Probiyotik nedir? Bağırsak dengemizi nasıl etkiler?

Dost bakteri probiyotikler, başta bağırsak dengesine olmak üzere bağışıklık sistemine ve cilt sağlığına oldukça faydalıdır. Günlük hayatta sindirim sisteminde karşılaşılan sorunların çoğu bu dost bakterilerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bu sorunları iyi tespit etmek ve ciddileşmeden önlem almak gerekmektedir.

Probiyotikler; enfeksiyona ve hastalıklara sebep olan bakterilerin aksine, sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Zararlı bakterilerin hastalık yapıcı etkilerinin ortadan kaldırılmasında da büyük bir rol oynayan yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunur ve vücudu dengeler.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN PROBİYOTİKLER ŞART!

Probiyotikler vücutta bulundukları yerlere göre farklı etkilere sahiptir. Bu yararlı bakteriler; sindirim sistemi, ağız, vajina, idrar yolları, deri ve akciğerlerde yer alır. Her bakteri kolonisi içinde bulunduğu sistemin dengesini korumakla yükümlüdür.

Bağırsaklardaki probiyotiklerin faydaları, büyük oranda sindirim ve bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlamaya yöneliktir. Yararlı bakteriler, mikrobiyotanın (bağırsak florası) dengesinin sağlanmasında büyük rol oynar. Enfeksiyonların yol açtığı iltihaplanmaları gidererek vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına destek olur. Sindirimin desteklenmesinden vitaminlerin sentezlenmesine kadar pek çok işlevi yerine getiren probiyotiklerin vücutta eksilmesi durumunda, vücudun işleyişinde bozukluklar meydana gelir ve vücut sağlığı zarar görür.

Probiyotiklerin vücutta üstlendiği başlıca görevler; bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkıda bulunmak, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak, vücutta sentezlenen vitaminlerin üretimine yardımcı olmak, bağırsakların duvarını oluşturan ve vücuda giren zararlı bakterilerin kana ulaşmasını engelleyen hücrelere yardım etmek ve alınan ilaçların emilimini artırmaktır.

BU BELİRTİLERE DİKKAT! BAĞISAK DENGENİZİN BOZULDUĞU ANLAMINA GELEBİLİR

Bağırsak mikrobiyotasının dengesi oldukça hassastır. Stres, yetersiz uyku ve kötü beslenme, uzun süreli ve sık antibiyotik kullanımı başta olmak üzere pek çok dış etken bu dengenin bozulmasına sebep olabilir. Bağırsak mikrobiyotasının dengesinin bozulması hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bununla beraber, vücuttaki tüm sistemlerin işleyişi birbirine bağlı olduğundan, bir sistemin dengesinin bozulması diğer fonksiyonlarda da aksamalara neden olur. Bu aksamalar; alerjileri, hormon dengesindeki ve bağışıklık sistemindeki bozuklukları ve cilt problemlerini beraberinde getirir.

Kişiler, çoğunlukla bağırsak dengelerinin bozulduğunu sindirim sistemlerindeki bir aksaklık ile fark eder. Sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi yiyecek ve içecekleri sindirme konusunda problem yaşamazken, vücuttaki yararlı bakterilerin azalması ile sindirim sisteminde sorunlar meydana gelir. Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ya da mide yanması gibi sağlıklı işleyen bir sindirim sisteminde pek karşılaşılmayan bir rahatsızlık durumunda mikrobiyotada bir denge bozukluğundan söz etmek mümkündür.

BAĞIRSAKTAKİ DENGESİZLİKLER OBEZİTEYE YOL AÇABİLİR

Vücuttaki yararlı mikroorganizmaların azaldığının bir diğer göstergesi de artan şeker ve basit karbonhidrat ihtiyacıdır. Ancak, kişi yüksek miktarda şeker ve basit karbonhidrat tüketmeye devam ederse bu denge daha da bozulur ve devamında çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Bunun yanı sıra, bağırsakta görülebilecek olan dengesizlikler bireylerde obezite sorunlarına kadar yol açabilir.

Vitamin ve minerallerin emilimindeki sorunlara bağlı olarak kişilerde yorgunluk, halsizlik, egzama, alerjiler ve çeşitli yiyeceklere karşı gelişen intoleranslar gibi pek çok başka rahatsızlık da ortaya çıkabilir.

PRBİYOTİK İÇEREN BESİNLER

-Kefir
-Sirke
-Ev yoğurdu
-Turşu
-Fermente gıdalar

MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu? Ayhan Bora Kaplan davada savcıyla tartıştı! İşte detaylar... Trabzonspor bir açıldı pir açıldı, evinde gol oldu yağdı!
Sonraki Haber