Plastik Poşet Ücretleri Artacak mı? Poşet Fiyatları Zamlandı mı? Kaç TL Zam Geldi?

Bakanlık, kamuoyunun ve sektör temsilcilerinin taleplerini değerlendirerek, yeni yılda plastik poşet fiyatlarını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. Plastik poşetlerin çevresel etkilerini daha da azaltmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak için alınacak kararlar merakla bekleniyor. Detaylar haberimizde.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, plastik atık kirliliğini azaltmak ve çevreyi koruma amaçlı önemli bir uygulamayı 1 Ocak 2019’da başlatarak plastik poşetleri ücretli hale getirdi. Beş yıldır süregelen uygulama kapsamında, marketler ve alışveriş merkezlerinde poşetler 25 kuruş bedelle satılıyor. Ancak bu fiyatın çevresel hedeflere ulaşmada yeterli olup olmadığı ve yeni yılda fiyatın artırılıp artırılmayacağına dair istişareler geçtiğimiz günlerde Bakanlık bünyesinde yapılan bir toplantıda ele alındı. Plastik Poşet Ücretleri Artacak mı? Marketlerde Poşet Fiyatları Zamlandı mı? Plastik Poşet Zam Geldi mi? İşte detaylar...

Plastik Poşet Komisyonu Bir Araya Geldi

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşen Plastik Poşet Komisyonu toplantısına, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sektörde faaliyet gösteren dernek ve federasyon temsilcileri katıldı. Toplantıda, bir plastik poşetin perakendecilere maliyetinin 1,19 TL’ye kadar yükseldiği belirtildi. Mevcut 25 kuruşluk fiyatın hem maliyetleri karşılamadığı hem de plastik poşet tüketimini azaltmada yeterince caydırıcı olmadığı vurgulandı.

Komisyonda sektör temsilcilerinin büyük çoğunluğu, plastik poşet fiyatlarının artırılması yönünde görüş bildirdi. Bu taleplerin, Bakan Murat Kurum’a sunulacağı ve yeni yılda uygulanacak fiyatların bu değerlendirmeler ışığında belirleneceği ifade edildi.

Plastik Poşet Ücretlendirmesiyle Neler Kazanıldı?

2019 yılında başlayan ücretlendirme uygulaması, çevresel etkileri azaltmada ciddi katkılar sağladı. Bakanlık verilerine göre, uygulama sayesinde 2019-2024 yılları arasında (ilk 6 ay dahil):

  • 1,5 milyon ton plastik atığın oluşumu engellendi.
  • Plastik poşet üretimi için gerekli ham madde ithalatı azaltılarak 10,6 milyar TL tasarruf sağlandı.
  • Yaklaşık 64 bin 105 ton sera gazı salımı engellenerek çevreye olumlu katkı yapıldı.
Trabzonspor bir açıldı pir açıldı, evinde gol oldu yağdı! HURSAB Genel Kurulda birlik çağrısı İşte Trabzonspor - Adana Demirspor maç özeti ve goller
Sonraki Haber