalar ise söz konusu iddiaları 'bağlantımız yok' diyerek yalanladı.
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürüyor. İnsanlık, virüsü ortadan kaldıracak aşı ve ilaçlardan gelecek olumlu haberlere kilitlenmiş durumda.
Virüsün merkez üssü haline gelen ve ölüm ile vaka sayılarında en tepede yer alan ABD'de herkesi tedirgin eden bir gelişme yaşandı.
İnsanlığın umut bağladığı koronavirüs aşısını Türk bilim insanlarının sahibi olduğu Almanya merkezli BioNTech firması ile ABD merkezli Pfizer firmasının ortak çalışması geliştirdi. Aşıyı bulduğunu duyurduktan sonra milyonlarca doz sipariş alan şirketler bu günlerde kritik bir ithamla karşı karşıya kaldı.
İnsan deneylerinde yüzde 92 ila 95 arasında başarı sağlayan aşının ABD'de bir doktoru öldürdüğü iddia edildi.
Gregory Michael isimli doktor, aşıyı olduktan tam 18 gün sonra hayatını kaybetti.
AŞIYI OLDU 3 GÜN SONRA FENALAŞTI
Florida eyaletinde şok etkisi yaratan ölüm hakkında konuşan Michael'in eşi Heidi, ellerinde ve ayaklarında noktalar oluştuğunu ifade etti.
Talihsiz eş, aşıdan 3 gün sonra oluşan noktalar için acil servise gittiklerini ve bu durumun iç kanamaya işaret ettiğinin kendilerine söylendiğini belirtti.
Doktorun ailesi, koronavirüs aşısını üreten firmalardan şikayetçi olacağını duyurdu.
Pfizer ise Michael'a dair yaptığı açıklamada, vücudun kanı pıhtılaştırma ve iç kanamayı durdurma becerisini düşüren trombositopeni meydana geldiğini bildirdi.
''AŞIYLA BAĞLANTISI OLDUĞUNA İNANMIYORUZ''
Tüm bu gelişmelere ilişkin CNN International'a açıklama yapan Pfizer yetkilileri, milyonlarca aşılama yaptıklarını, tüm beklenmeyen olayların takip edildiğini ifade etti.
''Vakaları aktif şekilde araştırıyoruz. Lakin şu anda aşıyla herhangi bir doğrudan bağlantı olduğuna inanmıyoruz.'' ifadelerini kullanan yetkililer, klinik deneylerde trombositopeniyle (kanda platelet adı verilen hücre parçacıklarının normalden daha az sayıda bulunması durumu) rastlanmadığını vurguladı.
TÜRKİYE DE SATIN ALDI
Öte yandan tartışmalara konu olan aşı Türkiye tarafından da satın alındı. Türk mucitler tarafından icat edilen koronavirüs aşısı hakkında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, anlaşmanın yapıldığını ilk olarak 550 bin dozun daha sonra ise 4,5 milyon dozun geleceğini açıklamıştı.
Konuya ilişkin bir değerlendirmede Alman BioNTech şirketinin başındaki Prof. Dr. Uğur Şahin'den gelmişti. Şahin “Türkiye için yeterli doz depoladık. Aşıların nakliyatında sorun olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.