'Koronayı hafif geçirenlerin virüse yeniden yakalanma riski yüksek'

İmmünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Habertürk'te uzun süredir üzerinde yoğunlaştıkları antikor testi çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gerçekleştirilen çalışmalarda iki farklı antikor testinin geliştirildiğini belirten Unutmaz, hastanede tedavi görenlerin hastalığı ayakta geçirenlere oranla çok daha fazla antikor ürettiğini açıkladı. Unutmaz ayrıca, hastalığı hafif geçirenlerde antikorun zamanla azaldığını ve bunun yeniden enfekte olmaya sebep olabileceğini duyurdu.

Dün akşam saatlerinde Twitter hesabından son 4 aydır çok yoğun olarak üzerinde çalışma yaptıkları antikor testlerine ilişkin Habertürk'te açıklamalarda bulunacağını belirten Prof. Dr. Derya Unutmaz, canlı yayında merak edilenleri açıkladı.

Yeni iki antikor testi geliştirdiklerini belirten ve bu testleri koronavirüs salgınıyla mücadelede kilit bir rol oynayacağına vurgu yapan Unutmaz'ın açıklamaları şu şekilde;

''TESTLER NE KADAR ANTİKOR ÜRETİLDİĞİNİ ÖLÇÜYOR''

''Öncelikle bu çalışmayı kimlerle yaptık ondan bahsetmek istiyorum. Son 4 aydır üzerinde çok yoğun çalıştığımız antikor testi geliştirme ve uygulama üzerineydi. Özellikle ABD'deki doktorlar da destek verdiler. Birisi Türk, diğeri de yabancı bir doktor.

Biz öncelikle çok hassas iki test geliştirmek istedik. Bunlar antikorları ölçebilme testleri. Bunu devamlı duyuyorsunuz. Antikor testinin önemini... Fakat bizim geliştirdiğimiz testlerin iki tane özelliği var.

Bir tanesi öncelikle antikor derken 'akıllı füzelerden' bahsediyorum. Bunlar virüsün hücreye girişini önleyici bağışıklık sisteminin ürettiği maddeler. Bizim testlerimiz iki önemli noktaya odaklandı. Bu alkıllı füzelerden vücudumuz ne kadar üretiyor. Yani kaç tane üretiyor basite indirgeyerek. Bu füzeler ne kadar efektifler?

Bunlar virüse bağlanırlar ama virüsü durduramazlar burada önemli olan nokta bu. Antikorların virüsün yüzeyindeki anahtar kısmına bağlanması ve yok etmesi. Bu da tabiki bağışıklık açısından çok önemli bir nokta.

''CAN ALICI KISMA BAĞLANIP BAĞLANMADIĞINI TEST EDİYOR''

Bu iki testi geliştirmeyi başardık. Testlerin özelliği ne kadar ölçmesi ve çok hassas olması. Tani öyle bir noktaya geldi ki, bir hastadan bir kanı milyon kere füzeleri orada tespit edebiliyor. Bu hassasiyet çok önemli bir nokta. İkinci bir test ise bu Füzelerin gerçekten virüsün can alıcı kısmına bağlanıp bağlanmadığını ve virüsü yok edip etmediğini test ediyor. Bu da çok hassas bir test oldu.

''HAFİF GEÇİRENLERDE YENİDEN YAKALANMA RİSKİ YÜKSEK''

Bu testleri kullanarak değişik hasta gruplarına baktık. Biliyorsunuz koronaya enfekte olan bazı kişilerin hastaneye gitmesine gerek kalmıyor, bağışıklık bunu hallediyor. Bir de yoğun bakıma gidenler var.

Üçüncü grupta ise koronavirüsü geçirmiş ve plazma tedavisi için kan vermiş kişiler var. Türkiye'de de var olan bir durum.

Bu kişilerde de amaç bu akıllı füzeleri hastalara nakletmek. bBrada birkaç sürpriz çıktı. Birincisi belki de en önemlisi hastanede yatan yoğun bakımda olan kişilerde bu antikor miktarları, çok miktarda olduğunu gördük. Hafif geçirenlere göre 100 kat daha fazla.

Hem miktar olarak hem de enfekte olarak çok yüksekler. Aynı şekilde plazma verecek kişilere göre de çok miktarda olduğunu gördük. 

Hafif seyredenlerde antikorların azalmaya başladığını gördük. Tamamen azalıp insanların yeniden enfekte olma riskinin artacağına işaret.''

FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanmasına operasyon! Kılıçdaroğlu'nun Akşener sözleri İyi Parti'yi karıştırdı! Netanyahu'ya bir kötü haber daha!
Sonraki Haber